Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Τι φέρνει το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για πετρέλαια και αέριο στην Ελλάδα


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες που θα δώσουν το παρών για πρώτη φορά στη φετινή 83η ΔΕΘ και θα έχει ενεργή παρουσία στο αμερικανικό περίπτερο είναι ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil, η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, πίσω από την κρατική Saudi Aramco.
Ενδεικτική της εμπλοκής της Exxon Mobil στην έκθεση είναι και η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας να είναι ο σπόνσορας της δεξίωσης για τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου, στα οποία αναμένεται να παραστεί ο Αμερικανός υπουργός εμπορίου Wilbur Ross, ως επικεφαλής της υψηλόβαθμης αμερικανικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι ο ενεργειακός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα και αιχμή του δόρατος της νέας εποχής των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή παρουσίαση της φετινής έκθεσης, στην οποία οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αμερικανός πρέσβης G. Pyatt αναφέρθηκε δύο φορές στα ενεργειακά.

Η πρώτη ήταν όταν έφερε τον ενεργειακό τομέα ως παράδειγμα για τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κόμβο και πύλη εισόδου για την ευρύτερη περιοχή, μέσα από σημαντικά ενεργειακά project υποδομών όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.

Η δεύτερη ήταν όταν απαντώντας σε ερώτημα του Capital.gr για την πιθανότητα να υπογραφούν συγκεκριμένα deals στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση για την ανάδειξη των εταιρειών ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ ως προτιμητέων επενδυτών για την έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης. "Αυτά τα ενεργειακά project παίρνουν χρόνια να ωριμάσουν ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι συνεργασίες” ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις και συμφωνίες τους επόμενους μήνες και για το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, που επίσης αρχίζει να ωριμάζει επενδυτικά. Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες ενδιαφέρουσες, όπως είπε, δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του Βουλγάρου ομολόγου του Μπορίσοφ, για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.Τα έργα αυτά συνδέονται και πιστεύω ότι θα έχουμε πρόοδο και στη Θεσσαλονίκη, είπε ο κ. Pyatt.

Το μήνυμα

Εδώ πρέπει να επισημανθεί η σημασία που έχει για την αμερικανική περιφερειακή πολιτική ο τομέας της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια η πολιτική που ακολουθήθηκε από την Ελλάδα με την υποστήριξη έργων διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, εκτιμάται ότι συνέβαλε σημαντικά στη σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας Ουάσιγκτον. Και οι εξελίξεις στα ενεργειακά αποτελούν ένα βασικό κομμάτι του παζλ, που οδηγεί τη χώρα μας να παίζει ευρύτερο ρόλο ως πύλη και κόμβος για την περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άλλωστε και σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο, όπως επισημάνθηκε χθες είναι άλλο οι αμερικανικές εταιρείες να απευθύνονται σε μια αγορά 10 εκατομμυρίων και άλλο σε μια δυνητική αγορά των 80 εκατομμυρίων. Αυτό βρίσκει για παράδειγμα εφαρμογή στον ενεργειακό τομέα και στα έργα που σχεδιάζονται για την ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011

Αμερικανικό LNG

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ουάσιγκτον, είχε επανέλθει στο προσκήνιο η προοπτική να υπογραφεί σύμβαση προμήθειας αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα μεταφέρεται με ειδικά δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Tankers) από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Αν και επισήμως δεν έχει καταγραφεί κάποια εξέλιξη, εδώ όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, που ξεκλειδώνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί δεν αφορούν μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά σχετίζονται και με τη γενικότερη εικόνα της περιφερειακής αγοράς του φυσικού αερίου και την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για LNG. Ακόμη και πιο πέρα από την περιοχή μας η δίψα της Κίνας για περισσότερη ενέργεια, δημιουργεί νέες δυνατότητες και εμπορικές ευκαιρίες, που πιθανόν να αντισταθμίζουν τα υπαρκτά θέματα μεταβλητότητας των τιμών του φυσικού αερίου.

Γενικότερα, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου φαίνεται να λειτουργεί προς όφελος και να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του αμερικανικού φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, το οποίο ήδη εισάγεται στην Ευρωπαϊκή αγορά και φαίνεται ότι δεν αργεί η ώρα που θα έρθει και στην Ελλάδα.

Αλεξανδρούπολη

Σε ό,τι αφορά το έργο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο πράγματι συνδέεται, όπως είπε ο κ. Pyatt, με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, αφού σχεδιάζεται να είναι εξαγωγικό προς τα κεντρικά Βαλκάνια, βελτιώνοντας την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας για την ευρύτερη περιοχή, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία Cheniere. Η αμερικανική εταιρεία αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός εξαγωγέας αμερικανικού αερίου καθώς εκμεταλλεύεται στα σύνορα του Τέξας με τη Λουιζιάνα τον τερματικό σταθμό Sabine Pass. Ανεξάρτητα από το εάν θα αποφασίσει να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του project της Αλεξανδρούπολης, η αμερικανική εταιρεία, καθοριστικός παράγοντας για την οριστική επενδυτική απόφαση του έργου είναι η στάση που θα τηρήσει η βουλγαρική πλευρά.
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3304937/ti-fernei-to-entono-endiaferon-ton-ipa-gia-petrelaia-kai-aerio-stin-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου