Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ιράν: Είκοσι εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στέλνει στην Κίνα προλαβαίνοντας τις κινήσεις των ΗΠΑ

Ένας πρωτοφανής όγκος ιρανικού αργού πετρελαίου πρόκειται να φτάσει στο βορειοανατολικό λιμένα της Κίνας Νταλιάν στις αρχές Νοεμβρίου πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ για στο Ιράν.
Περισσότερα από 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν μεταφερθεί στο Νταλιάν από την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων (NITC), μετέδωσε το Reuters, αναφέροντας μια ανώνυμη ιρανική ναυτιλιακή πηγή.
"Όπως είπαν οι ηγέτες μας, θα είναι αδύνατο να εμποδίσουν το Ιράν από το να πουλήσει το πετρέλαιο του", ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας: "Έχουμε διάφορους τρόπους πώλησης του πετρελαίου μας και όταν τα δεξαμενόπλοια φθάσουν στο Νταλιάν, θα αποφασίσουμε αν θα το πωλήσουμε σε άλλους αγοραστές ή μόνο στην Κίνα. "

Το Νταλιάν λαμβάνει συνήθως ένα εκατομμύριο έως τρία εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου κάθε μήνα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Το λιμάνι διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια και εμπορικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στην Κίνα.

Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράν βρίσκει λιγότερους αποδέκτες για το ακατέργαστο προϊόν του πριν από τις κυρώσεις στις εξαγωγές του πετρελαίου που θα τεθούν σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει προηγουμένως αποθηκεύσει πετρέλαιο στο Νταλιάν κατά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων το 2014. Το πετρέλαιο πωλήθηκε στη συνέχεια στη Νότια Κορέα και την Ινδία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Εσάκ Γιαχανγκίρι, δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και έχει ήδη βρει νέους εταίρους για να αγοράσει το πετρέλαιο της.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν έχουν τεθεί σε κίνδυνο από τότε που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι επιβάλλει εκ νέου μονομερείς κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ Τεχεράνης και μια ευρεία συμμαχία παγκόσμιων δυνάμεων. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης απειλήσει δευτερεύουσες κυρώσεις σε όλες τις χώρες ή εταιρείες που πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν.

Πηγή: RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου