Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Σύνοδος του ΝΑΤΟ, Εκφασισμός και στράτευση των γυναικών

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ την Κυριακή 8/7/2018 και μοιράστηκε στην πορεία ενάντια στον πόλεμο και το ΝΑΤΟ  την Τετάρτη 11/7.
Εκφασισμός και στράτευση των γυναικών
Νέα δομή των δογμάτων άμυνας και ασφάλειας στην παραμεθόριο. Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ κορυφώνονται. Όμως, στις Βρυξέλλες δε θα δούμε νέες τομές στη λειτουργία του. Αντίθετα, θα δούμε να ολοκληρώνεται μια τομή για το ελληνικό κράτος.
Με την «επιτυχία» της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, την επέκταση στα Βαλκάνια και τις αποφασιστικές κινήσεις σε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και 12 μίλια, επιχειρεί να επιβεβαιωθεί ως κυρίαρχος εγγυητής στην περιοχή, θέλει να επικυρώσει τη μετατροπή της σε μια τεράστια γεωπολιτική «ενδοζώνη».
Μια τέτοια τομή, όμως, απαιτεί περισσότερες στο εσωτερικό. Έτσι, επιβεβαιώνονται διαρκώς οι καταγγελίες του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» για τα σχέδια στράτευσης των γυναικών, τη σύνδεση του στρατού με φασιστικούς βραχίονες και την ακροδεξιά, τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, αλλά και τους πραγματικούς λόγους για αυτές τις επιλογές.
Κεντρικό ρόλο έχουν η εθνοφυλακή και οι λέσχες εφέδρων, που εδώ και χρόνια διαμορφώνουν μια ασφυκτική στρατιωτικοποιημένη πραγματικότητα, ιδίως στην παραμεθόριο, συμβάλλοντας στη νέα δομή των δογμάτων άμυνας-ασφάλειας του Εκφασισμός και στράτευση των γυναικών ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.
Σε συνέχεια των παρεμβάσεών μας, αποδεικνύεται ότι ασκήσεις πανελλαδικής κλίμακας και αντιμετώπισης «ασύμμετρων απειλών», εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες, κοινές εμφανίσεις με τις λέσχες εφέδρων είναι καθημερινότητα για την εθνοφυλακή που διαφημίζεται με θράσος από την εκπομπή Αρετή και Τόλμη και επαίνους από τα στρατιωτικά επιτελεία.
Η παράνομη χρήση οπλισμού της εθνοφυλακής, στην εθνικιστική ενέργεια νεαρών ακροδεξιών στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος, είναι μόνο μια κορυφή του παγόβουνου της πολεμικής προετοιμασίας. Αρκετοί εθνοφύλακες πρωτοστάτησαν μαζί με τη Χρυσή Αυγή σε ακροδεξιές αντι-συγκεντρώσεις, ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν το Δεκέμβριο του 2017 αλλά και τώρα στα μακεδονικά συλλαλητήρια. Ήδη έχουν και την άτυπη μορφή μισθοφορικών τμημάτων.
Αμείβονται με 15 ευρώ τη βάρδια, ως σκοποί σε φύλαξη εγκαταστάσεων, οργανώνουν «περιπολίες σε γειτονιές» και «σχέδια διαχείρισης κρίσεων». Η χρηματοδότηση θυμίζει μεθόδους ακροδεξιάς στρατολόγησης, όμως γίνεται από το υπουργείο Άμυνας, με κόστος 4 εκατ. ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογίζονται αδιαφανείς διαδρομές χρήματος που καταλήγουν σε πανάκριβο εξοπλισμό, ανώτερο ενίοτε αυτού των ενόπλων δυνάμεων.
Εξάλλου, η δράση των εθνοφυλάκων, εκτός από τα επίσημα ΜΜΕ, προβάλλεται συστηματικά από την εφημερίδα Στόχος και φασιστικά μέσα, όπου επαινείται η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα εναντίον των προσφύγων. Λέσχες εφέδρων στελέχωσαν τις κινητοποιήσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον του τεμένους στο Βοτανικό. Χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες μελών της δίπλα σε τεθωρακισμένα σε ασκήσεις στον Έβρο ή το τελευταίο επεισόδιο «κατοίκων» εναντίον προσφύγων, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.
Θα περίμενε κανείς όλα αυτά τουλάχιστον να διερευνηθούν. Αντίθετα, η κυβέρνηση βαθαίνει αυτή τη διαδικασία. Μετά τους νόμους για τη θητεία, ανακήρυξε το 2017 σε «έτος εφεδρείας», μίλησε για την αναγνώριση του ρόλου του εθνικού-κοινωνικού έργου ως «συνδέσμου του στρατού με την κοινωνία» και εξήγγειλε τη δημιουργία ξεχωριστής διεύθυνσης εθνοφυλακής.
Ακόμα περισσότερο, με πλήρη στήριξη, ο υπουργός Π. Καμμένος επαναφέρει ξανά το ζήτημα της στράτευσης των γυναικών, καλώντας σε εθελοντική θητεία που θα ανταμείβεται με μόρια σε διαγωνισμούς πρόσληψης μισθοφόρων, παρότι έχει αποτύχει πολλαπλά παλιότερα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με τη συνδρομή του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, το επιχειρούν τώρα μέσω της εθνοφυλακής, σε συνεργασία με τους ένστολους φασίστες των λεσχών εφέδρων, χρησιμοποιώντας την εθνικιστική προπαγάνδα και την απειλή ελληνοτουρκικής σύγκρουσης που καλλιεργούν.
Πιλοτικό πρόγραμμα του στρατού διεξάγεται σε Έβρο, νησιά και Μακεδονία, προωθώντας την εκπαίδευση γυναικών εθελοντριών στην εθνοφυλακή. Ενσωματώνοντας την ακροδεξιά ατζέντα του «πολίτη-οπλίτη» και «πολίτη-εθελοντή», ο στρατός εκπαιδεύει άτυπα και παράνομα γυναίκες, αφού πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ενώ τα μιλιταριστικά σάιτ προετοιμάζουν το έδαφος μια τέτοιας προπαγανδιστικής εκστρατείας
Τα μέτρα αυτά κατά της νεολαίας είναι η αναγκαία βάση των 6 δισ. για εξοπλισμούς. Συνδεδεμένοι με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Άμυνας, για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών οραμάτων του ελληνικού κεφαλαίου σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Αφρική, συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.
Η γενίκευση της υποχρεωτικής θητείας δίπλα στη δολοφονική μισθοφορική μηχανή, σε όλο τον πλανήτη, επιχειρείται με ιδιαίτερους όρους στο ελληνικό κράτος. Η ολοκληρωτική στρατιωτικοποίηση, η διείσδυση φασιστικών πυρήνων στο στρατό, η στράτευση γυναικών-αντρών στα 18 δεν είναι απλή παρέκκλιση, που τρομάζει τους «δημοκρατικούς πολίτες». Είναι οργανικό κέντρο του ολόπλευρου ταξικού πολέμου εναντίον μας, της ενότητας του κοινωνικού-εσωτερικού και του γεωπολιτικού-εξωτερικού πολέμου του ελληνικού κράτους.
Άμεσα θα αναληφθεί μεγάλη πρωτοβουλία ενημέρωσης και δράσης του κόσμου της εργασίας, για το συντονισμό και την ανάπτυξη αγώνων του νέου αντιπολεμικού κινήματος που χρειάζεται η εποχή μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου