Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

To πρώτο βίντεο με τις Κορεάτισσες σκλάβες του σεξ του ιαπωνικού στρατού στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο αποκαλύφθηκε

Ένα βίντεο μήκους 18 δευτερολέπτων, το οποίο κυκλοφόρησε η κυβέρνηση της Σεούλ και το Εθνικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Σεούλ, καταγράφει μια από τις πιο μελανές σελίδες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. 
Στο βίντεο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά καταγράφονται επτά γυναίκες αιχμάλωτοι του ιαπωνικού στρατού.

Ένας από αυτούς μιλάει με έναν συμπατριώτη από τον κινεζικό στρατό, ενώ οι υπόλοιποι κοιτάζουν στο έδαφος.

Ο λόγος για τις «γυναίκες ανακούφισης» (comfort women) που χρησιμοποιούσε ο ιαπωνικός στρατός. Στην ουσία οι γυναίκες αυτές ήταν σκλάβες του σεξ του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού και είχαν ως «σκόπο» τους να ικανοποιούν σεξουαλικά τους στρατιώτες που υπηρετούσαν στο μέτωπο.

Υπολογίζεται πως περισσότερες από 200.000 γυναίκες, κυρίως κορεατικής καταγωγής, ήταν αιχμάλωτες του Ιαπωνικού Στρατού. Και μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από την λήψη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, ωστόσο η «στρατιά του έρωτα» δεν έχει λάβει την προσοχή που της αρμόζει και δεν έχει υπάρξει εκτενής εξέταση όλων όσων έχουν περάσει στα χέρια των Ιαπώνων.

Το ασπρόμαυρο βίντεο είναι τραβηγμένο το 1944 και παρουσιάσει την απελευθέρωση «γυναικών ανακούφισης» από τον κινεζικό στρατό. Το συγκεκριμένο βίντεο είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται παγκοσμίως και αφορά το εν λόγω ζήτημα. Μέχρι στιγμής, οι καταγραφές για τις «γυναίκες ανακούφισης» είχαν γίνει μόνο μέσα από φωτογραφίες.

Το συγκλονιστικό βίντεο παρουσιάζει τις γυναίκες έξω από έναν «οίκο ανοχής», με βρώμικα ρούχα να προσπαθούν να μιλήσουν στους αξιωματικούς. Μάλιστα η μία φαίνεται να έχει το χέρι της γύρω από την κοιλιά της γιατί είναι έγκυος, γεγονός πολύ σπάνιο για μια «σκλάβα του σεξ» του ιαπωνικού στρατού, λόγω του ότι τα εμβόλια κατά της σύφιλης που τους έκαναν άφηναν πολλές από στείρες.

"Η εμφάνισή τους, όπως τα γυμνά πόδια, υποδηλώνει ότι ήταν υποδουλωμένα", δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου SungKong Χόε Κάνγκ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ.

Υπήρξαν πολυάριθμες φωτογραφίες και τεκμηριωμένες μαρτυρίες για επιζώντα θύματα της σεξουαλικής δουλείας, αλλά αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη μιας κινούμενης εικόνας, είπε το κέντρο.

Οι γυναίκες και ο τόπος που συλλαμβάνεται στο κλιπ ταιριάζουν με αυτούς που παρουσιάζονται σε ένα σύνολο φωτογραφιών που κυκλοφόρησε το 2000, είπε. Στις φωτογραφίες, τέσσερις γυναίκες στέκονται μπροστά σε μια δεξαμενή με κινεζική φρουρά, αφού συλλήφθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις. Σε άλλες φωτογραφίες, οι γυναίκες θεωρούνται ερωτηθέντες ή λαμβάνουν ιατρικές θεραπείες.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο λοχίας Έντουαρντ Φέι, ένας φωτογράφος από τις συμμαχικές δυνάμεις, να είχε τραβήξει τις φωτογραφίες καθώς και το βίντεο ντοκουμέντο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Κανγκ εξήγησε ότι δώδεκα σεξουαλικοί σκλάβοι του Σέρφερ συναντήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 1944, καθώς ο πόλεμος Ασίας-Ειρηνικού πλησίαζε στο τέλος με την παράδοση της Ιαπωνίας το 1945. Οι αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν και στάλθηκαν πίσω στην Κορέα το 1946.

Το όνομα του πάρκου εμφανίστηκε επίσης σε ένα κινεζικό έγγραφο του 1944 που περιγράφει λεπτομερώς την ανάκριση αιχμαλώτων από την περιοχή Songshan.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το βίντεο μετά από ενδελεχή έρευνα περίπου δύο ετών, στα αμερικανικά αρχεία . Το βίντεο κρατήθηκε εκεί για 70 χρόνια. Ενδεικτικό είναι, πως η πρώτη και μόνη δίκη που έγινε αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν εις βάρος τους είναι τη δεκαετία του 1980, ενώ μέχρι και το 2015 η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε κάποια δημόσια πράξη μεταμέλειας για τις πράξεις του στρατού τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΗΓΗ: Κoreaherald

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου