Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή πάνω από 1000 πολιτών

Φωτογραφία του Θράσος Αβραάμ.

Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή πάνω από 1000 πολιτών. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, οικογένειες με παιδιά και με κυρίαρχη την νεολαία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα κατά των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον προσφύγων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 Απρίλιου 2018 από συμμορίες φασιστοειδών και ακροδεξιών χούλιγκανς.
Ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση έδωσε η διαπολιτισμική χορωδία της Μυτιλήνης Cantaλαλούν, που απαρτίζεται από ντόπιους και πρόσφυγες, τραγουδώντας τραγούδια από όλο τον κόσμο. Λίγο αργότερα το ανθρώπινο ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους της Μυτιλήνης περνώντας από την κεντρική αγορά αλλά και γειτονιές της πόλης. Πολλοί ήταν εκείνοι που άνοιγαν τα παράθυρα των σπιτιών τους για να δουν τι συμβαίνει και χειροκροτούσαν τη διερχόμενη πορεία στο άκουσμα του συνθήματος «Και τώρα και πάντα και όπως το 40 τη φτώχεια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα»!
Μίας όμως που το σύνθημα μας θύμισε εκείνα τα χρόνια δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημερινή ημέρα. Πριν 73 χρόνια στις 9 Μάη 1945 ενώπιον του στρατάρχη Γκιόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, η ναζιστική Γερμανία υπέγραφε την άνευ όρων συνθηκολόγηση της. Η νίκη του της ανθρωπότητας εναντίον του φασισμού, η Αντιφασιστική Νίκη ήταν γεγονός. Μια νίκη που κατορθώθηκε χάρη στις ανείπωτες θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων. Χωρίς προηγούμενο η συμβολή του λαού της Σοβιετικής Ένωσης που έδωσε 20.000.000 νεκρούς σ αυτό τον πόλεμο.
Βαρύ όμως ήταν το τίμημα που πλήρωσε και ο λαός της χώρας μας. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.88,300 ήταν οι νεκροί στα αλβανικά και βόρεια σύνορά μας . 40,000 οι εκτελεσμένοι. 300,000 οι νεκροί από πείνα.210,000 οι όμηροι εργάτες-σκλάβοι. 63,000 οι Ελληνο-Εβραίοι θύματα του Ολοκαυτώματος.94 τα μαρτυρικά χωριά και πόλεις. 1170 οι κατεστραμμένες πόλεις και χωριά.401,000 τα γκρεμισμένα σπίτια.1,200,000 οι άστεγοι.906 τα βυθισμένα εμπορικά πλοία .129 οι γκρεμισμένες γέφυρες. 298,753 τόνοι ορυκτού πλούτου κλεμμένοι. Εκατοντάδες κλεμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί.
Στην εποχή μας, που το τέρας του φασισμού προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι είναι αναγκαίο όσο ποτέ να τα θυμόμαστε. Σήμερα, που μια ναζιστική εγκληματική συμμορία με τον μανδύα κόμματος βρίσκεται στην ελληνική βουλή.Αυτή η ναζιστική συμμορία, ο εσμός των αποβρασμάτων είναι το μακρύ, τρομοκρατικό, δολοφονικό χέρι του συστήματος της εκμετάλλευσης, της βρωμιάς, της δυσωδίας και της σαπίλας. Πίσω από το ναζιστικό δήθεν «αντισυστημικό» μακιγιάζ, βρίσκεται η εξουσία των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών.Αυτούς υπηρετούν.
Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι τους συμπαθούν η ακόμα χειρότερα όσοι τους ψηφίζουν ότι το κτήνος που έθρεψαν, δεν θα χορτάσει με το αίμα των απίστων και των αλλοδαπών ή όποιου τολμά ν αντισταθεί, να διαφωνήσει, να μιλήσει, να τραγουδήσει.
Πολύ σύντομα θα μυρίσει και το δικό τους αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου