Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Σε άθλια κατάσταση οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ποιος τραβά ζόρι...

Καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 1,5% του προϋπολογισμού από το 1,35 που είναι σήμερα, αναλυτές προειδοποιούν πως η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).
Οι γερμανικές ΕΔ διανύουν περίοδο βαθιάς κρίσης, έχοντας περιορισμένους πόρους, αναφέρει η εφημερίδα Zuddeutsche Zeitung. Τα 38,5 εκ. ευρώ που το Βερολίνο σχεδιάζει να δαπανήσει το 2018 για τις ΕΔ δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά.
Το 50% των χρημάτων δαπανάται για τις ανάγκες του προσωπικού τους. Το επιχειρησιακό τους κόστος απορροφά το 18% και μόλις 13% του προϋπολογισμού δαπανάται για νέο εξοπλισμό.
Υπάρχει δραματική μείωση των αρμάτων μάχης, από τα 4.500 που ήταν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου σε μόλις 225 τώρα και τα χρήματα δε αρκούν για να επιλύσουν το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν το 2011-14 οι γερμανικές ΕΔ, κατά την εφημερίδα, έγιναν αποθήκη ανταλλακτικών ώστε οι γερμανικές δυνάμεις στην ασιατική χώρα να μπορούν να επιχειρούν.
Με τον τρόπο αυτό έχασαν τη δυνατότητα υπεράσπισης του γερμανικού εδάφους και αδυνατούν να εκτελέσουν την αποστολή τους εντός του ΝΑΤΟ. Η δε αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 0,2% ελάχιστα θα προσφέρει.
Ο Κλάους Νάουμαν πρώην μέλος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι επιπλέον χρήματα απαιτούνται για την διόρθωση της ζημιάς που έχει ήδη γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά. Η γερμανική Bild από την πλευρά της δημοσίευσε επίσημα έγραφα βάσει των οποίων η υπουργός Άμυνας της χώρας Ursula von der Leyen αποκρύπτει τα προβλήματα των ΕΔ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το 2017 κανέναν γερμανικό υποβρύχιο δεν μπορούσε να επιχειρήσει. Το ίδιο συνέβαινε με το ήμισυ των φρεγατών και των αρμάτων μάχης, αλλά και τα 2/3 των ελικοπτέρων. Επίσης οι κορβέτες που η υπουργός ανακήρυξε επιχειρησιακές δεν είχαν οπλισμό, αλλά και προσωπικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου