Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Mπάνον: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας

O κύριος υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, σε μία ασυνήθιστη συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες στο αριστερών αποκλίσεων περιοδικό American Prospect, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για το θέμα της Βόρειας Κορέας, ότι οι ακροδεξιοί είναι μια «συλλογή από κλόουν» και πρόσθεσε πως η προσήλωση της Αριστεράς κατά του ρατσισμού θα του επέτρεπε να «συντρίψει τους Δημοκρατικούς».
Ο Μπάνον, ο οποίος θεωρείται πως είναι ο ιθύνων νους πίσω από την εθνικιστική ατζέντα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι άγνωστο γιατί επέλεξε για τη συνέντευξη και τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του, τον συνιδρυτή και συνεκδότη του American Prospect Ρόμπερτ Κάτνερ, ο οποίος μάλιστα ισχυρίσθηκε πως δεν είναι εκείνος που είχε ζητήσει τη συνέντευξη και ότι «είχε εκπλαγεί» που του τηλεφώνησε για να μιλήσουν. Πάντως, μετά τη δημοσίευσή της, έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Μπάνον δεν γνώριζε ότι έδινε όντως μία συνέντευξη κι ότι τα σχόλιά του καταγράφονταν.

Τα φαινομενικά ειλικρινή σχόλια του Μπάνον –στα οποία περιλαμβάνονται και οι ισχυρισμοί ότι θα εκδιώξει τους αντιπάλους του μέσα στην κυβέρνηση που «τα κάνουν πάνω τους»--εμφανίζονται σε μια συγκυρία που το μέλλον του ίδιου στον Λευκό Οίκο διαγράφεται αβέβαιο. Ολοένα και αυξάνονται οι παραινέσεις, εκ δεξιών κι εξ ευωνύμων, για την απομάκρυνση του πρώην εκδότη του Breitbart News. Όταν ο ίδιος ο Τράμπ ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα, εάν θα παραμείνει στη θέση του ο επικεφαλής της στρατηγικής του, ο πρόεδρος απάντησε σιβυλλικά: «Θα δούμε.»

Υπάρχουν πάντως πολλές φήμες για ύπαρξη εσωτερικών συγκρούσεων και για διαμάχες για την εξουσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τράμπ διοίκησης και ο Μπάνον έσπευσε να κάνει τις δηλώσεις του εν μέσω του γενικού αναβρασμού που προκλήθηκε λόγω της θρυλούμενης σχέσης του Τραμπ με ακροδεξιούς κύκλους και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσαν τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι» μεταξύ των διαδηλωτών στη βίαιη εθνικιστική εκδήλωση στο Σαρλότσβιλ.

Στη συνέντευξή του στο American Prospect, που τιτλοφορείται «Ο αμετανόητος Στιβ Μπάνον», ο ανώτατος σύμβουλος του Τράμπ διατρανώνει: «Είμαστε σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα. Είναι μέσα σε όλα τα γραπτά τους. Δεν ντρέπονται να ομολογούν τι κάνουν. Ένας από εμάς τους δύο πρόκειται να γίνει ο ηγεμόνας του κόσμου ολόκληρου μέσα σε 25 ή 30 χρόνια, και θα είναι εκείνοι, εάν εμείς ακολουθήσουμε το ίδιο μονοπάτι. Στο θέμα της Κορέας απλώς παίζουν μαζύ μας. Είναι απλώς ένα τσίρκο».

Αντικρούοντας τις απειλές για «φωτιά και οργή» που έχει εκστομίσει ο Τραμπ, ο Μπάνον διαμηνύει: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση [για τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας], ξεχάστε το. Μέχρι κάποιος μπορεί να λύσει το μέρος της εξίσωσης που θα μου αποδεικνύει πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεούλ δεν θα πεθάνουν στα πρώτα 30 λεπτά μίας σύρραξης με συμβατικά όπλα, δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάτε, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση εδώ, μας έχουν στο χέρι».

Ο ίδιος ο Μπάνον αναφέρθηκε για τον πόλεμο που του κάνουν και τη«μάχη του στο εσωτερικό της κυβέρνησης για να υιοθετηθεί μια πιο σκληρή γραμμή στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας», γράφει ο Κάτνερ. Ερωτηθείς σχετικά με τους εσωτερικούς του αντιπάλους εντός του ΥΠΕΞ και του υπουργείου Άμυνας, ο Μπάνον απάντησε επιχειρωτικά: «Ω, αυτοί τα κάνουν πάνω τους». Και συνέχισε λέγοντες: «εγώ θα αλλάξω τους πάντες στον τομέα της Άμυνας στην Ανατολική Ασία. Θα φέρω στο τμήμα γεράκια. Θα διώξω δια παντός την Σούζαν Θόρντον [επικεφαλής των υποθέσεων Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού]».

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Λευκός Οίκος δεν είχαν σχολιάσει τις δηλώσεις Μπάνον έως το βράδυ της Τετάρτης. Και τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, η Σούζαν Θόρντον βρίσκεται ακόμη στη θέση της.

Ο Κάτνερ ρώτησε επίσης τον Μπάνον για τον «άσχημο λευκό εθνικισμό, που βρέθηκε στο απόγειό του στα επεισόδια ρατσιστικής βίας στο Σαρλότσβιλ και στην απροθυμία του Τραμπ να τα καταδικάσει. Ο Μπάνον απέρριψε συλλήβδην την ακροδεξιά χαρακτηρίζοντάς την «άνευ σημασίας», γράφει ο Κάτνερ, επικαλούμενος τις ακριβείς δηλώσεις του κύριου βοηθού του Τραμπ: « Αυτοί οι υπερ-εθνικιστές είναι όλοι τους χαμένοι. Είναι περιθωριακά στοιχεία. Πιστεύω ότι τα μέσα ενημέρωσης τους προβάλλουν υπερβολικά κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε για να τους συντρίψουμε, ξέρεις,εεε, πρέπει να μας βοηθήσετε για να τους συντρίψουμε περισσότερο. Αυτοί οι τύποι είναι μία συλλογή από κλόουν».
Όσον αφορά τους Δημοκρατικούς, ο Μπάνον ισχυρίσθηκε: «Όσο περισσότερο μιλούν για την πολιτικές ταυτότητας, τους έχω στο χέρι. Τους θέλω να μιλούν καθημερινά για τον ρατσισμό. Εάν η Αριστερά εστιασθεί στα φυλετικά και τα ζητήματα ταυτότητας κι εμείς επιμείνουμε στον οικονομικό εθνικισμό, τότε μπορούμε κάλλιστα να συντρίψουμε τους Δημοκρατικούς».
Ο Κάτνερ διευκρινίζει ότι ποτέ πριν δεν είχε μιλήσει με τον Μπάνον και το ερώτημα εάν η τηλεφωνική τους συνδιάλεξη μπορούσε, ή όχι να καταγραφεί, ουδέποτε τέθηκε, ή αποκλείσθηκε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Μπάνον και η πολιτεία του στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει σημαντικές εσωτερικές διαμάχες. Εναντίον του πιστώνεται η αποτυχημένη εφαρμογή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης, την οποία ακύρωσαν σχεδόν αμέσως τα αμερικανικά δικαστήρια. Μάλιστα , κυκλοφορούν φήμες πως τόσο ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, όσο και η κόρη του Ιβάνκα, από καιρό προτρέπουν τον πρόεδρο να τον απομακρύνει.

Ο ίδιος ο Τραμπ πασχίζει να υποβαθμίσει το μέγεθος της επιρροής του Μπάνον στην προεκλογική του εκστρατεία, τονίζοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του: «συμπαθώ τον κο Μπάνον. Είναι φίλος μου, όμως ο κος Μπάνον εντάχθηκε στην εκστρατεία μου πολύ αργά».
Γιώργης-Βύρων Δάβος

Πηγή: Τhe Guardian, AΠΕ - ΜΠΕ
http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου