Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Μη βιώσιμο το «στρατόπεδο συγκέντρωσης» της Γάζας και με τη βούλα του ΟΗΕ

AP Photo / Adel Hana (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ) 
Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Δέκα χρόνια ασφυκτικού ισραηλινού αποκλεισμού συμπληρώνονται φέτος στη Λωρίδα της Γάζας και σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ η κατάσταση ίσως να είναι ήδη «μη βιώσιμη» για τα σχεδόν δύο εκατομμύρια κατοίκους της. 
Οπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, το κατά κεφαλήν εισόδημα στο «μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του κόσμου» έχει μειωθεί δραματικά, η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 60%, η παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών έχει επιδεινωθεί. 
Τραγική είναι η κατάσταση και όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» Παλαιστίνιοι κάτοικοι έχουν ρεύμα μόνο για δύο ώρες την ημέρα. 

Το χειρότερο, όμως, είναι πως σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΗΕ πάνω από το 95% του διαθέσιμου νερού στη Γάζα δεν είναι πόσιμο και η μόνη πηγή πόσιμου νερού προβλέπεται να στερέψει εντελώς έως το 2020, αν δεν γίνουν αμέσως νέες γεωτρήσεις. 

«Είχαμε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια ότι η Γάζα σύντομα θα γίνει μη βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη έναν μεγάλο αριθμό δεικτών, και αυτή η στιγμή πλησιάζει ακόμη πιο γρήγορα από όσο είχαμε προβλέψει σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια και το πόσιμο νερό. Σε αυτές τις συνθήκες, για τους περισσότερους από εμάς έχει ξεπεραστεί το σημείο που θεωρείται βιώσιμο», επισήμανε παρουσιάζοντας την ανατριχιαστική έκθεση ο Ρόμπερτ Πάιπερ, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές. 

Η μικροσκοπική Λωρίδα –με μήκος μικρότερο των 40 χιλιομέτρων και πλάτος μόλις 10 χιλιομέτρων– είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. 

Πέρα από τον ισραηλινό κλοιό, όμως, που επιβλήθηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, τη «χαριστική βολή» στους κατοίκους της Γάζας έδωσε η απόφαση της Αιγύπτου -μετά το πραξικόπημα του 2013 και την ανατροπή της φιλικής προς τη Χαμάς κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- να «σφραγίσει» ουσιαστικά το μοναδικό ελεύθερο πέρασμα προς τον παλαιστινιακό θύλακα και να καταστρέψει τις εκατοντάδες υπόγειες σήραγγες από όπου περνούσαν αγαθά ζωτικής σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου