Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Διαρροή από το WikiLeaks επιβεβαιώνει το στόχο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Έγγραφα που διέρρευσε αυτές τις ημέρες το WikiLeaks, επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνώριζαν. 
Ότι τα πραξικοπηματικά σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και στη Βενεζουέλα έχουν ως στόχο τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και την επαναφορά του ελέγχου του πετρελαίου από αμερικανικά συμφέροντα.
 Το έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι του 1988, αλλά αναδεικνύει τις διαχρονικές θέσεις των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα. Το απόρρητο έγγραφο με τίτλο «Στόχοι, στρατηγική και διαχείριση πόρων των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα», αναδεικνύει ότι αυτό που ενδιαφέρει για δεκαετίες την Ουάσινγκτον ως προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι το πετρέλαιό της. 

Το αμερικανικό έγγραφο καταγράφει τα αμερικανικά συμφέροντα στη Βενεζουέλα, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πετρελαϊκό απόθεμα στον κόσμο. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν να «συνεχίσει η Βενεζουέλα να παρέχει σημαντικό μέρος των εξαγωγών υδρογονανθράκων της και να διατηρήσει μετριοπαθή και υπεύθυνη στάση στις τιμές του πετρελαίου στον OPEC». Όπως καταδεικνύουν αναλυτές, αυτή η προσέγγιση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, αλλά έχει αλλάξει η διαχείριση του πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, με τις εθνικοποιήσεις της Μπολιβαριανής Διαδικασίας που άρχισαν με τον Ούγκο Τσάβες. 

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, ο επικεφαλής της CIA είχε παραδεχθεί τα νέα τρέχοντα πραξικοπηματικά σχέδια στη Βενεζουέλα. Το WikiLeaks αποκάλυψε το έγγραφο λίγες ώρες μετά που οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες προκλητικές παράνομες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενισχύοντας την υποστήριξη στη φονική βία της φασιστικής ολιγαρχικής αντιπολίτευσης. Από τις αρχές του Απρίλη με το νέο κύμα βίας που εξαπέλυσε η υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον αντιπολίτευση, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 123 άτομα. Ιμπεριαλιστές και αστικά ΜΜΕ επιχειρούν να φορτώσουν τα θύματα της αντιπολιτευτικής βίας στη δήθεν «καταστολή της δικτατορίας» του Μαδούρο, ενώ παραποιούνται τα πάντα. Ενδεικτική η φωτογραφία με φλεγόμενα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας την περασμένη Κυριακή, που παρόλο που στοχοποιήθηκαν από τρομοκρατική επίθεση συμμοριών της αντιπολίτευσης, αυτή αναπαράχθηκε από τα αστικά ΜΜΕ ως απόδειξη της «βίαιης καταστολής» του Μαδούρο! 

Πέρσι το WikiLeaks είχε αποκαλύψει νεότερα έγγραφα των ΗΠΑ που αποδείκνυαν ότι η Χίλαρι Κλίντον, ως ΥΠΕΞ του Μπαράκ Ομπάμα, προωθούσε την αποσταθεροποίηση στη Βενεζουέλα ενισχύοντας παλαιότερες βίαιες τρομοκρατικές φονικές ενέργειες της αντιπολίτευσης. Παλαιότερα έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσε το WikiLeaks, είχαν επιβεβαιώσει τα πραξικοπηματικά σχέδια της Ουάσινγκτον και την περίοδο του Τσάβες, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης με εκατομμύρια δολάρια και μέσω του USAID. Φυσικά αντίστοιχα υπονομευτικά και πραξικοπηματικά σχέδια των ΗΠΑ έχουν αποκαλυφθεί και μέσω του WikiLeaks τόσο για τη σοσιαλιστική Κούβα, όσο και για κυβερνήσεις άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Βολιβία, το Εκουαδόρ και η Νικαράγουα. 

Ασάνζ: Ας αντιγράψει το Ριάντ ο Μαδούρο! 

Πάντως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, μέσω Twitter, σχολίασε ειρωνικά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα την Τετάρτη. Με σαφής βολές στην υποστήριξη απάνθρωπων καθεστώτων από τις ΗΠΑ, ο Ασάνζ διερωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος Μαδούρο δεν υιοθετεί το σύνταγμα του μοναρχικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Μαδούρο δεν σπεύδει να υιοθετήσει το σύνταγμα της Σαουδικής Αραβίας, ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι ευτυχισμένη μαζί του», έγραψε ειρωνικά ο Ασάνζ… 

Φυσικά ο ιδρυτής του WikiLeaks αναφερόταν στα εγκλήματα του στενού συμμάχου των ΗΠΑ, εντός και εκτός συνόρων, και στον προκλητικό χαρακτηρισμό της Βενεζουέλας από την Ουάσινγκτον ως «δικτατορία»… 

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε προχθές ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, αποκαλώντας την «το νόθο παράγωγο μιας ελαττωματικής διαδικασίας, που σχεδιάστηκε από τη δικτατορία του Μαδούρο για να προωθήσει την επίθεσή του εναντίον της δημοκρατίας»!
http://dialogos.com.cy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου