Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τα ρωσικά γυμνάσια

του Αλέξανδρου Θεολόγου
Αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης A-10 Thunderbolt και Ειδικών Επιχειρήσεων MC-130J Commando ΙΙ αναπτύσσονται στην Εσθονία, την ώρα που το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις ναυτικές ασκήσεις στον βόρειο Ατλαντικό με την συμμετοχή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush και της Ομάδας Κρούσης του. 
Εν αναμονή της έγκρισης από τον Λευκό Οίκο του αιτήματος του Πενταγώνου να σταλούν στην Ουκρανία “αμυντικά” όπλα -ανάμεσά τους και σύγχρονοι φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin- η αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης (USEUCOM) προέβη στην προκεχωρημένη εκπαιδευτική ανάπτυξη 270 στρατιωτικών μαζί με δέκα Α-10 “Ηog” της 175ης Πτέρυγας και αεροσκάφη MC-130J της 352 Πτέρυγας Ειδικών Επιχειρήσεων από την βάση της RAF στο Mildenhall με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, την “αύξηση της διαλειτουργικότητας” . 

Σύμφωνα με την EUCOM, τα αναπτυχθέντα A-10 θα πραγματοποιήσουν συνεκπαιδεύσεις με φινλανδικά F/A-18 Hornet στην Φινλανδία και ισπανικά μαχητικά του ιδίου τύπου στην Εσθονία. Επίσης τα Α-10 θα πετάξουν εικονικές αποστολές εγγύς υποστήριξης (CAS) σε συνεργασία με ελεγκτές της πολυεθνικής JTACS (Joint Terminal Attack Controllers) στην Λετονία.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται στον απόηχο της κινητοποίησης ρωσικών δυνάμεων εν όψει των μεγάλων στρατιωτικών και ναυτικών γυμνασίων με την ονομασία “Ζαπάντ” (“Δύση” στα ρωσικά) που έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στην Λευκορωσία με την συμμετοχή περισσοτέρων των 100.000 στρατιωτών, σε μια επίδειξη ωμής στρατιωτικής ισχύος με παράλληλο -σαφές- πολιτικό μήνυμα από πλευράς Μόσχας. 

Η Λευκορωσία συνορεύει με την Πολωνία, την Λετονία και την Λιθουανία -όλες μέλη του ΝΑΤΟ. Και οι τρεις δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις ασκήσεις που συχνά πραγματοποιούν οι Ρώσοι πλησίον των συνόρων τους και σίγουρα η κλίμακα των επικείμενων γυμνασίων “Ζαπάντ” δεν βοηθά. Μάλιστα ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Ραϊμούντας Καρόμπλις δεν δίστασε να χαρακτηρίζει τα ρωσικά γυμνάσια “προσομοίωση” για επίθεση κατά του ΝΑΤΟ!

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέϊ Λαβρόφ δηλώνει απλά πως στις ρωσικές ασκήσεις δεν θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 13.000 στρατιώτες. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο μήνα επεσήμαινε ότι “έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως ο αριθμός των στρατιωτών που θα συμμετάσχουν θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τα επίσημα νούμερα που έχουν δημοσιοποιηθεί”. 

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως τα γυμνάσια θα διεξαχθούν από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου στην Λευκορωσία, την Βαλτική, την δυτική Ρωσία και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στην Βαλτική. Σε αυτά θα λάβει μέρος και η φημισμένη 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά των Φρουρών, ένας από τους πλέον ιστορικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που επανασυγκροτήθηκε πρόσφατα με εντολή του προέδρου Πούτιν. 

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι σύμμαχοι και εταίροι τους στο ΝΑΤΟ συνεχίζουν την ναυτική άσκηση Saxon Warrior στον βόρειο Ατλαντικό. Για το βρετανικό Ναυτικό, η συγκεκριμένη άσκηση δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει το νέο του αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth επιχειρησιακό status. Σχεδιασμένο να μεταφέρει έως 40 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35B, το 70.000 τόννων αεροπλανοφόρο συμμετέχει στην Saxon Warrior με το αμερικανικό USS George H. W. Bush (CVN-77) και τα πλοία συνοδείας του, τα καταδρομικά κατευθυνομένων βλημάτων USS Philippine Sea και USS Hue City και τα αντιτορπιλλικά κατευθυνομένων βλημάτων USS Laboon και USS Truxtum.
http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου