Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Τιμωρήθηκε Επειδή Μίλησε σε Συλλαλητήριο της Πρωτομαγιάς Δεν είναι ο μόνος που τιμωρείται για χαιρετισμό σε συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, ένας φαντάρος φορώντας τη στολή του Ελληνικού Στρατού, εξέφραζε την αλληλεγγύη του προς τα ταξικά του αδέρφια, δηλώνοντας ότι «οι φαντάροι είναι παιδιά του εργαζόμενου λαού». Μιλούσε εκείνη την ημέρα και έστελνε την αλληλεγγύη του στους πολίτες των χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση: Βαλκάνια, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σομαλία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λίβανος, Λιβύη, Συρία. Παράλληλα μίλησε για την ανησυχία του σχετικά με τις κυβερνητικές πολιτικές που θέλει τις Ένοπλες Δυνάμεις να συμμετέχουν στους βάρβαρους πολέμους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Μίλησε για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν λαούς και προκαλούν ποτάμια ανθρώπινης δυστυχίας και προσφυγιάς. Το ίδιο βράδυ, ο φαντάρος είχε ταυτοποιηθεί από το ΓΕΣ, ενώ τα μεσάνυχτα της Πρωτομαγιάς έδινε εξηγήσεις στον Διοικητή του στρατοπέδου στο οποίο υπηρετεί. Τελικά γι' αυτήν του την ομιλία, επειδή εκφράστηκε ανοιχτά κατά των πολέμων και υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων σε μια συγκέντρωση όπως αυτή της Πρωτομαγιάς, που μόνο κομματική δεν είναι, τιμωρήθηκε με δέκα μέρες φυλακή για παραβάσεις του «Στρατιωτικού Κανονισμού 20-1».
https://www.vice.com/gr/article/qvn4dv/o-fantaros-poy-timwrh8hke-epeidh-milhse-se-syllalhthrio-ths-prwtomagias
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Πρωτομαγιάς o στρατιώτης είχε σκοπιά 2 με 4 στην πύλη. Μετά την ειδοποίηση του θαλαμοφύλακα περίπου τα μεσάνυχτα, επικοινώνησε με τον διοικητή του στρατοπέδου, το βράδυ της ίδιας ημέρας που πραγματοποιήθηκε η ομιλία, προφανώς για να ερωτηθεί για ποιο λόγο το έκανε.
«Υπάρχει μια υπηρεσία στο ΓΕΣ που στην ουσία κοιτάει τα social media, παρακολουθεί λογαριασμούς στο Facebook και καταγράφει τα πάντα» - Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Ο συγκεκριμένος στρατιώτης δεν είναι ο μόνος που τιμωρείται για χαιρετισμό σε συγκέντρωση. Είχε προηγηθεί η τιμωρία ενός φαντάρου με πέντε μέρες φυλακή που συμμετείχε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε από το ΚΚΕ τον Φεβρουάριο και η τιμωρία ενός δεύτερου φαντάρου που συμμετείχε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν φαντάροι σε αντιπολεμικές και αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου - όποιος άλλωστε έχει λάβει μέρος σε συγκεντρώσεις το έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι. Ωστόσο από το 2016, όπως καταγγέλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στο VICE έχει αρχίσει να εφαρμόζεται μια τιμωρητική πρακτική που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. «Υπήρχε πάντα η παράδοση οι φαντάροι να συμμετέχουν σε όλα αυτά. Για παράδειγμα, στις πορείες του Πολυτεχνείου βολεύει την κυβέρνηση να δείχνει ότι "ορίστε, ο Στρατός αλλάζει, τα παιδιά κατεβαίνουν και διατρανώνουν ότι η Δημοκρατία μας καταδικάζει την εμπλοκή του Στρατού στη Χούντα". Οι φαντάροι κατέβαιναν και στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και στα αντιρατσιστικά και στις Πρωτομαγιές. Το 2015 υπάρχει συμμετοχή έξι φαντάρων στην πορεία της Πρωτομαγιάς, με καταδίκη του πολέμου της άσκησης Ηνίοχος και δεν τιμωρούνται παρά το ότι ήταν πιο μαζική η συμμετοχή τους από τις περιπτώσεις που έχουμε σήμερα. Η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε χτυπήσει, δεν είχε τιμωρήσει. Σταδιακά όσο υποχωρεί το κίνημα και όσο υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή, για να καμφθούν οι αντιστάσεις, αρχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν αρχίσει να τιμωρούν», σχολιάζει ο Νίκος Αργυρίου, μέλος του Δικτύου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
Σύμφωνα με τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ, «η πρώτη ανάλογης φύσεως τιμωρία σε φαντάρο συμβαίνει για πρώτη φορά το 2016, όταν φαντάρος που συμμετείχε σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο τιμωρήθηκε αρχικά με 40 μέρες φυλακή. Ο Γιάννης Σιαμαντάς, στρατιώτης και γιατρός που υπηρετούσε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, λόγω των τότε κινητοποιήσεων τιμωρήθηκε τελικά με δύο μέρες φυλακή. Λόγω του πολιτκού κόστους οι μέρες μειώθηκαν. Δεν παύει όμως να τιμωρήθηκε, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ήδη ένα δεδομένο τέτοιας αυταρχικής τιμωρίας. Ο στρατός, επειδή είναι ο πιο ολοκληρωτικός μηχανισμός, καταργεί συνταγματικά δικαιώματα και σου λέει πως υπάγεσαι στον εσωτερικό κανονισμό. Προσπαθεί δηλαδή ο κανονισμός αυτός να υπερβεί το Σύνταγμα. Από τη μία θέλουν να δείξουν πως ο στρατός έχει αποτινάξει τα κατάλοιπα της Χούντας, πως έχει εκσυγχρονιστεί και εκδημοκρατιστεί, αλλά με τον πιο αυταρχικό τρόπο καταργεί το Σύνταγμα ποινικοποιώντας τα συνταγματικά δικαιώματα του φαντάρου», εξηγεί ο Νίκος Αργυρίου.
Το κίνητρο γι' αυτές τις τιμωρίες που έκαναν την εμφάνισή τους με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, είναι «να δημιουργηθεί δεδομένο. Απαγορεύουν κάτι, τρομοκρατούν τον φαντάρο για να μην το κάνει, αλλά δεν ρίχνουν εξοντωτικές τιμωρίες γιατί υπάρχει και ένα πολιτικό κόστος. Αλλιώς κινητοποιείται ο κόσμος όταν ακούει πως έφαγε 40 μέρες φυλακή και αλλιώς 10. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σημασία. Η ποσότητα των ημερών μπορεί να μην είναι τεράστια, όμως πλέον ξέρει ένας στρατιώτης πως αν κατέβει στην επόμενη συγκέντρωση θα τιμωρηθεί. Οι μέρες δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία», σύμφωνα με τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου