Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Στην Υεμένη ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά από την πείνα.

Φόβοι για «πρώιμο στάδιο λιμού» για 14 εκατ. ανθρώπους στην Υεμένη

Όλο και πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, την χειρότερη του κόσμου. Έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε «πρώιμο στάδιο λιμού» τους προσεχείς μήνες στη χώρα, αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, προειδοποιεί σε εσωτερικό σημείωμά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι η χειρότερη στον κόσμο. Το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και προστασία, από τους οποίους 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και εξαρτώνται από την επείγουσα διανομή τροφής», υπογραμμίζει ο Λόουκοκ στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 18η Οκτωβρίου και διανεμήθηκε στους πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγεθυνθεί κατά 5,6 εκατομμύρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στην Υεμένη που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του λιμού στα 14 εκατομμύρια», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος πρόκειται να εκθέσει σήμερα ενώπιον του Σ.Α. την ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.

Τη 16η Οκτωβρίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΠΕ) είχε εκφράσει φόβους ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με λιμό τους προσεχείς μήνες.

Η κρίση στην Υεμένη «συνδέεται άμεσα με την ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται στη χώρα, προσθέτει ο Λόουκοκ στην αναφορά του, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά «45%» και ότι το ριάλ, το νόμισμα της Υεμένης έχει «υποτιμηθεί κατά 47% έναντι του δολαρίου». Από τον Σεπτέμβριο «έχει χάσει το 20% της αξίας του» και «οι συνέπειες αυτής της υποτίμησης πλήττουν κάθε οικογένεια στην Υεμένη», συμπληρώνει.

Όπως τονίζει στην Υεμένη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Υεμένη η «μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση» με «πάνω από 200 εταίρους να προσφέρουν βοήθεια και προστασία» μέσω ενός διεθνούς προγράμματος αρωγής. Για να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση στη χώρα, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι δωρεές, να διατηρηθούν και αν είναι δυνατό να επεκταθούν οι εισαγωγές σε όλα τα λιμάνια της Υεμένης, αναφέρει ο Λόουκοκ.

Η Υεμένη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 18 από τα 27,5 εκατομμύρια των κατοίκων της δεν γνωρίζουν από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους.

Από οξύ υποσιτισμό υποφέρουν 1,8 εκατομμύρια παιδιά, η κατάσταση για 400.000 εκ των οποίων κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Οι μάχες για τον έλεγχο του ζωτικής σημασίας λιμανιού της Χοντέιντα έχουν μπλοκάρει εδώ και μήνες την πρόσβαση στα αποθέματα τροφίμων που βρίσκονται αποθηκευμένα στις γύρω εγκαταστάσεις. Οι κυρώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί στην Υεμένη έχουν αποκόψει τη χώρα από την προμηθευτική αλυσίδα.

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν κινδυνεύουν τόσοι πολλοί άνθρωποι από υποσιτισμό», σχολιάζει η ανταποκρίτρια του BBC, Όλγκα Γκέριν. «Ήμουν εδώ στη Σαναά πριν από δύο χρόνια και είναι πραγματικά σοκαριστικό να βλέπω πόσο έχει επιδεινωθεί από τότε η κατάσταση», συνεχίζει.

Το νόμισμα της Υεμένης έχει καταρρεύσει, Οι τιμές τροφίμων και βασικών αγαθών έχουν διπλασιαστεί σε ένα μήνα. «Η δρ. Najla, εκπαιδευθείσα στο Λίβερπουλ, λέει ότι μόνο η ειρήνη μπορεί να σώσει αυτά τα παιδιά»

Ο εμφύλιος στη χώρα ξεκίνησε το 2014, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα εκδιώκοντας την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της Υεμένης. Ο Χάντι αναζήτησε καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία και τον Μάρτιο του 2015 το Ριάντ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες σουνιτικές χώρες της περιοχής δημιούργησαν έναν στρατιωτικό συνασπισμό.

Έκτοτε επεμβαίνουν στη χώρα στηρίζοντας τα κυβερνητικά στρατεύματα και εξαπολύοντας φονικές επιδρομές εναντίον διάφορων στόχων προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων αμάχων. Τον Νοέμβριο του 2017 επέβαλαν σχεδόν πλήρη αποκλεισμό από θάλασσα και αέρα στην Υεμένη θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, οι οποίοι εξαρτώνται απόλυτα από τις εισαγωγές τροφίμων και πετρελαίου, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αραβικός συνασπισμός με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχει καταστρέψει πάνω από το 50% των υγειονομικών δομών της Υεμένης, έχει βάλει στο στόχαστρό του εργοστάσια αφαλάτωσης και οδικές αρτηρίες, ενώ εμποδίζει τις εισαγωγές βασικών προϊόντων. Ο συνασπισμός βομβαρδίζει αδιακρίτως σχολεία, αγορές, νοσοκομεία, ακόμη και γάμους και κηδείες, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.
https://www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου