Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Δημοκρατία Μακεδονίας: Πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή - ΦΩΤΟ


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή της γειτονικής χώρας, για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ζάεφ αναζητούσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 (από τους συνολικά 120) βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης αναθεώρησης. Μετά την ηλεκτρονική, ακολούθησε και ονομαστική ψηφοφορία.

Ποια είναι η διαδικασία από εδώ και πέρα

Μετά τη νίκη και εντός του Κοινοβουλίου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πήρε το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος.

Θα χρειαστεί, όμως, να περάσει από ακόμη δύο ψηφοφορίες, με τη διαδικασία να αναμένεται να κρατήσει περίπου τρεις μήνες. Στην πρώτη ψηφοφορία θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία, την οποία έχει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ενώ στη δεύτερη και τελευταία -που θα δώσει την τελική έγκριση για την τροποποίηση του Συντάγματος- θα χρειαστεί ξανά την απόλυτη πλειοψηφία.

Εκτιμάται, όμως, ότι από τη στιγμή που βρήκε σήμερα τις 80 ψήφους οι ισορροπίες δεν θα αλλάξουν κατά την τελευταία και οριστική ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου