Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

"ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΟΥΤΕ ΤΖΑΜΙΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ"


ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ!
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΔΙΝΑΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ...
Με αυτά τα συνθήματα διαδήλωναν οι Τουρκοκύπριοι.
Οι Τ/Κ είναι που με κίνδυνο της ζωής τους που βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν. 
Ο Τουρκικός στρατός, οι Γκρίζοι Λύκοι και το Βαθύ Κράτος είναι εκεί, όχι δίπλα τους αλλά μέσα στα σπίτια τους. 
Ας μην ξεχνούμε ότι λίγες βδομάδες έχουν περάσει από τις επιθέσεις εναντίον του Σενέρ Λεβέντ και της εφημερίδας του.
Γιατί και οι Τουρκοκύπριοι αγωνιστές βιώνουν την ΚΑΤΟΧΗ του Τουρκικού κράτους.
Η Κύπρος είναι και ο δικός τους τόπος, όχι του εθνικιστή Καμμένου που προπαγανδίζει τα κοινά εθνικά σύνορα Ελλάδας-Κύπρου! 
Αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα
AP Photo/Lefteris Pitarakis
Συντάκτης: efsyn.gr
Ανησυχία προκαλεί στη μουσουλμανική κοινότητα της βόρειας Κύπρου η ανέγερση του μεγαλύτερου τζαμιού της Μεσογείου από την Άγκυρα με τους Τουρκοκύπριους να φοβούνται το ενδεχόμενο αύξησης της κυριαρχίας στο βόρειο τμήμα της διχοτομημένης νήσου.
Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι του στο εξωτερικό για να παρευρεθεί στα εγκαίνια του ναού «Χαλά Σουλτάν» με ύψος 60 μέτρων, τέσσερις μιναρέδες, και χωρητικότητα 3.000 ατόμων στη Μια Μηλιά.

Σύμφωνα με αναλυτές, αμφιλεγόμενη φέρεται να είναι η κοινή γνώμη, αφού πολλοί το υποδέχονται θετικά, όμως δεν είναι ευπρόσδεκτος για άλλους, που τάσσονται υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα της κοινότητας και κατά της αυξανόμενης παρουσίας της Άγκυρας στα κατεχόμενα.

Ειδικότερα, ανησυχούν ότι οι δικές τους κοσμικές παραδόσεις θα μπορούσαν να απειληθούν από το όλο και πιο αυταρχικό στιλ του Τούρκου προέδρου, ενώ οι φόβοι υπερβαίνουν το ζήτημα της θρησκείας λόγω των διώξεων των αντιπάλων του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Το κτίριο προσθέτει πραγματικά κάτι στην κοινότητα» υποστήριξε ο Μουσταφά Τουμέρ, 51χρονος καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών δίπλα στο τζαμί.

Αντίθετα, λίγα χιλιόμετρα μακριά ο 75χρονος καταστηματάρχης Ζιχνί Καλμάζ δεν εμφανίζεται εντυπωσιασμένος. «Αυτοί οι μιναρέδες, είναι τεράστιοι! Και γιατί τόσοι πολλοί;»

«Αν θέλω να προσευχηθώ, μπορώ να προσευχηθώ μόνος μου. Εάν θέλετε να χτίσετε ένα τζαμί, πρέπει επίσης να επισκευάσετε τα σχολεία. Το σχολείο είναι πιο σημαντικό για μένα, θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας σε καλά σχολεία» σημείωσε.
«Δεν είναι αθώο να χτίσουμε ένα τζαμί στην Κύπρο»

Ο Ελσίλ από την Ένωση Δασκάλων επεσήμανε ότι η κατασκευή κόστισε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια. «Θα μπορούσαν να οικοδομήσουν ένα τεράστιο νοσοκομείο... Θα μπορούσαν να χτίσουν περισσότερα από 20 σχολεία, τα οποία χρειαζόμαστε», είπε. «Αντ' αυτού θέλουν να χτίσουν ένα τζαμί ... σε κάθε δρόμο». «Δεν είναι αθώο πράγμα να χτίσουμε ένα τζαμί στην Κύπρο» τόνισε.

Αναφερόμενος στη νίκη του Ερντογάν στις εκλογές του περασμένου μήνα ο Γιάσαρ Αλπιν δήλωσε ότι «κανείς εδώ δεν ήθελε να κερδίσει». «Θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, να βάλει τις γυναίκες μας σε μαντίλες, να μας πείτε πώς να ζήσουμε» είπε ο κάτοικος, ο οποίος ήταν 24 ετών στην τουρκική εισοβλή το 1974.

«Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και νεότερος βουλευτής της περιοχής, Ζέκι Τσελέρ, «εφόσον δεν παρεμβαίνουν πάρα πολύ εδώ».

Ο ίδιος υπήρξε αντίπαλος των προσπαθειών της Άγκυρας να μεταβάλει τον κοσμικό πολιτισμό της κοινότητας, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στα ισλαμικά πρότυπα, όπως είχε γίνει πριν δύο χρόνια, όταν χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον εξισλαμισμό της καθημερινής ζωής.

«Η Τουρκία είναι η μητέρα μας», λέει εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη του για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού με διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. 

«Αυτό το τζαμί συμβολίζει την ισλαμική νοοτροπία και την ιμπεριαλιστική νοοτροπία», τόνισε ο Σενέρ Ελσίλ, επικεφαλής της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Καθηγητών στη Λευκωσία. «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι κοσμική, δεν είμαστε φονταμενταλιστικές» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος και πολλοί άλλοι αριστεροί Τουρκοκύπριοι αντιτάσσονται έντονα στις συναλλαγές της Άγκυρας στη βόρεια Κύπρο, όπου η τουρκική κυβέρνηση έχει τοποθετήσει περίπου 35.000 στρατιώτες.

«Η πολιτική του Ερντογάν είναι να μεταμορφώσει την τουρκοκυπριακή ταυτότητα», δήλωσε ο Ιζτσάν Ιζκάν, πρώην βουλευτής και ιδρυτής του σοσιαλιστικού Κόμματος Ενωμένης Κύπρου, που προέτρεψε μέλη της κυβέρνησης να μποϋκοτάρουν την τελετή έναρξης.

«Η ταυτότητά μας στηρίζεται στην Κύπρο. Έχουμε πολλή κοινή ταυτότητα με τους Ελληνοκύπριους, τους Αρμένιους και τους Μαρωνίτες, που όλοι έχουν παρουσία στο νησί», δήλωσε.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν είναι να προσαρτήσει τον Βορρά, να οικοδομήσει μια άλλη ταυτότητα ... Προσπαθούν να μας κάνουν καλούς μουσουλμάνους και καθαρούς Τούρκους, όπως θέλουν να μας δουν».

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να μάθουν πώς να ζήσουν», δήλωσε ο Αχμέτ Σόζεν, πρόεδρος του τμήματος διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Μεσογείου στη βόρεια Λευκωσία.

«Δεν τους αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα μιας κυβέρνησης να αμφισβητεί εάν πρέπει να πίνουν αλκοόλ ή να είναι θρησκευόμενοι. Φοβούνται ότι αν ενισχυθεί το χέρι του Ερντογάν και η Τουρκία γίνει όλο και πιο αυταρχική, η κοινωνία εδώ θα γίνει λιγότερο δημοκρατική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια λύση στο τμήμα του νησιού είναι τόσο σημαντική» τόνισε.

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο και Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου