Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ο Ερντογάν κάνει πίσω στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητά μορατόριουμ στη Μεσόγειο

Σαφές σήμα υπαναχώρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, έναντι της Exxon, μετά από αμερικανική παρέμβαση, στέλνει ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας παράλληλα να θέσει θέμα μορατοριουμ στην Ανατολική Μεσόγειο, με συνέντευξη που παρταχώρησε σε τουρκικά media, κατά την επιστροφή του από το Παρίσι και μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ενημερώνοντας, στο αεροσκάφος, τους δημοσιογράφους για τις επαφές που είχε στο περιθώριο των εκδηλώσεων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται μόνο για το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ο ίδιος επιχείρησε να στείλει μήυμα ότι δεν δεσμεύεται από τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη αντιπαράθεση στην υπόλοιπη περιοχή, ζητώντας εμμέσως, πλην σαφώς μορατόριουμ κινήσεων στην υπόλοιπη Μεσόγειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις έρευνες, ενώ επιχείρησε να θέσει το θέμα σε νέα βάση, αυτή των αντικρουόμενων συμφερόντων.
«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση «μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε». Οπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται τα ελληνικά media ότι μεταδίδει η Hurriyet.
Η δήλωση αυτή, εφόσον δεν παραλείπεται κάτι ουσιώδες, σηματοδοτεί αλλαγή της τουρκικής στρατηγικής στην περιοχή και μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης, καθώς αποδέχεται ευθέως τις έρευνες της Exxon, αλλά ζητά να μην αναπτυχθούν -για την ώρα- περαιτέρω δραστηριότητες.
Σε μια πιο ελεύθερη απόδοση των συνθηκών, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να «πέρασε χαλινάρι» στον Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ άκουσε χωρίς να απαντήσει τα τουρκικά αιτήματα για moratorium στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ερευνά στην περιοχή που κινείται με τα μέσα που ήδη διαθέτει, υπογραμμίζοντας ότι, η Τουρκία έχει στη διάθεσή της δύο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών και εξήγησε ότι από τα γεωτρύπανα, το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα.
«Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε «μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε»», επεσήμανε ο Ερντογάν.
Η διατύπωση αυτή, επίσης αποτελεί κίνηση αποθέρμανσης, καθώς επισημαίνει ότι αποδέχεται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά προειδοποιεί έναντι της ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι και η Τουρκία θα κινηθεί συντηρητικά, καθώς εκ των πραγμάτων εξοπλισμός που διαθέτει δεν έχει δυνατόητες για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, ενώ παράλληλα, διευκρινίζει ότι η παρουσία του τουρκικού στόλου είναι για την προάσπιση των τουρκικών πλοίων και δραστηριοτήτων και όχι επιθετικη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου