Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Εν πλω παραμένουν 356 μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης


Photo SOS Mediterranee/MSF via AP13.08.2019, 10:05
Εν πλω παραμένουν 356 μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης
efsyn.gr
Ακόμα 105 ανθρώπους διέσωσε χθες στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης το πλοίο Ocean Viking, στο οποίο βρίσκονται πλέον 356 άνθρωποι, με το πλήρωμα να αναζητά ασφαλές λιμάνι για να τους αποβιβάσει, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο πλοίο.
Παρατηρητής στην υψηλότερη γέφυρα του πλοίου, που μισθώνουν οι οργανώσεις Μεσόγειος SOS και Γιατροί Χωρίς Σύνορα, είδε ένα μπλε φουσκωτό σκάφος περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της αφρικανικής χώρας.

Η επιχείρηση ήταν πιο περίπλοκη από προηγούμενες, καθώς όταν τα ζόντιακ των ναυτών πήγαιναν να διασώσουν τους μετανάστες, το φουσκωτό άρχισε να χάνει αέρα και να βυθίζεται. 

Τουλάχιστον 6 από αυτούς έπεσαν στο νερό, πάντως όλοι τους ανασύρθηκαν τελικά σώοι. Ανάμεσά στους μετανάστες βρίσκονται, στην πλειονότητά τους Σουδανοί, αρκετοί έφηβοι και 29 ανήλικοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά 5 και 12 ετών.

Το Ocean Viking είναι σε θέση να φιλοξενεί 200-250 ανθρώπους σε τροποποιημένα εμπορευματοκιβώτια προσαρμοσμένα στο κατάστρωμα, αλλά μπορεί να υποδεχθεί ακόμη περισσότερους αν το επιβάλλουν οι περιστάσεις, διαβεβαιώνουν οι δύο οργανώσεις.

Το μεγάλο κόκκινο πλοίο παρέμεινε έτσι στα ανοικτά της Λιβύης, καθώς έλαβε πληροφορίες για άλλο ένα πλεούμενο, που αναχώρησε περίπου την ίδια ώρα με εκείνο οι επιβαίνοντες στο οποίο διασώθηκαν χθες.Photo SOS Mediterranee/MSF via AP

Οι αρχές της Μάλτας, με τις οποίες ήλθε σε επαφή το πλήρωμα του Ocean Viking πριν από τη χθεσινή διάσωση, αρνήθηκαν να υποδεχθούν τους μετανάστες που έχουν διασωθεί, καθώς επισήμαναν ότι δεν είναι υποχρεωμένες παρά μόνο σε επιχειρήσεις που διεξάγονται στη δική τους περιοχή ευθύνης.

Όλοι οι μετανάστες πάνω στο Ocean Viking, που πλέει υπό σημαία Νορβηγίας, διασώθηκαν στην αχανή θαλάσσια περιοχής ευθύνης της Λιβύης, σύμφωνα με τον συντονιστή της επιχείρησης διάσωσης Νικολά Ρομανιούκ, οι προσπάθειες να αποκατασταθεί επαφή με τη λιβυκή ακτοφυλακή αποδείχθηκαν μάταιες τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Όπως αναμενόταν, ο Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι ισχύει η «απόλυτη απαγόρευση στα δύο ξένα πλοία να διεισδύσουν στα ιταλικά ύδατα». Πριν προσθέσει: «Ας ανοίξουν τα λιμάνια τους η Γαλλία, η Ισπανία ή η Νορβηγία».

Ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης είχε ζητήσει στο παρελθόν ότι οι μετανάστες πρέπει να οδηγούνται πίσω στη Λιβύη, κάτι που οι ΜΚΟ αρνούνται να κάνουν, λόγω της επικίνδυνης κατάστασης στη σπαραγμένη από τον εμφύλιο χώρα και της βίας σε βάρος των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου