Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Δύο χρόνια μετά: Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου -4 νεκροί, μία σοβαρά τραυματίας

Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου -4 νεκροί, μία σοβαρά τραυματίας [ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ]
Και δεύτερο σοβαρό ατύχημα στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα σε δύο μέρες -Έπεσε ελικόπτερο, χάθηκαν 4, τραυματίστηκε σοβαρά γυναίκα υπαξιωματικός
Πτώση Ελικοπτέρου – Νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου
Μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 23χρονου συναδέλφου φαντάρου και του τραυματισμού ενός ακόμα, σήμερα έπεσε ένα ελικόπτερο.
Και αν το κακοσυντηρημένο σαπάκι τζιπ ήταν η αιτία για τη δραματική απώλεια, το πολύχρονο καταπονημένο ιπτάμενο σαπάκι από τον πόλεμο στο Βιετνάμ είναι η αιτία της μοιραίας πτώσης. 
Με μια λιτή ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Χιούι (UH-1H) που είχε χαθεί νωρίς το πρωί της Τετάρτης (19.04.2017) από τα ραντάρ. Στο ελικόπτερο, που εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα προς την Κοζάνη, επέβαιναν πέντε άτομα, τρία μέλη του πληρώματος και δυο αξιωματικοί που επιβιβάστηκαν στη Λάρισα και μετέβαιναν στην Κοζάνη για επιτήρηση των συνόρων.
Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από εναέρια μέσα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση των επίγειων μέσων να φτάσουν στο σημείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ελικόπτερο κατέπεσε σε προσβάσιμη περιοχή, 100 μέτρα από επαρχιακό δρόμο.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως ανάμεσα στους πέντε επιβαίνοντες ήταν κι ένας υποστράτηγος και πως από τα συντρίμμια έχει ανασυρθεί ζωντανή αλλά βαρύτατα τραυματισμένη μια γυναίκα αξιωματικός. Η τραυματίας μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο.
Γρήγορα έγινε γνωστό, μετά από την επιτόπια έρευνα ότι εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Το επαναλαμβάνουμε: η πολεμοκαπηλεία της κυβέρνησης, η εντατικοποίηση και το κλίμα πολεμικής ετοιμότητας που απαιτεί ο εντεινόμενος ανταγωνισμός δύο αδίστακτων αστικών τάξεων για τον έλεγχο Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου προκαλεί τις απώλειες.
Η καταπόνηση του συνόλου του προσωπικού και των μέσων (συχνά κακοσυντηρημένων και με τραγική έλλειψη ανταλλακτικών) προκαλεί τα συνεχή δυστυχήματα.
Η κυβέρνηση όμως και το Υπουργείο Άμυνας στέκεται με κτηνώδη αδιαφορία απέναντι σε όλα αυτά και τα αντιμετωπίζει ως αναμενόμενα του πολεμικού τυχοδιωκτισμού της.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, προσλήψεις μισθοφόρων στρατιωτών και σε κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και το Ισραήλ.
Γιατί θέλει να αναβαθμίσει τη θέση του ελληνικού κεφαλαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτές είναι οι επιλογές της κυβέρνησης. Για αυτούς δουλεύει.
Εμείς εκφράζουμε την αγωνία, την Αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια μας.
Καλούμε σε ένα μαζικό αποφασιστικό κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της ίδιας μας της ζωής, ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και το φασισμό.
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!
Το χρονικό της συντριβής του ελικοπτέρου
Στις 07:25 . το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
Στις 07:39 απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 07:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 07:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 08:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 09:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Super Puma από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.
Στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων. 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου