Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί το λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ κερδίζει πάντα;

Στις ΗΠΑ η οργή για τη σφαγή στο Λύκειο της Φλόριντα έχει ήδη αρχίζει να μοιάζει με φλόγα που τρεμοσβήνει. Το κατηγορητήριο για τους Ρώσους χάκερ και οι αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε αυτό καθώς και οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του δικαστή Κλάρενς Τόμας επισκιάζουν κιόλας την υπόθεση στα αμερικανικά μίντια, λες και δεν ήταν πριν λίγες ημέρες που 17 άνθρωποι έπεσαν νεκροί μέσα στο σχολείο τους από έναν 19χρονο μακελάρη, πρώην μαθητή. 
Ενώ οι μαθητές διαδηλώνουν εναντίον των όπλων πενθώντας για τους συμμαθητές τους, η Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) και οι σύμμαχοί της διατηρούν την προσήλωση στους στόχους τους με μανιακή αφοσίωση. To Fox News, αφού πήρε συνεντεύξεις και άκουσε τις συνταρακτικές μαρτυρίες αρκετών από τους επιζώντες του σχολείου και πολέμιους του λόμπι των όπλων, έβγαλε στον αέρα τον ραδιοφωνικό παραγωγό Ρας Λίμπο, ο οποίος κατηγόρησε όσους «χτυπούν την NRA» και επέμεινε ότι η μόνη λύση για τις ένοπλες επιθέσεις στα σχολεία είναι οι μαθητές να μπορούν να φέρουν καλυμμένα όπλα. 

«Χρειαζόμαστε περισσότερα καλά παιδιά με όπλα»

Το δίκτυο της ίδιας της Εθνικής Ένωσης Όπλων NRATV αντέδρασε με το γνωστό τρόπο. «Χρειαζόμαστε περισσότερα καλά παιδιά με όπλα» κι όχι - φυσικά - λιγότερα όπλα. Οι οικοδεσπότες του δικτύου παραπονέθηκαν ότι το σχολείο είχε μόνο έναν ένοπλο φρουρό, ενώ διαφήμιζαν την πρωτοβουλία ασφάλειας «Σχολική Ασπίδα» της NRA στις τρομοκρατημένες σχολικές διοικήσεις. 

Γιατί όμως ή Εθνική Ένωση Όπλων κερδίζει πάντα, παρά τις επαναλαμβανόμενες εθνικές τραγωδίες και παρότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ του μεγαλύτερου ελέγχου των όπλων; Η πρώτη και σίγουρη απάντηση είναι τα χρήματα. Το λόμπι των όπλων είναι πανίσχυρο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. 


Η Εθνική Ένωση Όπλων έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα κι έχει πείσει τους οπαδούς της ότι η ιδιοκτησία όπλων είναι ένας τρόπος ζωής στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ελευθερία και η ασφάλεια του ατόμου, την οποία αυτό καλείται να υπερασπιστεί καθημερινά. 

Η φωνή της πλειοψηφίας των πολιτών που είναι υπέρ του ελέγχου των όπλων ακούγεται μόνο τις ημέρες μετά από μια μαζική σφαγή. Κι αυτό παρότι, το 2016 υπήρξαν 71 τέτοιες περιπτώσεις ενώ οι θάνατοι από πυροβόλο όπλο συνολικά ανήλθαν σε 38.658. Στη συνέχεια η ειδησεογραφική κάλυψη μετατοπίζεται, οι πολιτικές προοπτικές για την οποιαδήποτε δράση μειώνονται και άλλα πολιτικά θέματα έρχονται στο επίκεντρο, ενώ τα όπλα συνεχίζουν να αφαιρούν ζωές: αυτοκτονίες, ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα, ατυχήματα κλπ., γίνονται σε καθημερινή βάση. 

Κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, επτά παιδιά και έφηβοι πυροβολούνται και σκοτώνονται στην Αμερική. Ετησίως ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων είναι 2.500. Μόνο το 2017 σκοτώθηκαν από πυρά επί αμερικανικού εδάφους περισσότεροι από 11.600 άνθρωποι, εξαιρουμένων των αυτοκτονιών. 

Το χρήμα ρέει 

Οι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων υποστηρίζουν ότι οι δωρεές και χρηματοδοτήσεις της NRA είναι αυτές που οδηγούν το Κογκρέσο να κλείνει τα αυτιά του στην κοινή γνώμη και να αφήνει την ένωση να δρα ανεξέλεγκτη. Κι αυτό φυσικά ισχύει. 

Σε μια πολύ δυνατή ομιλία την περασμένη εβδομάδα στη Φλόριντα, η Έμμα Γκονζάλες, μαθήτρια του Λυκείου Marjory Stoneman Douglas Emma Gonzalez - όπου ο 19χρονος Νικόλας Κρουζ άνοιξε πυρ δολοφονώντας 17 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα - αποκήρυξε τους πολιτικούς «που κάθονται στα χρυσά τους καθίσματα στη Βουλή και τη Γερουσία και χρηματοδοτούνται από την NRA, λέγοντας ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί αυτή η επίθεση». «Σε όλους τους πολιτικούς που παίρνουν δωρεές από την NRA: ντροπή σας!», κατέληξε. 

Περίπου 54,4 εκατομμύρια δολάρια κατέληξαν από την Εθνική Ένωση Όπλων στην πολιτική το 2016. Διόλου ευκαταφρόνητο. Ωστόσο, αυτά τα λεφτά δεν πήγαν σε ολόκληρο το Κογκρέσο. Τα 30 εκατομμύρια πήγαν στον Ντόναλντ Τραμπ και τα υπόλοιπα κυρίως σε έξι Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους για τη Γερουσία που είχαν δύσκολους αντιπάλους. Από αυτούς τους έξι, οι πέντε κέρδισαν. Τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου, παίρνουν πολύ μικρό σχετικά ποσοστό χρηματοδότησης από την NRA. Αν τα χρήματα ήταν ο μοναδικός λόγος για τις θέσεις τους αναφορικά με τα όπλα, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, θα μπορούσε να προσφέρει τα διπλά από αυτά που προσφέρει η NRA για να αλλάξουν την ψήφο τους, γράφει χαρακτηριστικά, ο Μπιλ Σερ στο Politico.

Η κουλτούρα και ο... στρατός των όπλων

Σύμφωνα με τον ίδιο το κίνημα υπέρ του ελέγχου των όπλων για να νικήσει την Εθνική Ένωση Όπλων πρέπει πρώτα να κατανοήσει ότι η NRA έχει χτίσει έναν δικό της στρατό από πιστούς. Το δίκτυο NRATV είναι, για παράδειγμα, ένα νέο κομμάτι του παζλ που ξεκίνησε μόλις στα τέλη του 2016. Αλλά είναι για το αμερικανικό κοινό ένα ακόμη παράθυρο στην κουλτούρα που έχει ταΐσει εδώ και δεκαετίες η Εθνική Ένωση Όπλων. Κάθε λεπτό, το δίκτυο στέλνει ένα μήνυμα που μπορεί να παραδοθεί ανεξάρτητα από τα γεγονότα: «οι φιλελεύθερες ελίτ θέλουν να πάρουν τα όπλα και την ελευθερίας σας. Οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες παραμονεύουν παντού και πρέπει να ξέρετε πώς να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Και παρεμπιπτόντως, κοιτάξτε πόσο φανταστικά είναι τα όπλα και πόσο ισχυρούς σας κάνουν να νιώθετε». 

«Έρωτας με τον πρώτο πυροβολισμό»

Ορισμένες από τις εκπομπές του NRATV είναι συνηθισμένα συντηρητικά τοκ σόου με οικοδεσπότες που τα βάζουν με τα mainstream μίντια, τα οποία κατηγορούν για υποτιθέμενη προκατάληψη. Άλλες εκπομπές θυμίζουν ριάλιτι σόους, όπως το «Love at First Shot» («Έρωτας με τον πρώτο πυροβολισμό»), που παρακολουθεί γυναίκες ενώ εκπαιδεύονται στα όπλα για «κυνήγι, προσωπική προστασία και ανταγωνισμό» και μαθαίνουν τον «τρόπο ζωής και την κουλτούρα του ιδιοκτήτη όπλων». 

Η εκπομπή «Noir» πρόσφατα προσέφερε ένα «φροντιστήριο» για να το πώς να γίνεις «αυτός ο καλός τύπος με το όπλο», αν βρίσκεσαι σε έναν κινηματογράφο και εισβάλει ένας ένοπλος. «Δεν συζητούν πάντοτε για τα πυροβόλα όπλα», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας πολιτικής πυροβόλων όπλων, Ρόμπερτ Σπίτζερ, για το δίκτυο NRATV στο περιοδικό Time. «Έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο». 

Ποιος ξέρει πόσοι παρακολουθούν το NRATV; Είναι ένα ζήτημα. Ακόμη ένα είναι η συνεχής εκπομπή του μηνύματος που το λόμπι των όπλων προσπαθεί να περάσει εδώ και δεκαετίες. Και τα καταφέρνει. Η κουλτούρα που καλλιέργησε είναι αυτή που κρατά όρθια την NRA όταν τα γεγονότα δεν την βοηθούν. Η νόμιμη κυρίαρχη πρακτική της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, η ενδοοικογενειακή βία και η «ματωμένη» γραφειοκρατία ορίζουν την Αμερική ως το έθνος των όπλων που «σφαγιάζεται» μόνο του, στο εσωτερικό του, χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη αλλά καθημερινότητα.

Η ανάγκη μιας κουλτούρας ενάντια στα όπλα

Παράλληλα οι απογοητευμένοι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων, μετά από περιστατικά μαζικών δολοφονιών, προωθούν περιστασιακές προτάσεις που συνδέονται με το άμεσο έγκλημα. Το περιστατικό στο γυμνάσιο Columbine ώθησε τους ακτιβιστές να δώσουν προτεραιότητα στο κενό στην αγορά των όπλων καθώς οι δολοφόνοι τα αγόρασαν σε μια έκθεση όπλων όπου δεν απαιτείτο έλεγχος του ιστορικού τους. 

Η σφαγή στην εκκλησία του Τσάρλεστον οδήγησε σε πιέσεις από τους ακτιβιστές για να κλείσει «το κενό του Τσάρλεστον» - όπως κατέληξε να λέγεται - το οποίο επέτρεπε σε κάποιον να πάρει το όπλο αν ο έλεγχος του ιστορικού δεν είχε ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις ημέρες. Μετά το μακελειό του Λας Βέγκας αρκετοί απαίτησαν την απαγόρευση των πυρομαχικών για τα αυτόματα όπλα ώστε να αποφευχθούν τα ταχύτερα χτυπήματα. 

Οι ακτιβιστές δεν κατάφεραν να εφαρμοστούν οι ιδέες αυτές. Οι πορείες των μαθητών σε ακόμη ένα γυμνάσιο που σφαγιάστηκε ίσως δεν καταφέρουν και πάλι να πετύχουν την κατάρρευση του αφηγήματος της NRA ή την παύση της χρηματοδότησης των πολιτικών από την ένωση. Όπως δεν τα κατάφεραν οι γονείς των παιδιών του Columbine και του Sandy Hook. 


Η κοινότητα που είναι υπέρ του δικαιώματος των όπλων είναι πολύ συμπαγής καθώς είναι πεπεισμένη πως αυτό στο οποίο πιστεύει είναι υπεράνω μιας αντανακλαστικής πολιτικής αντίδρασης. Οι συντηρητικοί αγαπούν την ιδέα ότι η πολιτική διαμορφώνεται από την κουλτούρα. Και υπάρχει μια κραταιά κουλτούρα υπέρ των όπλων στις ΗΠΑ που κρατά δέσμια την πολιτική. 

Μέχρι να διαμορφωθεί μια κουλτούρα ενάντια στα όπλα, η οποία να μπορεί να ανταγωνιστεί αυτήν που έχει καλλιεργήσει η Εθνική Ένωση Όπλων επί δεκαετίες, καμιά εθνική τραγωδία, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι, δεν δείχνει ικανή να μετακινήσει την βελόνα της πολιτικής πυξίδας.
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου