Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

De Morgen: Πυρηνικά όπλα σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ

© Vampy1 | Dreamstime.com16.07.2019, 23:51
De Morgen: Πυρηνικά όπλα σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ
efsyn.gr
Μία έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας «κατά λάθος» αποκαλύπτει η καθημερινή βελγική εφημερίδα De Morgen. Το δημοσίευμα παρουσιάζει ένα έγγραφο για λογαριασμό επιτροπής του ΝΑΤΟ που περιλαμβάνει πέντε στρατιωτικές βάσεις των Η.Π.Α. στην Ευρώπη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα (και μία στο Ιντζιρλίκ της Τουρκίας).
Η έκθεση που προετοιμάστηκε για την Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του ΝΑΤΟ και διέρρευσε (σ.σ. άγνωστο πώς) καταγράφει 150 πυρηνικά όπλα σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης του Ίντσιρλικ Ιντζιρλίκ στα Άδανα της Τουρκίας.

Το έγγραφο το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας τροποποιήθηκε (προκειμένου να αφαιρεθούν οι βάσεις) απαριθμεί τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Πρόκειται για: το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία (δύο βάσεις) και την Ολλανδία.
Την περασμένη εβδομάδα, μια τελική έκδοση της έκθεσης δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά και παραλείπει την ειδική αναφορά στο σημείο όπου φυλάσσονται οι βόμβες. Αντ 'αυτού, η έκθεση αναφέρεται αόριστα σε αεροσκάφη που θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.
Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα στην Washington Post υπό το καθεστώς της ανωνυμίας δεν θέλησε να σχολιάσει επί της ουσίες τις πληροφορίες για τη στάση της συμμαχίας απέναντι στα πυρηνικά όπλα ενώ τόνισε πως «δεν πρόκειται για επίσημο έγγραφο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου