Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Δεν πείθουν τον Γαλλικό λαό τα μέτρα ψίχουλα που ανακοίνωσε ο Μακρόν

Το ότι η Γαλλική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αρχική της αδιαλλαξία και αναγκάστηκε να ανακοινώσει μέτρα «χαρτζιλίκι» -όπως τα χαρακτήρισε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν- για τα πιο φτωχά στρώματα της Γαλλικής κοινωνίας, μπορεί και να θεωρηθεί μια νίκη του εξεγερμένου λαού, αν και όχι σημαντική. 

Κι αυτά τα μέτρα όμως θα βαρύνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους. αφού ένα απ' τα βασικά αιτήματα των "Κίτρινων Γιλέκων", το να επανέλθει δηλαδή η φορολόγηση των πλουσίων, δεν ικανοποιείται.

Δεν είναι επίσης τυχαίο, ότι η μόνοι που εκδήλωσαν την ικανοποίηση τους για το διάγγελμα Μακρόν ήταν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοδοτών και η Γαλλική δεξιά.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε δηλαδή ότι η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να κατευνάσει τον εξεγερμένο λαό έπεσε στο κενό.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ψίχουλα, αφού και το πιο πολυδιαφημιζόμενο απ' αυτά, η αύξηση δηλαδή στον κατώτατο μισθό κατά 100 ευρώ τον μήνα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αύξηση ενός προνιακού επιδόματος, και αφορά μόνο 2 εκατομμύρια εργαζόμενους ενώ ο Μακρόν είχε προαναγγείλει ότι αυτό αυτό θα δοθεί σταδιακά, πολύ πριν απ' τις κινητοποιήσεις. Τώρα το δίνει άμεσα.

Επίσης δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό μέτρο στήριξης στους ανέργους, ούτε η ικανοποίηση των αιτημάτων των μαθητών που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Ολα δείχνουν ότι και αυτό το Σάββατο τα "Κίτρινα Γιλέκα" θα βρεθούν στους δρόμους των Γαλλικών πόλεων, ενώ όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος θα καταθέσουν σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», καθώς οι βουλευτές του PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) αποφάσισαν ομόφωνα να συμμετάσχουν στην κίνηση αυτή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου