Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Βιασμός μετά τη δολοφονία...17 χρόνια από τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι

Βιασμός μετά τη δολοφονία...
Ο καραμπινιέρος που σκότωσε τον Κ. Τζουλιάνι το 2001 παραπέμπεται με την κατηγορία του βιασμού 11χρονης
Με την κατηγορία του βιασμού της 11χρονης κόρης της συντρόφου του θα δικαστεί στις 16 Νοέμβρη ο πρώην καραμπινιέρος Μάριο Πλακάνικα. Είναι ο άνθρωπος που δικάστηκε και αθωώθηκε για τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή Κάρλος Τζουλιάνι στη Γένοβα το 2001. Την απόφαση να οδηγηθεί στο δικαστήριο εξέδωσε η δικαστής του Καταντζάρο Τιτσιάνα Μάκρι. Στη δίκη θα παραβρεθεί και η πρώην σύντροφός του που κατέθεσε τη μήνυση για τον κατ' εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση της κόρης της το 2007.
Πριν 11 χρόνια, το 2001, ο Πλακάνικα είχε καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου όταν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του διαδηλωτή Κάρλος Τζουλιάνι στην διάρκεια των διαμαρτυριών της συνόδου των G-8. Ο καραμπινιέρος τότε Πλακάνικα βρισκόταν στο αυτοκίνητο που είχε περάσει πάνω από το άψυχο σώμα του Τζουλιάνι όταν αυτός είχε πέσει τραυματισμένος θανάσιμα από τον εξ επαφής πυροβολισμό του Πλακάνικα. Τότε το δικαστήριο έκρινε πως ο Πλακάνικα ήταν σε νόμιμη άμυνα.
Η Σύνοδος των G8 στη Γένοβα έδωσε την αφορμή σε χιλιάδες αγωνιστές από την Ιταλία, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο να διαδηλώσουν και να μετατρέψουν την πόλη σε κέντρο αγώνα, ενάντια στους σχεδιασμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συνεδρίαζαν. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ επιχείρησαν να το βαφτίσουν “κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης”, για να αποκρύψουν την ουσία του. Αλλά η διαδήλωση στη Γένοβα ήταν εμβληματική κι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς για το λαϊκό μαζικό κίνημα διεθνώς.
Οι μαζικότατες διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή αστυνομική βία, κι επισκιάστηκαν από τη στυγερή δολοφονία του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι από Ιταλούς καραμπινιέρους, που τον πυροβόλησαν, ενώ στη συνέχεια τον αποτελείωσαν, περνώντας σκόπιμα με το αστυνομικό τζιπ τους πάνω από το σώμα του. Η δικαστική τους αθώωση θυμίζει αρκετά “ελληνική δικαιοσύνη”, καθώς στηρίχτηκε στο σκεπτικό ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε τυχαία και το πιστόλι δε στόχευε ευθέως τον Τζουλιάνι, ενώ ο οδηγός του οχήματος απαλλάχτηκε, γιατί θεωρήθηκε πως όταν τσαλαπάτησε τον Κάρλο, αυτός ήταν ήδη νεκρός (κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από την ιατροδικαστική έκθεση). Παράλληλα, θεωρήθηκε πως οι καραμπινιέρι βρέθηκαν σε νόμιμη αυτοάμυνα…
Μετά από πολλές αντίστοιχες μαζικές κινητοποιήσεις -όπως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη και το Μαρμαρά, το 2003- οι ισχυροί έβγαλαν τα απαραίτητα συμπεράσματα κι αποφάσισαν να συνεδριάζουν μονάχα σε “προστατευμένες πόλεις” που μετατρέπονται σε φρούρια κι υγειονομικές ζώνες. Αυτό που παραμένει σταθερό όμως είναι η αστυνομική καταστολή ενάντια στο κίνημα, που την έχουν ανάγκη, όσο συνεχίζουν (και δεν μπορούν παρά) να κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση και να επιτίθενται στους λαούς και τα δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου