Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Το εξπρές των επαναπροωθήσεων

Φωτογραφία αρχείου από τα σύνορα Τουρκίας- Συρίας AP Photo/Lefteris Pitarakis 
Το εξπρές των επαναπροωθήσεων
Δραματική μέρα η χτεσινή για εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που ζουν χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά στην Κωνσταντινούπολη. Χτες τα μεσάνυχτα έληγε το «τελεσίγραφο» των τουρκικών αρχών, που απαιτούν ήδη από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου την άμεση επιστροφή των προσφύγων στις επαρχίες όπου είχαν καταγραφεί όταν πρωτομπήκαν στη χώρα, αλλιώς τους απειλούν με βίαιη εκδίωξη από τη μεγαλούπολη. Αργά το βράδυ, με την εκπνοή της διορίας, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού ανακοίνωσε την παράταση αυτής της προσθεσμίας εως τις 30 Οκτωβρίου. 
Στην ενδοχώρα

Ηδη ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον δώδεκα χιλιάδες έχουν συλληφθεί και εκδιωχθεί βιαίως από την Πόλη, ενώ πληθαίνουν οι μαρτυρίες ότι πολλοί συλληφθέντες δεν μεταφέρονται στο Χατάι και άλλες συνοριακές περιοχές, αλλά μέσα στη Συρία και συγκεκριμένα στη φλεγόμενη επαρχία Ιντλίμπ, από όπου εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ξεσπιτωμένοι προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από τις βόμβες των δυνάμεων του Ασαντ και των Ρώσων συμμάχων του.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC, μάλιστα, ο ανταποκριτής του βρετανικού καναλιού Μαρκ Λόουεν εμφανίζεται να συνομιλεί με εκδιωχθέντες πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Ιντλίμπ, εκ των οποίων μάλιστα ένας δηλώνει πως κατάφερε να επιστρέψει στην Τουρκία πληρώνοντας 600 ευρώ σε παράνομους διακινητές.

Επισήμως, βέβαια, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστηρίζει ότι οι καταναγκαστικές «επαναπροωθήσεις» στη Συρία γίνονται... με τη σύμφωνη γνώμη των προσφύγων – αλλά οι ίδιοι απαντούν ότι οι αστυνομικοί τούς βάζουν να υπογράψουν χαρτιά στα τουρκικά, παραπλανώντας τους και φυσικά παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Πόσοι Σύροι ζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη; Οι επισήμως καταγεγραμμένοι δεν ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους φαίνεται πως είναι διπλάσιος, καθώς πολλοί πηγαίνουν στην Πόλη για να βρουν κάποια «μαύρη» δουλειά σαν μοντέρνοι σκλάβοι σε βιοτεχνίες ή στη θάλλουσα ακόμη παραοικονομία, συχνά σε άθλιες συνθήκες και με ισχνές απολαβές.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες του Αυγούστου πιάστηκαν μάλιστα μέσα σε παράνομες υφαντουργίες και άλλους χώρους εργασίας, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που ζουν στους δρόμους και ζητιανεύουν για να επιβιώσουν.

Το κακό είναι πως η τουρκική κοινή γνώμη, που αρχικά «αγκάλιασε» σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους Σύρους πρόσφυγες, τώρα τους κλείνει σταδιακά τις πόρτες: κάτι που ισχύει διπλά στην Πόλη, όπου όπως φαίνεται το προσφυγικό πρόβλημα –και οι συνεχείς καταγγελίες του Εκρέμ Ιμάμογλου για «απαράδεκτη κακοδιαχείριση» των προσφύγων από την κυβέρνηση Ερντογάν, οι οποίες βρήκαν εκατομμύρια ευήκοα ώτα– έπαιξε σημαίνοντα, αν όχι πρωταρχικό ρόλο στην πρόσφατη διπλή ήττα του Μπεναλί Γιλντιρίμ.

O Ιμάμογλου μάλιστα, και ως δήμαρχος πια, στηρίζει ανοιχτά την υποχρεωτική εκκένωση της Πόλης, πιέζοντας στην ουσία για την ταχύτερη εφαρμογή της μαζικής επιχείρησης-σκούπα που ετοιμάζει για τις επόμενες ημέρες ο διορισμένος από τον Ερντογάν κυβερνήτης της επαρχίας Κωνσταντινούπολης.
«Ρατσιστική χώρα»

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το ποσοστό όσων Κωνσταντινουπολιτών εξακολουθούν να υποστηρίζουν τους πρόσφυγες έπεσε στο 40% μόλις, από 70% πριν από μερικά χρόνια. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την έναρξη του συριακού εμφυλίου το 2011, και πολλοί Τούρκοι δεν πιστεύουν πια ότι οι «προσωρινοί φιλοξενούμενοί» τους Σύροι, που έχουν ξεπεράσει πλέον τα 3,6 εκατομμύρια ψυχές, θα επιστρέψουν ποτέ στον τόπο τους.

«Οταν πέρασα τα σύνορα και είδα πίσω μου την τουρκική σημαία, συνειδητοποίησα πως τη μισούσα, διότι η Τουρκία είναι μια ρατσιστική χώρα», είπε ένας «επαναπατρισθείς» στην Ιντλίμπ Σύρος στον Λόουεν. «Εμάς τους Σύρους οι Τούρκοι μάς βλέπουν σαν βδέλλες που τους πίνουμε το αίμα», προσθέτει ένας άλλος στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου