Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Αυτή την Ελλάδα καλούν να πολεμήσει; ΜΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ; Τι μας κρύβουν...

Δεν περνάει μέρα που να μην έρχονται στην δημοσιότητα γεγονότα που μας δείχνουν την δραματική κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα από την επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που προχωράει ακάθεκτη με τις "ευλογίες" της άθλιας συγκυβέρνησης Συριζανελ.
Μπορεί τα αργυρώνητα ΜΜΕ να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ρετουσάρουν την κατάσταση και να παρουσιάσουν μια εικονική πραγματικότητα, όμως η πραγματικότητα δεν μπορεί να αποκρυβεί.

Σε μια χώρα που κάθε ημέρα δύο άνθρωποι κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και τουλάχιστον ένας αυτοκτονεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, η είδηση που μεταδόθηκε σήμερα από το δελτίο ειδήσεων του ρ/σ Real, αποτελεί άλλη μια γροθιά στο στομάχι.

Σύμφωνα μ’ αυτή μια 30χρονη άνεργη μητέρα στον Βόλο, επισκέφτηκε την Εισαγγελέα Πρωτοδικών της πόλης, για να της αφαιρεθεί η επιμέλεια των δύο από τα τέσσερα παιδιά της, και να καταλήξουν αυτά σε κοινωνικές δομές, αφού βιώνοντας την απόλυτα ένδεια δεν μπορεί να τους παρέχει ούτε τα πιο στοιχειώδη.

Και αν αυτή είναι η σημερινή τραγική εικόνα των λαϊκών στρωμάτων, το μέλλον που διαγράφεται είναι ακόμα πιο δραματικό.
Τα στοιχεία μελέτης που έκανε και έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο ομ. Καθηγητής του Παντείου  Σάββας Ρομπόλης, είναι σοκαριστικά.

Σ' αυτά προβλέπεται έκρηξη της φτώχειας από το 2019 με τους νεόπτωχους εργαζόμενους, συνταξιούχους,ανέργους και νέους να αυξάνονται αλματωδώς.
Σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα στη χώρα μας στην κατηγορία των φτωχών-ανέργων τα επίσημα στοιχεία είναι εντυπωσιακά αφού εντάσσονται ο ένας στους δύο ανέργους (48%).

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη με τις μειώσεις που έρχονται το 2019 -2020 η μέση σύνταξη, που σήμερα είναι 722 ευρώ, θα πέσει στα 480 ευρώ και αν εφαρμοστεί το 2020 και η μείωση του αφορολόγητου, οπότε θα μπουν οι χαμηλές συντάξεις στη φορολόγηση, τότε η μέση καθαρή σύνταξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 450 ευρώ. 

Επισημαίνεται ότι οι συντάξεις μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (με τις 22 μειώσεις που επέφερε) οδηγήθηκαν σε νέες περικοπές. Aπό τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (σύστημα «Ηλιος»-Δεκεμβριος 2017) φαίνεται, ότι σχεδόν μία στις τρεις συντάξεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα ενώ στο σύνολο των συνταξιούχων η μέση κύρια σύνταξη από όλα τα ταμεία διαμορφώνεται στα 722 ευρώ.

Αλλα και για τους εργαζόμενους εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, γιατί εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. 

Πάντα σύμφωνα με την μελέτη Ρομπόλη ήδη καταγράφεται ανακύκλωση της ανεργίας - με μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους, γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Επισημαίνεται ότι ήδη από την 1/1/2018, όλοι οι μισθοί μειώνονται λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, ενώ την 1/1/2020 επέρχεται και νέα περικοπή στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου -για δεύτερη συνεχόμενη φορά- στα 5.700 ευρώ.

Ηδη η γενιά των «φτωχών» εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρω) καθιερώθηκε στην αγορά εργασίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Παράλληλα, διευρύνεται και φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο η γενιά των «φτωχών» εργαζόμενων, που δημιουργήθηκε -για πρώτη φορά- με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και με μισθούς «βοηθήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου