Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ διώχνει οικογένειες προσφύγων από τα σπίτια




Είναι δυνατόν να το κάνει αυτό μια ''προοδευτική κυβέρνηση'' που είναι ''ενάντια'' στη δεξιά'' και στους ''φασίστες'';

 Φυσικά και είναι. Όλα είναι δυνατά για τον ελληνικό καπιταλισμό και το κράτος του, όταν βρίσκεται σε πόλεμο: στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και αριθμητικά υπολογισμένοι πνιγμοί στο Αιγαίο, ρατσιστικές δολοφονίες στα σύνορα και στο κέντρο των μεγάλων πόλεων με την ανοχή παραρτημάτων της αστυνομίας και μικροεπιχειρηματιών, πολεμικές βάσεις για βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα, επιβολή συντάγματος και ελληνική στρατιωτική παρουσία σε ξένες χώρες με τις ευλογίες του ελληνικού κεφαλαίου, φασισμός και εθνικισμός ως οργανικό κομμάτι του κατασταλτικού μηχανισμού και του κοινοβουλίου.

Η 31η Μάρτη ήταν η μέρα που περίπου 204 πρόσφυγες (σύμφωνα με νούμερα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση) οι οποίοι αναγνωρίστηκαν πριν τον Αύγουστο του 2017 πληροφορήθηκαν ότι πρέπει να εκκενώσουν τις κατοικίες στις οποίες διέμεναν μέσω του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ. Αυτή ήταν η πρώτη ομάδα από πολλές που θα ακολουθήσουν και για άλλους πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο σε πιο πρόσφατες ημερομηνίες, με την αμέσως επόμενη να προγραμματίζεται για τα τέλη του Μάη για όσους αναγνωρίστηκαν στο δεύτερο μισό του 2017. Όσοι υφίστανται έξωση υποτίθεται ότι θα λάβουν το πενιχρό επίδομα των 450€ - για το οποίο σημειωτέο απαιτείται τραπεζικός λογαριασμός- και με αυτό θα πρέπει να καταφέρουν να βρουν άλλη κατοικία, εργασία και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους σε κρατικές και μη κρατικές υπηρεσίες. Οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν κάποια ‘‘κριτήρια ευαλωτότητας’’ και οικογένειες που έχουν παιδιά που φοιτούν στο σχολείο στην οποία περίπτωση τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν παράταση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι συγκεκριμένες ενέργειες γίνονται ύστερα από απόφαση που πήρε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τον Φλεβάρη του 2019. Στη βάση αυτού του σχεδίου το οποίο θα υλοποιηθεί από το Ελληνικό Κράτος και τις ΜΚΟ που μέχρι τώρα παρείχαν κατοικία στους πρόσφυγες, προβλέπεται η διακοπή παροχής στέγης και χορήγησης οικονομικής υποστήριξης σε ένα μεγάλο αριθμό αναγνωρισμένων προσφύγων που υπολογίζεται να φτάσει ως τις 15.000.



Παράλληλα συζητιέται ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης/ένταξης που ονομάζεται HELIOS 2
 σε συνέχεια του προηγούμενου HELIOS 1, το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το πρόγραμμα αυτό εκτός του ότι δε θα ξεκινήσει μέχρι και τον Ιούνιο οπότε και θα παρουσιαστεί επίσημα, αφορά πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο ύστερα από τον Ιανουάριο του 2018 και άρα δεν καλύπτει τις πρώτες ομάδα (ίσως και επόμενες). Το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται για ένα μάξιμουμ αριθμό των 5.000 με μόνο 2-3.000 να μπορούν να καλυφθούν αρχικά. Περιλαμβάνει επίσης, πέρα απ’το επίδομα, προγράμματα επιμόρφωσης και εύρεσης εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας τα οποία θα αξιολογούν/ταξινομούν τα άτομα μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανάλογα με τις ικανότητες τους. Είναι λοιπόν φανερό ότι οι τεράστιες ελλείψεις, η διαλογή που γίνεται ανάμεσα στους πρόσφυγες με τεκμήριο την ευαλωτότητα - δηλαδή την έλλειψη οποιασδήποτε δυνατότητας των ατόμων να ενταχθούν με κάποιο τρόπο στο κοινωνικό ιστό - και τις ικανότητές τους, σε συνδυασμό με την ατελείωτη γραφειοκρατία που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες, αποκλείουν επί της ουσίας τα περισσότερα άτομα τα οποία και θα οδηγηθούν στο δρόμο.

Παράλληλα άλλης μορφής κρατική βοήθεια, προκειμένου να δοθεί, θα πρέπει να πληρούνται κριτήρια που οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν πληρούν όπως Α.Φ.Μ., διεύθυνση κατοικίας ή πιστοποιητικό αστέγου και ανεργίας (μάλιστα θα γίνεται έλεγχος για το που κοιμάται κάποιος και αν διαπιστωθεί ότι μένει σε κάποια κατάληψη ή φιλοξενείται σε σπίτι θα αποκλείεται). Επιπλέον τα συμβόλαια διαμονής/ενοικίασης που έχουν συνάψει πρόσφυγες με διάφορες ΜΚΟ δίνουν τη δυνατότητα στις τελευταίες να απαιτήσουν και να κερδίσουν δικαστικά τη διεξαγωγή έξωσης εφόσον το/τα άτομο/α δεν εγκαταλείψουν τη κατοικία ύστερα από τη πρώτη ενημέρωση. Προς το παρόν όσοι/ες έχουν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τη στέγη τους από τη πρώτη ομάδα έχουν απειληθεί με διακοπή παροχής οικονομικής στήριξης. Tέλος σε έξωση μπορεί να οδηγηθούν άτομα και οικογένειες στη βάση και άλλων κατηγοριών όπως κατοχή ναρκωτικών και παράνομη εργασία πράγμα που ήδη γινόταν σε πολλές περιπτώσεις.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σειρά εξελίξεων ενδεικτικών του βαθέματος του πολέμου κατά των μεταναστών/τριών που διεξάγουν το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το κεφάλαιο και η ΕΕ. Οι μετανάστες φεύγουν από τις ζώνες υψηλής έντασης του πολέμου για να συναντήσουν στα κράτη υποδοχής τους τη βία του ρατσισμού, του εγκλεισμού και της εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα οι μετανάστες ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, πέφτουν θύματα πογκρόμ των φασιστών και της αστυνομίας καθώς και σεξιστικών επιθέσεων, αν εργάζονται το κάνουν με τους χειρότερους όρους, κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι ζωές τους γίνονται αντικείμενο φιλανθρωπικής διαχείρισης από κράτος και ΜΚΟ. Οι εξώσεις που δρομολογούνται είναι το άλλο πρόσωπο της φιλανθρωπίας των τελευταίων, που αποδεικνύει ότι οι ζωές των μεταναστ(ρι)ών ή θα αντιμετωπίζονται ως ανάξιες να βιωθούν ή θα υπάγονται σε μια βιοπολιτική μίνιμουμ διαβίωσης. 

Εμείς από τη μεριά μας ως ντόπιοι εκμεταλλευόμενοι/ες και καταπιεσμένοι/ες παίρνουμε θέση ενάντια σε τέτοιες αντιμεταναστευτικές και ρατσιστικές πολιτικές και στους υπεύθυνους για αυτές. Στηρίζουμε τις αρνήσεις που υπάρχουν ήδη τόσο εργαζομένων μέσα στο πολεμικό σύστημα διαχείρισης μεταναστών/στριων, όσο και μεταναστών/στριων που αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους, ή ψάχνουν τρόπους να ξεφύγουν από την καταστολή. Παλεύουμε για τη συγκρότηση της πολυεθνικής, αντισεξιστικής, αντικαπιταλιστικής αντεπίθεσης στο πόλεμο που μένεται ενάντια στα σώματά μας και τα σώματα όλων αυτών που με απόλυτα υλικούς όρους κρίνονται και αναγκάζονται να ζουν ως περιττοί/ες.

Απαιτούμε
- Στέγαση σε ανοιχτές δομές εντός του αστικού ιστού μαζί με ντόπιους. Καμία έξωση, κανένας/καμία στο δρόμο.
- Ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση/διέλευση για όλους/ες τους μετανάστες/στριες. Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. 
- Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. 
- Δωρεάν περίθαλψη, υγεία, παιδεία για όλους/ες ανεξαρτήτως εθνότητας/φυλής.
- Ίσα εργασιακά δικαιώματα για μετανάστες/στριες και Έλληνες.
- Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού. 
- Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής.
- Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
- Επίσημη αναγνώριση όλων των εθνικών μειονοτήτων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος. Πλήρη θρησκευτικά δικαιώματα
- Προστασία των προσφύγων-μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου