Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Δεν ξεχνώ! 45 χρόνια από το μαρτύριο του λαού της Κύπρου

Δεν ξεχνώ!
45 χρόνια από το μαρτύριο του λαού της Κύπρου
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ 
Λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα μιας μέρας σαν τη σημερινή πριν 45 χρόνια άρχισαν τα τουρκικά αποβατικά σκάφη να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας στη Κύπρο. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.
Το καλά σχεδιασμένο από την χούντα της Αθήνας εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο άνοιξε το δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας. Ο ελληνικός στρατός, που βρισκόταν ως «εγγυήτρια δύναμη» στην Κύπρο, ανέτρεψε την κυβέρνηση Μακάριου και επέβαλε έναν φασίστα-δολοφόνο, τον Σαμψών, ως δικτάτορα του νησιού. Το πραξικόπημα του Σαμψών δεν έγινε αναίμακτα καθώς κυρίως στην Πάφο όπου όσοι πολίτες εξεγέρθηκαν κατά των φασιστών πραξικοπηματιών δολοφονούνται. 
Η δικτατορία των συνταγματαρχών είχε φροντίσει χρόνια πριν να αφήσει ανυπεράσπιστο το νησί πράγμα που διευκόλυνε την τουρκική εισβολή.

Συγκεκριμένα με εντολή του ίδιου του Παπαδόπουλου τον Δεκέμβριο του 1967 αποσύρεται η βαριά οπλισμένη, ελληνική μεραρχία από την Κύπρο. Μάλιστα η αποβίβαση του προσωπικού γινόταν στις 7 Δεκεμβρίου 1967 σε απομακρυσμένα λιμάνια της Ελλάδας για να μην γίνει αντιληπτή τότε από το λαό. Οι χουντικοί μπορεί να παρίσταναν του υπερπατριώτες και να θαυμάζονται σήμερα ως τέτοιοι από τους νοσταλγούς τους πατριδέμπορους, που πουλάνε την πραμάτεια τους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες, όμως κάθε άλλο παρά τέτοιοι ήταν.

Ένα ακόμα έγγραφο που ήρθε μόλις το 2017 στη δημοσιότητα απέδειξε για ακόμα μια φορά το πραγματικό πρόσωπο των Απριλιανών δικτατόρων και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην προδοσία της Κύπρου. Το έγγραφο-σήμα του ΓΕΕΦ προς το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων αποδεικνύει ότι στην Αθήνα είχαν έγκαιρα ειδοποιηθεί για τις τουρκικές στρατιωτικές ετοιμασίες της απόβασης στη Κύπρο όμως οι δικτάτορες αδιαφόρησαν πλήρως.

Οι χουντικοί και οι τοποθετημένοι από αυτούς ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων κατά το πενθήμερο 15/7 έως 19/7 πού όλα έδειχναν ότι θα γίνονταν Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εφησύχαζε στα θέρετρά της. Επίσης πληροφορίες που έφταναν συνεχώς στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, έμειναν ανεκμετάλλευτες. Ήταν αυτή η τραγωδία που έμελλε να σημάνει την πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά μπορεί να είναι λίγο ως πολύ γνωστά όμως αξίζει να τα θυμόμαστε ως υπενθύμιση του μαρτυρίου ενός ολόκληρου λαού αλλά και ως υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου