Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η Βρετανία διπλασιάζει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο Αφγανιστάν που ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ δεν παραδέχονται ότι διεξάγεται πόλεμος

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σκοπεύει σχεδόν να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτικών της οι οποίοι επιχειρούν στο Αφγανιστάν, μετά το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να σταλθούν ενισχύσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση ως προς την ασφάλεια στη χώρα.
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα αναπτύξει επιπλέον 440 στελέχη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους στη χώρα σε περίπου 1.100, για να βοηθήσουν τα αφγανικά στρατεύματα, που πολεμούν εναντίον τόσο των Ταλιμπάν, όσο και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Οι επιπλέον δυνάμεις θα ενταχθούν στην αποστολή του NATO για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων. Οι βρετανοί στρατιωτικοί θα εδρεύουν στην Καμπούλ και δεν θα αναλάβουν μάχιμο ρόλο. Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ανήγγειλαν το τέλος της εμπλοκής τους στις μάχες στο Αφγανιστάν το 2014.
Η υπόσχεση του Λονδίνου καταγράφηκε μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν εντάσεις, εξαιτίας της επιμονής του Αμερικανού προέδρου οι σύμμαχοι της χώρας του να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Ο Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε πέρυσι ότι η Ουάσινγκτον θα έστελνε χιλιάδες επιπλέον στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, ζήτησε από τη Βρετανία και τις άλλες χώρες μέλη του NATO να στείλουν κι αυτές ενισχύσεις στη χώρα αυτή.
Η κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης δείχνει «για άλλη μια φορά» πως «όταν το NATO μας καλεί, το ΗΒ είναι ανάμεσα στους πρώτους που ανταποκρίνονται», τόνισε η Μέι. «Το NATO είναι σήμερα πιο ζωτικής σημασίας παρά ποτέ και η δέσμευσή μας σε αυτό παραμένει σταθερή. Η Συμμαχία μπορεί να βασίζεται στο ΗΒ, που ηγείται διά του παραδείγματός του», συμπλήρωσε.
Η αποστολή των ενισχύσεων θα σημειωθεί λίγο καιρό πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο. Η διαδικασία θεωρείται κρίσιμη δοκιμασία για τη δημοκρατία στη χώρα, όπου ο πόλεμος μαίνεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Οι πρώτες επιπλέον δυνάμεις θα ανήκουν στους Ουαλούς φρουρούς (Welsh Guards). Θα αναπτυχθούν τον Αύγουστο. Οι υπόλοιπες τον Φεβρουάριο του 2019.
Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί σε επιθέσεις στην Καμπούλ φέτος. Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του έξω από ένα κέντρο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους τον Απρίλιο. Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχε παγιδευτεί ασθενοφόρο τον Ιανουάριο.
Χιλιάδες επιπλέον αμερικανοί στρατιωτικοί στάλθηκαν στο Αφγανιστάν για να εκπαιδεύσουν τον στρατό της χώρας, ενώ στους αμερικανούς αξιωματικούς δόθηκαν μεγαλύτερα περιθώρια να διατάσσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών. Η πολιτική του Τραμπ σηματοδότησε την πλήρη αντιστροφή εκείνης του προκατόχου του, που προέβλεπε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων σταδιακά.
Αλλά σχεδόν 17 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους επενέβησαν για να ανατρέψουν το καθεστώς των Ταλιμπάν, που φιλοξενούσε την Αλ Κάιντα -την οργάνωση στην οποία αποδόθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον- η Δύση συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά της για να υπάρξει σταθερότητα στο Αφγανιστάν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου