Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Σοβαρή Εξέλιξη: Ο Άσαντ "βάζει φρένο" στο Ιράν - Τέλος η χρήση των βάσεων


Το καθεστώς Άσαντ στην Συρία φέρεται να έχει πάρει την απόφαση να απαγορεύσει την χρήση των αεροπορικών του εγκαταστάσεων στους Ιρανούς, με σκοπό την μειώσει την έκθεση των υποδομών και προσωπικού του στις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ.
Οι αεροπορικές δυνάμεις της Συρίας απαγόρευσαν στις ιρανικές δυνάμεις και τις συμμαχικές σιιτικές πολιτοφυλακές να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και τα υπόστεγα στις περισσότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις τους, αυτή η απόφαση έρχεται ύστερα από μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, είπε στο συριακό μέσο ενημέρωσης Zaman al-Wasl.
Η πηγή που εργάζεται στην Πολεμική Αεροπορία του καθεστώτος δήλωσε ότι η άνευ προηγουμένου απόφαση είχε επηρεαστεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μπασάρ Ασάντ την Πέμπτη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι. 

Στη συνέχεια, ο Πούτιν τόνισε ότι οι ξένες δυνάμεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς ο πόλεμος τελειώνει, ώστε να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία.

Ο στρατηγός Ahmed Balloul, επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης του Assad, δήλωσε ότι η χρήση των υποστέγων των αεροδρομίων περιορίζεται στο προσωπικό του Συριακού Στρατού.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Bahram Qasemi υποστήριξε ότι το Ιράν θα κρατήσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στη Συρία κατόπιν αιτήματος του συριακού καθεστώτος.

"Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει το Ιράν να κάνει τίποτα. Το Ιράν έχει τις δικές του ανεξάρτητες πολιτικές ", δήλωσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές ότι η Ρωσία επιθυμούσε το Ιράν να αποσύρει δυνάμεις από τη Συρία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Anadolu.

"Αυτοί που εισήλθαν στη Συρία χωρίς την άδεια της συριακής κυβέρνησης είναι αυτοί που πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Περίπου 40 Ιρανοί, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών του στρατού, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Ισραήλ τον Απρίλιο και τον Μάιο που στόχευσαν το αεροδρόμιο T4, το αεροδρόμιο Dabaa στην επαρχία Homs και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ταξιαρχίας 47 στην επαρχία Hama.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Τελ Αβίβ θα χτυπήσει την Τεχεράνη αν δεχθεί επίθεση από το Ιράν, αυξάνοντας έναν ήδη έντονο πόλεμο λέξεων μεταξύ των δύο αντιπάλων, σύμφωνα με το ΑΡ.

Η Τεχεράνη έχει στείλει χιλιάδες μαχητές από το Ιράν για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Ασάντ στον επταετή εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου