Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Γιατί δεν είναι Ήρωες δύο στρατιωτικοί που κυνήγαγαν μετανάστες στα σύνορα



1. Είχαν παραβιάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, γιατί καταδίωκαν μετανάστες.
Σε video το οποίο δημοσίευσε το onalert1, μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, ακούγεται ο Άγγελος Μητρεδώδης να “περιγράφει τις στιγμές όταν ανέβηκε σε ένα υπερυψωμένο σημείο για να τραβήξει με το κινητό τα ίχνη που είχε εντοπίσει μαζί με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη πάνω στη συνοριακή γραμμή και έμοιαζαν να ανήκουν σε παράνομους μετανάστες''. Έτσι επιβεβαίωσε πως το περιεχόμενο της απολογίας του, που είχαν αρχικά δημοσιεύσει Τουρκικά ΜΜΕ (και αργότερα αναδημοσίευσαν, με δήθεν επιφυλάξεις φυσικά, τα ελληνικά κ.α ΜΜΕ2), ήταν πράγματι εκείνο που έγινε γνωστό, σύμφωνα με το οποίο ο λόγος παραβίασης των ελληνοτουρκικών συνόρων (κατά 253 μέτρα) ήταν η καταδίωξη “παράνομων μεταναστών”.

2. Όλοι (σχεδόν) στην Ελλάδα έλεγαν Ψέματα, ή αρνούνταν να το πιστέψουν. 
Αρχικά, τα ελληνικά ΜΜΕ και όλος ο ποταπός βούρκος του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αρνήθηκαν με κάθε χυδαίο τρόπο ότι οι 2 στρατιωτικοί είχαν παραβιάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, σκηνοθετώντας εθνικιστικά και πολεμοκάπηλα σενάρια “απαγωγής”, “ενέδρας” κ.ο.κ3. Μάλιστα, κατήγγειλαν ως “εθνική μειοδοσία” υπέρ των Τούρκων την ανακοίνωση του ΓΕΣ που έγραφε ότι “την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος”. Aυτό το “φέρεται” προκάλεσε την οργή διάφορων “ειδικών” και μη “ειδικών”, “δημοκρατών-πατριωτών”4 και εθνικιστών, γιατί σήμαινε, πράγματι, την ουσιαστική υιοθέτηση από το ΓΕΣ της τουρκικής εκδοχής της πραγματικότητας. Γιατί αυτή ήταν η αλήθεια. Οι Έλληνες στρατιωτικοί είχαν εισβάλλει παράνομα σε τουρκικό έδαφος, όχι ο ...Ερντογάν. 
Και όμως! Ένα μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ, αλλά και του ελληνικού λαού, αρνείται τη πραγματικότητα. Δεν δέχονται ότι οι 2 στρατιωτικοί παραβίασαν τα σύνορα, ενώ αγνοούν ή αρνούνται ότι κυνηγούσαν μετανάστες/μετανάστριες. Ακόμα και αν το παραδέχτηκαν οι δύο Έλληνες που συνελήφθησαν, αυτό δεν είναι αρκετό για όλους αυτούς. Πιο πειστικό ακούγεται ότι ο Ερντογάν τους έκλεψε, και τους έφερε πίσω η ....Παναγία, που είναι άλλωστε η “υπέρμαχος στρατηγός”. 

3. Tα κυρίαρχα κόμματα ακόμα δεν λένε λέξη για το κυνήγι μεταναστών.
Ακόμα και οι “δεξιοί”, γιατί δεν το ανέφεραν μέχρι σήμερα; Θα μπορούσαν να πουν μια κουβέντα έστω, δηλώντας υπερήφανα πως “είναι ήρωες τα παιδιά που πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα κυνηγώντας μετανάστες!”. Βέβαια, είναι δύσκολο να υπερηφανεύεσαι για τις «μαγκιές» που κάνεις σε βάρος κατατρεγμένων μεταναστών/τριών, όταν οι διεθνείς και διακρατικές συμβάσεις που έχεις υπογράψει απαιτούν να είσαι τυπικός στο στοιχειώδες επίπεδο «μη-βαρβαρότητας». Η ύπατη Αρμοστεία και ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας, προβλέπουν -για να ταϊζουν με φράγκα τις ΜΚΟ- ότι Ελλάδα και Τουρκία θα σέβονται τους «διεθνείς κανόνες». Αυτούς που μπορεί να ξεριζώνουν και να σκοτώνουν πρόσφυγες/προσφύγισσες, αλλά απαιτούν για το «εμπόρευμα» που θα καταφέρει να φτάσει στην ανεπτυγμένη δύση, κάποιους κανόνες «ISO»… 
Η καθεστωτική αριστερά, βέβαια, παλιά και νέα, δε νοιάζεται για την ΕΕ και τις πρακτικές της. Τις καταγγέλλει. Μπορεί, καμιά φορά, να φαίνεται πως το κάνει με ακροδεξιά ρητορική (που συνοδεύεται και από «μηδενική» κινηματική πρακτική…). Για τους κοινοβουλευτικούς και παρακοινοβουλευτικούς “αριστερούς” της ΛΑΕ και του ΚΚΕ, λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι η ΕΕ και οι ΜΚΟ. Γιατί, λοιπόν, δεν καταγγέλλουν την πρακτική των δύο κρατών εναντίων των προσφύγων και «εναντίον των συνόρων», τελικά, τα οποία αν αλλάζουν σηματοδοτούν την «ιμπεριαλιστική επιθετικότητα» και τη «δουλικότητα» των αστικών μας τάξεων; Γι’ αυτούς, προφανώς, το ζήτημα είναι η επίδειξη «εθνικής υπευθυνότητας», όπως π.χ. είχε κάνει το ΚΚΕ με τα όπλα που σχεδίαζε να πουλήσει το ελληνικό κράτος στη Σ. Αραβία για τη μαζική σφαγή Υεμένων5

Η ΛΑΕ χάρηκε τόσο πολύ, που αδυνατεί να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο6:
“Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χαιρετίζει η Λαϊκή Ενότητα. «Αυτήν την ώρα χαιρετίζουμε από καρδιάς την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά από τόσους μήνες άδικης κράτησης και ταλαιπωρίας. Η χαρμόσυνη σημερινή είδηση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας επισκιάζει τα πάντα και κάθε άλλη σκέψη και κάθε άλλο σχόλιο, δεν είναι γι' αυτές τις στιγμές χαράς και χαμόγελου για όλον τον ελληνικό λαό» σημειώνει σε ανακοίνωσή της". 

Ενώ για το ΚΚΕ, πάλι η ...Τουρκία φταίει για το ΚΚΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του:
“Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ”. 
Τόσους μήνες βέβαια, το Κόμμα της εργατικής τάξης είχε φροντίσει να στοχοποιήσει σωστά τον εχθρό, εκτιμώντας ορθά το διάστημα φυλάκισης των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία. Γιατί το Κόμμα “ξέρει”7:

"[…] η τελευταία εξέλιξη με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, που απειλούνται με τουλάχιστον 2 έτη φυλάκισης, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας και μια μεγάλη διάψευση όσων, με υπερβολικό τρόπο, καλλιέργησαν προσδοκίες, επειδή δήθεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έθεσε το θέμα στο ΝΑΤΟ, το οποίο με τη στάση του ανέχεται -αν δεν σιγοντάρει- την όλη υπόθεση". 

“Μόκο” λοιπόν για τους/τις καταδιωκόμενους/ες μετανάστες/τριες στα σύνορα, που οι πατημασιές τους στο χιόνι προσέλκυσαν τόσο τους 2 στρατιωτικούς, ώστε να ξεχαστούν και να βρεθούν ξαφνικά απέναντι, στην Τουρκία. Έτσι είναι οι “εθνικές γραμμές”, για το “Μακεδονικό”, το “μεταναστευτικό”, το “ελληνοτουρκικό”: Από όσους ακολουθούνται, ακολουθούνται συστηματικά και με συνέπεια, όσα ψέματα και όσες ένοχες σιωπές και αν κοστίζει αυτό. 

4. “Ήρωες”, ή απλά προκάλεσαν ηλιθιωδώς διπλωματικό επεισόδιο;
Από τον υπερβάλλοντα αντιμεταναστευτικό τους ζήλο, οι 2 στρατιωτικοί “τραυμάτισαν σοβαρά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, προκαλώντας μέχρι και “αναστολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης” από ελληνικής μεριάς, προκαλώντας ακόμα και σκέψεις για “ανταλλαγή” των Τούρκων αξιωματικών μαζί τους. Πέρασαν παράνομα, ενώ δεν έπρεπε, τα σύνορα και παρέδωσαν τα όπλα στους Τούρκους, σε μια συγκυρία όχι συνηθισμένη, που το Τουρκικό κράτος κάλλιστα μπορούσε να ισχυριστεί, όπως και σε ένα βαθμό έκανε, ότι πρέπει να τους ελέγξει για κατασκοπεία. Άλλωστε, δεν θα πείθονταν τα ελληνικά κανάλια και το “πανελλήνιο” αν η ελληνική κυβέρνηση φυλάκιζε for security reasons, και για να ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση, δύο Τούρκους στρατιωτικούς που θα πέρναγαν τα σύνορα στον Έβρο; Δεν θα έλεγαν τότε όλοι αυτοί πως η ελληνική κυβέρνηση δρα “έξυπνα”, “δυναμικά”, γιατί “έτσι πρέπει στη γεωπολιτική σκακιέρα, στο σημερινό διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον”, ή τουλάχιστον δεν θα έλεγαν ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί, είναι τουλάχιστον ύποπτοι;
Αυτοί οι 2 στρατιωτικοί, λοιπόν, σίγουρα δεν αξίζει να επιβραβευτούν για τις ...επιδόσεις τους στον στρατιωτικό τομέα, που έβαλαν τις σχέσεις των δύο κρατών “σε περιπέτειες”. Τότε γιατί δεν πέρασαν στρατοδικείο, μιας και τα έκαναν μαντάρα, αλλά θα πάρουν και “τιμητική μετάθεση στις Βρυξέλλες”! Για το λόγο αυτό έχει ξεσπάσει ένας μικρός σκυλοκαβγάς μεταξύ στρατόκαυλων, εχθρών και φίλων8
Όλοι αυτοί όμως χάνουν κάτι πολύ σημαντικό. Υπάρχει λόγος που οι 2 στρατιωτικοί θα τιμηθούν με ευμενή μετάθεση στις Βρυξέλλες.

5. Άξιοι υπάλληλοι Εθνικιστικής, Ρατσιστικής, Μιλιταριστικής Προπαγάνδας και Πρακτικής του Ελληνικού Κράτους. 
Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ εργαλειοποίησαν τους 2 στρατιωτικούς, μέσα στον ευρύτερο ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Βρήκαν μια χρυσή ευκαίρια να πούν και άλλα ψέματα, να συσκοτίσουν ακόμα περισσότερο το επίδικο του ανταγωνισμού αυτού, που είναι οι ενεργειακοί δρόμοι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η ελληνοτουρκική σύγκρουση οικονομικών και κρατικών-καπιταλιστικών συμφερόντων. Οι 2 στρατιωτικοί είναι άξιοι τιμητικής μετάθεσης, γιατί προκάλεσαν μια “ανθρώπινη συγκίνηση” που επικαλύπτει τον κυνικό και απάνθρωπο οικονομικό και στρατιωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο κρατών, που δεν τα βρίσκουν για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου αλλά τα βρίσκουν στο κυνήγι των μεταναστών/τριών και στην υποτίμηση της ζωής των εργαζομένων. Όπως έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. 
Άλλωστε, δεν πρόκειται για απλούς φαντάρους, αλλά για δύο μισθοφόρους-επαγγελματίες που μάλλον, υπό μία έννοια, έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Τήρησαν κατά γράμμα τις εντολές για το κυνήγι μεταναστών μέσα στα χιόνια, χωρίς ψυχολογικές αντιφάσεις ή δεύτερες σκέψεις, όπως συνάδελφοί τους. 

6. Απλά καταδίωκαν φτωχούς μετανάστες στα σύνορα: Business as usual
Τόσο τετριμμένο, που στο δημόσιο λόγο δεν αξίζει να αναφερθεί. Άλλωστε, είναι μια γενικευμένη πρακτική του Ελληνικού Στρατού, της Frontex, του ελληνικού, τουρκικού, λιβυκού Λιμενικού, ο πόλεμος και η αιχμαλώτιση των προσφύγων/ισσών-μεταναστών/τριών και ο “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας”. Μια πρακτική στο περιθώριο των κανόνων εμπλοκής των χωρών, εν προκειμένω της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτή περιλαμβάνει την παράνομη κ βίαιη επαναπροώθηση μεταναστών την στιγμή που έχουν διασχίσει (χερσαία ή υδάτινα) σύνορα μετά από εμφύλιο και ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον υπολογισμό "τυπικού αριθμού απωλειών" σε επιχειρήσεις τέτοιου τύπου κ -φυσικά- την κατά περίσταση ρευστοποίηση των συνόρων από τους ίδιους τους στρατούς. 
Περιλαμβάνει κυνήγι, ξύλο, θερμικές κάμερες, πνιγμό στο Αιγαίο, και φυσικά, για τους “τυχερούς”, στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαχείρισης των προσφύγων ως ΕΧΘΡΩΝ και από τις δύο μεριές. Πρακτικές που έχουν καταγγείλλει επανειλλημένως το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος και η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση. 
Δεν μας κάνει εντύπωση, επομένως, η σιωπή για την καταδίωξη των μεταναστών/τριών από τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς στα σύνορα, που ήταν ο λόγος που τα δρασκέλισαν και τελικά συνελήφθησαν από τους Τούρκους (όχι ότι το τουρκικό κράτος τους συνέλαβε επειδή καταδίωκαν μετανάστες-αυτό το έγκλημα για την Ελλάδα και την Τουρκία μένει ατιμώρητο, δεν είναι καν έγκλημα, είναι business as usual). Είναι η ίδια σιωπή των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, των Hot Spot9, που αυτοκτονούν και αυτοπυρπολούνται κάθε τόσο άνθρωποι φυλακισμένοι από το ελληνικό κράτος και την Ε.Ε, και το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, σιωπά, αδιαφορεί, ή κερδίζει λεφτά από αυτό. Δομές που διαχειρίζονται μαζί, μικρές επιχειρήσεις,ο Στρατός, και ένα κομμάτι της εργατικής τάξης, που παρά τις αντιφάσεις του και συνήθως την επίγνωσή του για αυτό που κάνει, συνεχίζει να το κάνει. Γιατί υπάρχει ανεργία. 
“Χθες καταγράφηκαν 20.605 άτομα έναντι 20.436 ατόμων την περασμένη Πέμπτη. Η δυνατότητα φιλοξενίας των δομών παραμένει στα 23.564 στις 31 δομές φιλοξενίας. Υπεράριθμοι πρόσφυγες/μετανάστες διαμένουν στις δομές φιλοξενίας στη Λέσβο και τη Σάμο, σύμφωνα με την κατανομή των προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς.
Οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχαν 10.811 μερίδες φαγητού από τις οποίες 554 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους. Για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων/μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων"10.

Σε Ελλάδα και Τουρκία, ένας πόλεμος διεξάγεται ήδη, αντίθετα με τη μετάθεση στο (άμεσο ή απώτερο) μέλλον από την πλευρά των κινημάτων, των φόβων για μια «ανάφλεξη στην περιοχή». Είναι ο πόλεμος κατά των προσφύγων/προσφυγισσών, ιδιαίτερα θερμός από το 2014 κι έπειτα σε αυτή την ιστορική φάση που ζούμε, συνέχεια του παγκόσμιου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», στον οποίο έχουν προσαρμοστεί τέλεια τα στρατιωτικά τους δόγματα. Σε αυτό τον πόλεμο, σε αντίθεση με «αυτούς που θα έρθουν» Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται στενά, «αδέρφια εν όπλοις» που λέει και ο Νίκος ο Κοτζιάς. Μπορεί σε αυτό τον πόλεμο ο εχθρός να είναι σχετικά δυσδιάκριτος, αρκετά ευμετάβλητος και περίπου αόρατος, όμως τα θύματα είναι σαφώς καταγεγραμμένα, σαφώς προσδιορισμένα και αποτελούν μέτρο των μοντέλων άμυνας-ασφάλειας. Είναι οι ξεριζωμένες μάζες ενός διεθνούς προλεταριάτου που βομβαρδίζεται, εξολοθρεύεται και πνίγεται παντού, πριν το βάλουν (ό,τι περίσσεψε) να δουλέψει στις μανωλάδες και στα υπόγεια της εγγύς δύσης και ως εργάτης/εργάτρια του 1€/μέρα στις βιομηχανίες της «μακρινής».

7. Πολιτικο-Θεολογικό ερώτημα

“Η Παναγιά πραγματοποιεί επιχειρήσεις σκούπα απέναντι στους πρόσφυγες-μετανάστες, ειδικά απέναντι στους ισλαμιστές, στα σύνορα”.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινάει ένα ανακοινωθέν του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής, των ελληνικών ΜΜΕ, και διάφορων άλλων. Αν είχαν αναφέρει, έστω, εκείνες τις πατημασιές πάνω στο χιόνι. 
Οι 2 στρατιωτικοί δεν έπρεπε να φυλακιστούν γιατί δρασκέλισαν 253 μέτρα τα ελληνοτουρκικά σύνορα, και άρα έπρεπε να απελευθερωθούν. Έπρεπε να καταδικαστούν γιατί συμμετείχαν ενεργητικά στον πόλεμο κατά των μεταναστών/τριών, έναν πόλεμο για τον οποίο το ελληνικό κράτος παρέχει στρατό, δομές, νομιμοποίηση. Όμως μια τέτοια δικαιοσύνη δεν υπάρχει ακόμα.


Εμείς δεν έχουμε να υπερασπιστούμε κανένα «εθνικό συμφέρον».
Ο αγώνας μας είναι ταξικός, εργατικός και διεθνιστικός.

Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να πει «ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ»
Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή και την Κοινωνική Απελευθέρωση.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τηλ: 6932 955437

3. Μια μικρή μόνο συλλογή της σαπίλας, http://diktiospartakos.blogspot.com/2018/04/blog-post_448.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου