Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Το Πεντάγωνο προειδοποιεί: “Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τη στρατιωτική τους κυριαρχία”

Μπορεί οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ να είναι τετραπλάσιες απ΄ αυτές της Κίνας και 10πλάσιες από τη Ρωσία, ωστόσο δεν είναι πάντα οι αριθμοί που λένε την αλήθεια. Οι Αμερικανοί δαπανούν πολλά επειδή έχουν δυνάμεις σε πολλά σημεία του πλανήτη κι αυτό απορροφά πολλά χρήματα. Συνεπώς ο θηριώδης αμυντικός προϋπολογισμός τους δεν έχει να κάνει μόνο με τον εξοπλισμό τους και τη συντήρηση του οπλοστασίου τους.
Για το λόγο αυτό, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα διαθεσιμότητας και συντήρησης αεροσκαφών τους (ο αριθμός των αεροπορικών ατυχημάτων ήταν ρεκόρ αυτό το έτος) , την έλλειψη πλοίων και άλλα πολλά. Επιπλέον, μετά από χρόνια “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”, πρέπει τώρα να ανακτήσουν την τεχνογνωσία του πολέμου υψηλής έντασης.

Η έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο είναι αποκαλυπτική σε πολλά σημεία της:

«Η στρατιωτική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών – ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας επιρροής της και της εθνικής ασφάλειας – έχει διαβρωθεί σε επικίνδυνο επίπεδο”, είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα.

“Οι Αμερικανοί είναι συνηθισμένοι να πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν στρατιωτικά ό, τι θέλουν στον κόσμο και δεν καταλαβαίνουν τα προειδοποιητικά σημάδια της διάβρωσης”, προειδοποίησε η Kathleen Hicks, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου την εποχή Ομπάμα.

Ο επίσης πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου υπό τη διοίκηση Μπους, Eric Edelman προσθέτει:

«Η εστίασή μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ στην απώλεια των πλεονεκτημάτων της σε βασικούς τομείς όπως η προβολή ισχύος, οι δυνατότητες αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, η άμυνα στον κυβερνοχώρο… Πολλές δυνατότητες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον αντιπάλων όπως η Κίνα και η Ρωσία έχουν ατονήσει“.

Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, “η στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη και οι συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και την αμερικανική ασφάλεια είναι σοβαρές…Επιπλέον, οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν έναν απαράδεκτο αριθμό θυμάτων σε μια μελλοντική σύγκρουση για να κερδίσει έναν πόλεμο κατά της Κίνας ή της Ρωσίας …Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να πολεμήσουν ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα μέτωπα”.

Που καταλήγουν; Στην ανάγκη αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 3 έως 5% ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου