Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ιάσονας Αποστολόπουλος στον Αθήνα 9.84: Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα μεταναστών της Λιβύης

1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες κυρίως από Αφρικανικά κράτη βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ιδιωτικά αυτοσχέδια κέντρα κράτησης κάποιας από τις συμμορίες που λυμαίνονται τις τρεις ζώνες επιρροής στη Λιβύη.
Ιάσονας Αποστολόπουλος – Ελευθερία Κουμάντου
Σύγχρονα σκλαβοπάζαρα στα οποία άνθρωποι βασανίζονται και κακοποιούνται κατ΄εξακολούθηση από τις συμμορίες της Λιβύης. Πολλές φορές όσοι σωθούν καταλήγουν ξανά όμηροι μιας άλλης ομάδας “πολιτοφυλάκων” όπου περνούν για μια ακόμη φορά τα ίδια βασανιστήρια. Θύματα που πολλά από αυτά αγοράζονται σε υπαίθριες αγορές από ντόπιους ως σκλάβοι. Κάποιοι μάλιστα έχουν πουληθεί 4 φορές διαδοχικά.

Το πέρασμα από τη Λιβύη είναι η διέξοδος διαφυγής καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος. Προορισμός το λιμάνι Σαμπράτα κι από κει ρότα με σαπιοκάραβα και φουσκωτά για ταξίδι χωρίς γυρισμό προς την Ιταλία. Σ΄ αυτή την απάνθρωπη συνθήκη η Ευρώπη κλείνει τα μάτια και όχι μόνο. Χρηματοδοτεί Λύβιους πολιτοφύλακες προκειμένου να κρατούν τους πρόσφυγες στη χώρα σε κέντρα κράτησης με τις ίδιες ακριβώς άθλιες συνθήκες. Ομαδικοί βιασμοί γυναικών και βάναυση συμπεριφορά.

Όλα αυτά τα φρικαλέα αποτελούν μαρτυρίες επιζώντων που μας μετέφερε μέσα από το μικρόφωνο του Αθήνα 9.84 και την εκπομπή “Ντάμες Σπαθί” με την Ελευθερία Κουμάντου ο εθελοντής διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Δραματικές μαρτυρίες ανθρώπων που σώθηκαν από τύχη επειδή κάποιο καράβι πρόλαβε, έτυχε να τους βρει εγκαίρως.

Ο ίδιος διασώστης στο πλοίο “Ακουάριους” εξιστορεί ναυάγια σαπιοκάραβων όπου στοιβάζονται στα υπόγεια εκατοντάδες πρόσφυγες που πεθαίνουν στη διαδρομή από ασφυξία συνυπάρχοντας για μέρες με τους ζωντανούς, φουσκωτά και ξύλινες βάρκες γεμάτες ανθρώπινες ψυχές που βουλιάζουν από τα πρώτα ναυτικά ναυτικά μίλια της διαδρομής: “Είμαστε 12 ναυτικά μίλια έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης και τα βλέπουμε να βουλιάζουν χωρίς κάποιο σκάφος να προστρέξει για διάσωση. Ήμασταν έτοιμοι να μπούμε στα Λιβυκά χωρικά ύδατα”.

Όπως αναφέρει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος τα σκάφη των επίσημων Αρχών της Frontex αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποχωρήσει: “ Υπήρχε περίπτωση που ζητούσαμε βοήθεια και και δεν ήρθε βοήθεια από πουθενά. Το πλοίο μας άντεχε 500 άτομα και περισυνέλεξαμε 1000. Οι Αρχές εξαντλούν τις αντοχές των ΜΚΟ που συνεχίζουν με εντατικότερους πλέον ρυθμούς τις διασώσεις”.



Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ιάσωνας ζώντας ο ίδιος από κοντά όλον αυτό τον παραλογισμό η επίσημη Ευρώπη πλέον αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα όχι μόνο κλείνει τα μάτια αλλά αφήνει και τον απόλυτο έλεγχο και την κυριαρχία στις συμμορίες της Λιβύης που δρουν με την ίδια βαρβαρότητα είτε στη Θάλασσα είτε στην ενδοχώρα με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση μάλιστα της ΕΕ προκειμένου να κλείσει ο δρόμος στους πρόσφυγες.
http://www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου