Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Απεργία του μεγαλύτερου σωματείου στην Τυνησία που δεν θα επιτρέψει το ανεφοδιασμό των αμερικανικών πλοίων;

Cargo ships unload imported goods in the Tunisian port city of Rades (AFP)

Αν όντως συμβεί, τότε έχουμε τον ορισμό του διεθνιστικού αντιπολεμικού εργατικού κινήματος.
Απεργία του μεγαλύτερου σωματείου στην Τυνησία που δεν θα επιτρέψει το ανεφοδιασμό των αμερικανικών πλοίων
Δευτέρα 14 Μάιος 2018 
Τυνήσιοι εργάτες ενδέχεται να μπλοκάρουν τα πλοία των ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Τυνησίας σκοπεύει να εμποδίσει την εκφόρτωση και την εκτόξευση αμερικανικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας, ανταποκρινόμενη στην απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την ισραηλινή πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου Al-Quds Al-Arabi.
Ο Μοχάμεντ Αμπάς, βοηθός γενικός γραμματέας της Τυνησιακής Γενικής Εργατικής Ένωσης, δήλωσε στον Al-Quds: «Η Ένωση εξετάζει μια πρόταση για την αποφυγή της εκφόρτωσης και της αποστολής αμερικανικών πλοίων που έρχονται στα λιμάνια της Τυνησίας, καταδικάζοντας την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump πρεσβεία της χώρας στην Ιερουσαλήμ. "
Οι παρατηρήσεις του Αμπάς ήρθαν στο περιθώριο μιας δημόσιας συνάντησης που διοργάνωσε η ένωση, η οποία απορρίπτει την απόφαση του Τράμπ να αναγνωρίσει την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία εκεί.
Μια τελετή πραγματοποιείται τη Δευτέρα για να ανοίξει η νέα αμερικανική πρεσβεία στην γειτονιά Arnona της Ιερουσαλήμ και έχει ήδη συναντηθεί με παλαιστινιακές διαδηλώσεις στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 43 άνθρωποι.
Η εκδήλωση συμπίπτει με την 70η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ και έρχεται μόλις μια μέρα μπροστά από το Nakba - ή "καταστροφή" - που έπεσε 750.000 Παλαιστίνιοι που είχαν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Υποστηρικτές του Καντάφι πίσω Haftar
Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί υποστηρικτές του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι δεσμεύτηκαν για την υποστήριξή τους στον στρατηγό Χαλιφά Χάφταρ κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης διήμερης συνάντησης στη Βεγγάζη,
Ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών από τις εξεγέρσεις του 2011 που έληξαν τελικά την τετραετία του Καντάφι.
Αυτοί που συγκεντρώθηκαν ήταν μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων που υποστήριζαν την αξιοπρέπεια της επιχείρησης Haftar - μια στρατιωτική εκστρατεία για την αντιπαράθεση αντίπαλων ομάδων που ξεκίνησε ο στρατηγός τον Μάιο του 2014.
Επέκριναν τις προσπάθειες του Haftar για την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας" στην ανατολική Λιβύη.
Το προσωπικό της UNRWA στην απεργία πείνας
Επτά ηγέτες της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ξεκίνησαν απεργία πείνας την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για τα διοικητικά μέτρα του οργανισμού, ανέφερε η ιορδανική εφημερίδα Al-Ghad.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ασφάλισης υγείας και αυτών των μελών της οικογένειάς τους, τα οποία λένε ότι είναι άδικο.
Οι απεργούς δηλώνουν ότι θα προβούν σε περαιτέρω κλιμάκωση, εκτός εάν η UNRWA σταματήσει τις αλλαγές και καλεί τον συντονιστή του ΟΗΕ στην Ιορδανία να παρέμβει γρήγορα και να μην αφήσει όλες τις αποφάσεις της οργάνωσης στα χέρια μόνο ενός ατόμου.
Διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών στο μετρό της Αιγύπτου
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίστηκαν τη Δευτέρα για τρίτη συνεχή ημέρα, ενόψει κλιμάκωσης των διαμαρτυριών κατά των αυξήσεων των τιμών των εισιτηρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Almesryoon που εδρεύει στο Κάιρο.
Την Παρασκευή, ο Αιγύπτιος Υπουργός Μεταφορών αύξησε τη μέγιστη τιμή ενός εισιτηρίου σε επτά Αιγυπτιακές λίρες (39 σεντς). Αυτό αντιπροσωπεύει τριπλάσια αύξηση των τιμών, προκαλώντας διαμαρτυρίες για το Σαββατοκύριακο.
Η άνοδος των τιμών έρχεται καθώς η Αίγυπτος σφίγγει τα οικονομικά της ως μέρος των μέτρων λιτότητας που συνδέονται με ένα δάνειο ύψους 12 δισ. Δολ., Τριετούς διάρκειας που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2016.
* Η αραβική επανεξέταση του τύπου είναι μια ανασκόπηση των αναφορών που δεν επαληθεύονται ανεξάρτητα ως ακριβείς από την Middle East Eye.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου