Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Πόσα ευρώ κοστίζουν τα ενεργειακά κοιτάσματα στους Κύπριους εργαζομένους;


ΚΥΠΡΟΣ: ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ!
ME Ή ΧΩΡΙΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις λαοί που βρίσκονται στο στόχαστρο των ενεργειακών κολοσσών στενάζουν κάτω από Μνημόνια, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν είτε Δικτατορία (Αίγυπτος) είτε το κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού (Ελλάδα, Κύπρος).
Ενώ οι αστικές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο αναζητούν εναγωνίως ένα σοβαρό επενδυτικό success story και αυτό μπορεί να έρθει από τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα από ένα πολυσυζητημένο όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα: τις έρευνες για πετρέλαια.
Φαίνεται ότι την ενδεχόμενη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών από πολυεθνικές εταιρίες κολοσσούς όπως η γαλλική εταιρία Total, η αμερικανική εταιρία Exxon Mobil (της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν μέχρι πρότινος ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον) και των Ελλήνων επιχειρηματιών (Λάτσης, Βαρδινογιάννης κλπ) θα ακολουθήσει η πραγματική και διεξαγόμενη επέλαση κατά των εργαζομένων.

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι τα Μνημόνια και τα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα χαράσσουν το δρόμο για την δουλοποίηση των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση σειράς δημόσιων αγαθών, την συγκεντρωποίηση παραγωγής και εμπορίου, όπου σε συνδυασμό με την Υποταγή του κόσμου της εργασίας και την στρατιωτικοποίηση μας αποτελούν τους απαραίτητους όρους για τις επενδύσεις και την νέα ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις λαοί που βρίσκονται στο στόχαστρο των ενεργειακών κολοσσών στενάζουν κάτω από Μνημόνια, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν είτε Δικτατορία (Αίγυπτος) είτε το κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού (Ελλάδα, Κύπρος).
Ενώ λοιπόν καλλιεργούν τεράστιες προσδοκίες στους λαούς (ότι θα βγουν από τα Μνημόνια, θα βελτιώσουν το βιωτικό τους επίπεδο κλπ) και προβάλλουν την Νορβηγία ως Πρότυπο, αποκρύπτουν τις συνέπειες της επέλασης του ολοκληρωτικού καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Αλήθεια, ποιος ξεχνά τι συνέβαινε στον λαό της Βενεζουέλας όταν κυριαρχούσαν κυβερνήσεις που ιδιωτικοποιούσαν την πετρελαϊκή βιομηχανία και συνεργάζονταν θερμά με τις ΗΠΑ;
Ας επιστρέψουμε όμως στην Κύπρο για να δούμε τι γίνεται τώρα εκεί.
Δεν είναι λοιπόν αντιφατικό από τη μια μεριά το Ελληνοκυπριακό κατεστημένο να υπόσχεται στους εργαζόμενους ότι τώρα "θα φαν΄με χρυσά κουτάλια"  και από τη άλλη μεριά να απαιτεί χειροτέρευση της θέσης τους;
Πως δικαιολογείται επομένως η Εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιακκή που τονίζει ότι "ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα θα μπορούσε να υπάρξει μια μείωση της τάξεως του 20%"!
Είναι προσωπικές του απόψεις;
Η πολύ πρόσφατα αρθρογραφία αποδεικνύει το αντίθετο.
Επιχειρείται μια τεράστια πολιτική-ιδεολογική επίθεση εις βάρος των εργαζομένων στο πρότυπο του Πάγκαλου, που έρχεται να δαιμονοποιήσει τις όποιες κοινωνικές παροχές και να απαιτήσει αύξηση των δαπανών για τους τομείς Πολέμου/Καταστολής εις βάρος του κόσμου της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινής» της Κύπρου που απαιτεί αύξηση των εξοπλισμών εις βάρος των κοινωνικών παροχών και μάλιστα αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Διαβάζουμε λοιπόν: "Έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει η «Σ», αποκαλύπτει ότι, από το 1984, όταν και άρχισε να καταβάλλεται η έκτακτη συνεισφορά για την άμυνα, μέχρι και το 2016, είχαν εισπραχθεί ποσά της τάξης των €8 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €4,5 δισεκατομμύρια κατέληξαν στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών επιδομάτων, επιδοτήσεων και αγορές αναλωσίμων.

Ανασκοπώντας τα στοιχεία διαπιστώνεται ότι, από το 2004 κι εντεύθεν, οι αμυντικές δαπάνες συρρικνώνονταν προοδευτικά. Πέρσι, ανήλθαν στο καταθλιπτικό ποσό των €46 εκ., αν και εντός του 2016 είχαν εισπραχθεί για τον σκοπό αυτό €306,7 εκ.
Κατά καιρούς, πολιτειακοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, ομολόγησαν ότι τα ποσά που εισπράττονται για την Άμυνα δεν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό για τον οποίο είναι ταγμένα. Το προκλητικό, όμως, είναι πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν τουλάχιστον να διοχετευθούν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και, αν μη τι άλλο, η χώρα να είναι θωρακισμένη οικονομικά.
Αίσθηση προκαλούν, ωστόσο, πληροφορίες της «Σ», σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της αγοράς μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων χαμηλού κόστους, τη στιγμή που οι συνεισφορές του λαού θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αγορές νέων. (1) 

Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι ο Κυπριακός λαός όχι μόνο αντιμετωπίζει την πολεμική απειλή εξαιτίας του τεράστιου ανταγωνισμού για τον έλεγχο του νησιού και των κοιτασμάτων από Μητέρες Πατρίδες και μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά το αστικό κατεστημένο επιβάλλει τεράστιες "θυσίες" για αγορά όπλων και προσλήψεις Μισθοφόρων Στρατιωτών! 

Στις ανακοινώσεις μας "ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ: UAV και πλοία ανοικτής θαλάσσης παραγγέλνει η Κύπρος για την ΑΟΖ (2) και "ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ..."(3) τονίζαμε το εξής:


ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ-ΝΑΤΟ-ΙΣΡΑΗΛ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η ιστορία του Κυπριακού λαού αποτελεί πηγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Η ύπαρξη της ελληνικής Μεραρχίας τη δεκαετία του 60’ δεν έφερε ειρήνη, αλλά κλιμάκωση της επίθεσης του ελληνοκυπριακού κατεστημένου και των εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκοκυπριακή μειονότητα και στις τάσεις συμφιλίωσης-συνύπαρξης του εργατικού-αριστερού κινήματος. 
Τα ξένα στρατεύματα ήταν πάντα πηγή αστάθειας, επιβολής λύσεων που καθοδηγούνταν από τον επεκτατισμό των «Μητέρων Πατρίδων», την συνδιαλλαγή της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που ήθελαν την Κύπρο αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Βρετανίας (αυτές ήταν εξάλλου οι δεσμεύσεις Καραμανλή-Μεντερές). 
Το νησί σήμερα είναι υπερεξοπλισμένο, γεμάτο στρατεύματα, αλλά η πολεμική απειλή επικρέμεται. Η εμπιστοσύνη στα δόγματα Αποτροπής είναι δικαίως ανύπαρκτη, καθώς κατέρρευσαν στην περίπτωση των Ιμίων, φέρνοντας προ των πυλών την ελληνοτουρκική αναμέτρηση, σκοτώνοντας τελικά τρία παλικάρια. 
Τώρα, η Κύπρος βρίσκεται στην αγκαλιά του Ισραήλ και διεκδικεί την άμεση συμμετοχή της στους νέους γύρους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. 
Επίσης, η ιστορία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι πολύ διδακτική αφού πουθενά δεν έφερε την λαϊκή ευημερία, αλλά μόνο πολέμους, επεμβάσεις και ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων. 
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΑΟΖ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ-ΠΟΛΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ-ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
Τον ολισθηρό δρόμο αυτό ακολουθεί και το ελληνοκυπριακό αστικό κατεστημένο!
Μόνη απάντηση σε αυτούς τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος, που θα αμφισβητήσει τα «εθνικά δίκαια» και τις «Μητέρες Πατρίδες», προτάσσοντας τα ταξικά-εργατικά συμφέροντα. 
Που θα απαιτήσει την ικανοποίηση των κοινών εργατικών δικαιωμάτων, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, όπως αυτοί αποφασίσουν.
Την άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί-ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ. 
Μπλοκάροντας τους εξοπλισμούς και την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. 
Εκφράζοντας την απαίτηση να κλείσουν οι ξένες βάσεις, να μην εμπλακεί η Κύπρος σε καμιά βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση και να μην μπει στο ΝΑΤΟ. 
Να αποχωρήσει τώρα από την Ε.Ε. που προβλήθηκε ως λύση ειρήνης και ευμάρειας, αλλά που η καθημερινότητα αποδεικνύει τη διαιώνιση της κατοχής και την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης μέσω των Μνημονίων και της ταξικής πολιτικής της ελληνοκυπριακής αστικής τάξης. 
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΑΣ
Η λύση του "Κυπριακού Αδιεξόδου" που προκάλεσε ο Μεγαλοϊδεατισμός των αστικών τάξεων και οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις μπορεί να απαντηθεί μόνο από την κίνηση Κοινωνικής Απελευθέρωσης του κόσμου της εργασίας στην Κύπρο.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos.blogspot.com 

(1) http://www.sigmalive.com/news/local/447913/anti-stin-amyna-35-dis-se-misthous-kai-epidomata

(3) http://diktiospartakos.blogspot.gr/2016/05/blog-post_910.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου