Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Έθαψαν σκοτωμένους και ζωντανό Τ/κ!


Του Νεόφυτου Νεοφύτου 
Εκσκαφή για ομαδικό τάφο Τ/κ σε περιοχή της Μιας Μηλιάς 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες και αξιόπιστες πληροφορίες οδηγούν σε νέα εκσκαφή για εντοπισμό οστών Τουρκοκύπριων αγνοουμένων του 1963. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η ΔΕΑ κατέχει μαρτυρία η οποία αξιολογήθηκε ως βάσιμη και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσουν εκσκαφές σε συγκεκριμένη περιοχή της Μιας Μηλιάς. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η εκσκαφή θα γίνει στην τοποθεσία «Λούκκοι» Αλέξανδρου Δημητρίου, η οποία βρίσκεται απέναντι από τη βιομηχανική περιοχή της Μιας Μηλιάς. 
Εκεί φαίνεται να υπάρχει ομαδικός τάφος Τουρκοκύπριων αγνοουμένων. 
Πρόκειται για μια δύσκολη εκσκαφή, αλλά υπήρξε συνεργασία από όλα τα μέλη της ΔΕΑ και έγιναν οι αναγκαίες τεχνικές και άλλες προετοιμασίες και αναμένεται το έργο να ξεκινήσει τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.
Μαρτυρία λίγο πριν το θάνατο! 

Η πληροφορία στη ΔΕΑ δόθηκε πριν λίγους μήνες από αξιόπιστο μάρτυρα, ηλικιωμένο κάτοικο της κατεχόμενης Μιας Μηλιάς, λίγο πριν πεθάνει. Πρόκειται για άτομο το οποίο όλα αυτά τα χρόνια κουβαλούσε το βάρος της ενοχής αλλά και των απειλών να μην μιλήσει. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, παραμονές των Χριστουγέννων 1963 φορτηγό με τέσσερις Ελληνοκύπριους, οι οποίοι οπλοφορούσαν, κινείτο στην περιοχή «Λούκκοι» στη Μια Μηλιά. Το φορτηγό έγινε αντιληπτό από οδηγό τρακτέρ, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία του Αλέξανδρου Δημητρίου -χωματουργικές εργασίες και μεταφορά χώματος για την κατασκευή τούβλων. Όταν ο οδηγός είδε το ύποπτο φορτηγό να πλησιάζει, διερωτήθηκε αν ήθελε να φορτώσει χώμα. Πλησίασε προς το φορτηγό και τα τρία άτομα, τα οποία κάθονταν δίπλα από τον οδηγό, κατέβηκαν. Φορούσαν καπελάκια. Τους ρώτησε τι θέλουν και αμέσως ένας από αυτούς πρόταξε το πιστόλι, λέγοντας: «Έχουμε άτομα στο αυτοκίνητο για να θάψουμε . Αν δεν το κάνεις, θα σε θάψουμε κι εσένα μαζί τους…». Ο οικογενειάρχης οδηγός του τρακτέρ μάταια προσπάθησε να τους αποτρέψει. Υπό την απειλή του όπλου, αναγκάστηκε να βγάλει λάκκο μέσα στη ράμπα που διεξάγονταν οι χωματουργικές εργασίες. 

Εικόνα που δεν ξεχνιέται ποτέ 

Ο οδηγός του ύποπτου φορτηγού έκανε πισινή, ανεβάζοντας απότομα τον κρίκο, ρίχνοντας στο λάκκο 5-6 ανθρώπινα πτώματα, αλλά και ένα νεαρό ζωντανό, ο οποίος φώναζε και έκλαιγε…. 

Ο οδηγός του τρακτέρ σοκαρισμένος τούς ρώτησε ξανά «τι κάνετε, τι κάνετε, υπάρχει ζωντανό μωρό…», αλλά υπό την απειλή του όπλου τον εξανάγκασαν να κλείσει τον λάκκο. 

Από τότε ο οδηγός του τρακτέρ κουβαλούσε μέχρι και πρόσφατα εφιάλτες, γνωρίζοντας για τη βαναυσότητα της πράξης για την οποία τόσα χρόνια δεν μπορούσε να μιλήσει, αφού δεχόταν απειλές για την οικογένειά του. 

«Ματωμένα Χριστούγεννα» 

Να σημειώσουμε ότι η χρονική περίοδος του εγκλήματος ήταν κατά την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών, γνωστών ως τα «Ματωμένα Χριστούγεννα», όπου οι παραστρατιωτικοί της ΤΜΤ του Ρ. Ντενκτάς συγκρούονταν με τους παραστρατιωτικούς του Π. Γιωρκάτζη, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, Ε/κ και Τ/κ, ανάμεσά τους και αθώα γυναικόπαιδα. 

Μακριά από φανατισμό και άγονες αντιπαραθέσεις, μετά από τόσα χρόνια, η παραδοχή των ιστορικών γεγονότων και μαρτυριών μάς διδάσκει. Μαρτυρίες, όπως πιο πάνω, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν, επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν εγκλήματα και από τις δύο πλευρές με πρωταγωνιστές φασιστικά, εθνικιστικά και ακραία στοιχεία που δρούσαν τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

http://dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου