Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

HΠΑ-Κίνα, ''ο μεγαλύτερος εμπορικός πόλεμος στην ιστορία'' σε εξέλιξη!

Σχόλιο Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης: Ίσως η κρίση δεν τελείωσε, αλλά μόλις τώρα αρχίζει. Ο σύγχρονος κοινωνικός πόλεμος κλιμακώνεται, παίρνοντας τις μορφές των δογμάτων άμυνας/ασφάλειας που εισδύουν σε κάθε γωνιά της καθημερινής μας ζωής, των δογμάτων αντιεξέγερσης-αντιτρομοκρατίας απέναντι σε άτακτους πληθυμούς, της στρατιωτικής διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού, και του υβριδικού, κρατικού και μη κρατικού, πολέμου.
Αν το πρώτο κύμα αντιστάσεων, κινημάτων και εξεγέρσεων, από την Αραβική Άνοιξη μέχρι την Αμερική, από την Τουρκία μέχρι την Ελλάδα και από την Αυστρία μέχρι την Ισπανία, δεν ήταν αρκετό για να μπλοκάρει αυτόν τον πόλεμο των κυρίαρχων απέναντι στους καταπιεσμένους, ίσως ένα δεύτερο, ένα τρίτο, ένα τέταρτο κύμα αγώνων, πιο εξελιγμένο, πιο ισχυρό, πιο πολύμορφο, μπορέσει να απαντήσει σε αυτή την γιγάντια επίθεση, που έχει εξαπολύσει ο καπιταλιστικός κόσμος σε εμάς. 
Σε νέα υψηλά επίπεδα φτάνει η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά την εφαρμογή – από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών – πρόσθετων δασμών ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου τόνισε, χαρακτηριστικά, πως η Ουάσινγκτον έχει πυροδοτήσει τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία.
Επιπλέον, η κίνηση αυτή θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ θα καταφέρει πλήγμα σε πολλές πολυεθνικές εταιρίες, σε επιχειρήσεις και απλούς καταναλωτές, εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών και πολιτών, η κίνηση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και επιβλαβής, υπογράμμισε ο ίδιος.
Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ των δασμών εισαγωγής σε βάρος της Κίνας, τα κινεζικά μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση ή το ύψος των αντίμετρων, αλλά το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι ΗΠΑ «αυτοπυροβολούνται στο πόδι» με αυτά τα μέτρα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ειδών που έχει στοχοθετήσει η Ουάσινγκτον παράγεται από ξένες εταιρείες στην Κίνα. «Από τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων, προϊόντα αξίας 20 δισ., δηλαδή το 59% του συνόλου, κατασκευάζονται από εταιρείες ξένων κεφαλαίων» και «οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό» εξ αυτών, εξήγησε ο Γκάο.
«Τα αμερικανικά μέτρα ουσιαστικά επιτίθενται σε παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής. Για να το θέσουμε απλά, οι ΗΠΑ ανοίγουν πυρ εναντίον όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους», επέμεινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου