Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

ΚΕΤΧ Πάτρας: Υπέροχη ΝΙΚΗ των φαντάρων και του κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό

Σκοπός αυτού του κειμένου είναι η αποτίμηση από τη δημόσια καταγγελία που έγινε για το ΚΕΤΧ Πάτρας καθώς και η προστασία φαντάρων που μελλοντικά θα μεταβούν εκεί για εκπαίδευση. 
Αρχικά η καταγγελία γράφτηκε την 9η μέρα της εκπαίδευσης και ενώ η διοίκηση είχε χάσει την επαφή της με τους εκπαιδευόμενους, αφήνοντας τα κατώτερα στελέχη να είναι πολύ αυταρχικά, με υπερβολικές και πολλές φορές άδικες ποινές, όπως και αυταρχικές-επιθετικές συμπεριφορές. 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα 2 συναδέλφων που ενώ είχαν κάνει την καθαριότητα που τους είχε χρεωθεί τιμωρήθηκαν μαζί με τους άλλους που δεν την είχαν κάνει. 
Η καταγγελία λοιπόν ήρθε να σταματήσει το κλίμα του φόβου και της τρομοκρατίας που κλιμακωνόταν μέρα με τη μέρα. 
Μόλις δημοσιοποιήθηκε και έγινε γνωστή, η διοίκηση έσπευσε να κάνει ένα μεσημεριανό γλέντι στα πλαίσια της βραδιάς του οπλίτη προκειμένου να δείξει το καλό της πρόσωπο και να κερδίσει τις εντυπώσεις, ώστε να απαντήσει μέσω του Ταξιάρχου στην καταγγελία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Ταξίαρχος απείλησε δυνητικά και με την ΕΥΠ και την Στρατονομία για όποιον συνέβαλε στο να δημοσιοποιηθεί η καταγγελία. 
Σε ότι αφορά το κλίμα στον θάλαμο ήταν πολλοί οι συνάδελφοι φαντάροι που παραπονιόντουσαν για την στάση της διοίκησης που αναλύσαμε παραπάνω. Χαρακτηριστική ήταν η φράση "αυτά ούτε στις Ειδικές Δυνάμεις δεν γίνονται" (αφού αυτό φαίνεται να είναι το μέτρο της βαρβαρότητας και απανθρωπιάς).
Πολλοί ήταν οι φαντάροι που φοβήθηκαν τι θα ακολουθήσει (συλλογική τιμωρία, κόψιμο αδειών), αλλά σχεδόν κανένας δεν την έβρισκε άδικη και αβάσιμη. 
Αρκετοί ήταν εκείνοι που την επικρότησαν και από την πρώτη στιγμή πίστεψαν πως θα βοηθήσει. 
Ενώ εντυπωσιακή ήταν η απήχηση που είχε στους Λόχους Διοικήσεως "να αγιάσουν τα χέρια τους.. έτσι θέλουν" έλεγαν χαρακτηριστικά αρκετοί συνάδελφοι. 

Το σημαντικότερο όμως ήταν πως είχε απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους φαντάρους. 

Οι τιμωρίες σταμάτησαν ή μάλλον όταν αποδίδονταν, μετά δεν γράφονταν στα βιβλία. 
Η συμπεριφορά των στελεχών έγινε πιο προσεκτική και φιλική . 
Γενικά υπήρχε ένα κλίμα καλύτερο για εκπαίδευση. Με πρωταγωνιστές τους εκπαιδευτές περισσότερο και όχι τους στρατιωτικούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής είχαν αναδειχτεί σε αρνητικοί πρωταγωνιστές. 

Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε πως δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τα στελέχη. Έχουν και εκείνοι τις δικές τους οικογένειες, την προσωπική τους διαδρομή και φυσικά πολύ θετικές πλευρές. 
Όμως για να τους απευθύνουμε και το ερώτημα: 
Γιατί να χρειαστεί μια δημόσια καταγγελία τους για να γίνουν τα πράγματα πιο ανθρώπινα; 

Κλείνοντας αυτό το κείμενο θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη δύναμη της δημόσιας καταγγελίας όπως τη ζήσαμε και μας βοήθησε. 
Ακόμη εφιστούμε την προσοχή στους φαντάρους που πρόκειται να περάσουν από το ΚΕΤΧ για εκπαίδευση. 
Και τέλος εκφράζουμε το σκεπτικισμό μας για τον Ελληνικό Στρατό και την αξιοκρατία του καθώς και στο ΚΕΤΧ συναντήσαμε πολλά βύσματα τα οποία δημιουργούν και τα κενά στις μονάδες της παραμεθορίου. 

Φαντάροι που πέρασαν από την προηγούμενη εκπαίδευση του ΚΕΤΧ Πάτρας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Αξίζει να τονίσουμε το ρόλο συγκεκριμένου δημοσιογράφου στην Πάτρα που με συνέπεια και ευαισθησία αναδεικνύει τα προβλήματα των φαντάρων, του οποίου η προσπάθεια καταγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντική και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους φαντάρους.
Τέλος, το ίδιο διάστημα δόθηκαν σαφή δείγματα γραφής του Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό, καθώς πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στο ΚΕΤΧ Πάτρας από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΕΑΤΕΥΜΕΝΩΝ.
  

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Τηλ: 6932 955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου