Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Εθνικιστική έξαρση UCKάδων στο Κόσοβο, κατά του προέδρου της Σερβίας

Αντιμέτωποι με εθνικιστικές εξάρσεις, εκτός από τις έντονες πολιτικές προκλήσεις και αντιπαραθέσεις, είναι οι ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου καθώς διανύουν τα τελευταία -και συνήθως δυσκολότερα- μέτρα για την επίτευξη συμφωνίας επίλυσης χρονιζουσών διαφορών που θα αποτελέσει το κλειδί για την ευρωπαϊκή προοπτική και των δύο χωρών.
Οι αντιδράσεις, που έως τώρα περιορίζονταν σε αναρτήσεις της Μονών σε κοινωνικά δίκτυα, δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της αντιπολίτευσης και μερίδας του κλήρου και στις δύο χώρες, τώρα διευρύνονται και αποκτούν πρώιμο κινηματικό χαρακτήρα, καθώς μερίδα Αλβανών του Κοσόβου μπλόκαρε δρόμους και έκαψε λάστιχα για να αποτρέψει την επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάβτρ Βούτσιτς σε χωριά του βόρειου Κοσόβου.
Αν και οι αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, εφόσον τελικά υπογραφεί η συμφωνία που προβλέπει την επαναχάραξη συνόρων, εν τούτοις δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάφλεξη και αποσταθεροποίηση της περιοχής, καθώς τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ, που διαθέτουν ισχυρή επιρροή και εμπεδωμένα συμφέροντα, έχουν δηλώσει ότι θα αποδεχθούν και θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε διμερή συμφωνία. Ενστάσεις, για την ώρα, σε εκφράζει μόνο η Ευρώπη -κυρίως η Γερμανία- αν και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Κλεισμένοι δρόμοι, υποβόσκουσες εντάσεις

Ο κύριος δρόμος από τη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, προς το χωριό Μπάνιε, έναν σερβικό θύλακα 60 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης αυτής, αποκλείστηκε περίπου στα μισά της διαδρομής, στο Σρμπίτσα/Σκεντεράι, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 200 άτομα σύμφωνα με το Reuters, συγκεντρώθηκαν στον δρόμο και έφτιαξαν ένα οδόφραγμα από κορμούς δέντρων και οχήματα.

«Ο Βούτσιτς δεν θα περάσει».

«Εκείνοι που διέπραξαν γενοκτονία σε βάρος αθώων πολιτών δεν μπορούν να περάσουν», έγραφαν μερικά πανό.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Kοσοβάρους αυτονομιστές (1998-99) είχε αποτέλεσμα περισσότερους από 13.000 θανάτους, περίπου 10.000 από τους οποίους ήταν Αλβανοί του Κοσόβου

Σύμφωνα με τη δημόσια σερβική τηλεόραση, RTS, παρόμοια οδοφράγματα έχουν στηθεί σε όλα τα σημεία πρόσβασης προς το χωριό Μπάνιε.

Ο Σέρβος πρόεδρος, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Κόσοβο προκειμένου να παρουσιάσει στους Σέρβους την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον διάλογο με τις αρχές της Πρίστινα, ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα των Βρυξελλών, αναμένεται από περίπου 300 Σέρβους κατοίκους. Αναμένεται να επισκεφθεί ένα νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με την RTS, τους οδικούς αποκλεισμούς οργάνωσαν πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκφώνησε το μεσημέρι ομιλία σε δημόσια πλατεία στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειονότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου