Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Νίκησαν οι εργαζόμενοι της Cosco και στέλνουν μήνυμα ελπίδας σε όλους τους εργαζομένους

Σε δρόμο πλήρους ικανοποίησης μπήκαν τα αιτήματα των εργαζόμενων της Cosco μετά από την ολομέτωπη μάχη που οι ίδιοι έδωσαν κατά της εργοδοσίας και του κράτους ενώ ο δίκαιος αγώνας τους ίσως θα έπρεπε να αποτελέσει μάθημα προς όλους τους εργαζόμενους αλλά και ανέργους της χώρας, αποδεικνύοντας περίτρανα πως «αδύνατον» να επιτευχθεί κάτι από την εργατική τάξη είναι μόνο αυτό για το οποίο για το οποίο δεν πάλεψε οργανωμένα, αποφασισμένα και με ενότητα και πως το γνωστό «με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας» είναι κάτι πολύ περισσότερο από κάποιο απλό σύνθημα κενού περιεχομένου. 
Από την πρώτη κι όλας ημέρα του δεύτερου γύρου της δυναμικής απεργιακής τους κινητοποίησης οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ κατάφεραν αυτά που μέχρι χθες, πολλοί, περισσότερο ή λιγότερο κακόβουλα, «έβλεπαν» από ανέφικτα έως και εξωπραγματικά:

Να αναγκάσουν κυβέρνηση και Cosco να αποδεχθεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα αντικαταστήσουν τις ατομικές και να επαναφέρουν το επάγγελμα του λιμενεργάτη στα βαρέα και ανθυγιεινά. 

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων το πρωί της Τετάρτης στο ΥΕΝ, τόσο για το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ όσο και για την επανένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά, η απάντηση που έλαβαν τόσο από την Cosco όσο και από την ίδια την ηγεσία του ΥΕΝ και του Υπουργείου Εργασίας ήταν θετική, με την έναρξη πλέον των σχετικών διαπραγματεύσεων να αποτελεί, σύμφωνα με τις υπουργικές δεσμεύσεις θέμα λίγων ημερών, κατά τον οποίον ωστόσο οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν σε αγωνιστική επιφυλακή και εγρήγορση. 



Στη συνάντηση στο υπουργείο συμμετείχαν η εργοδοσία της «Cosco», εκπρόσωποι του ΥΕΝ και του υπουργείου Εργασίας και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.


Συγκεκριμένα η εργοδοσία της «Cosco» αποδέχτηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί καθώς υπάρχουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης εργοδοσία και συναρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν ότι θα επιλυθούν τα όποια τεχνικά ζητήματα για την αναγνώριση και ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, των δύο συναρμόδιων υπουργείων και του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ.


Μετά από την ενημέρωση που ακολούθησε από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ για τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco» αποφάσισαν ομόφωνα την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, τη συντεταγμένη επιστροφή στα πόστα τους, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έλαβαν από την εργοδοσία και τα συναρμόδια υπουργεία.


Ήδη προγραμματίστηκε το ΔΣ του Σωματείου τους (ΕΔΕΔΕΠ) να συνεδριάσει αμέσως μετά την 1η διαπραγματευτική συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης.


Επίσης, μετά από τις σημερινές θετικές εξελίξεις, αποφασίστηκε η αναβολή της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στην πύλη της «Cosco».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου