Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Νέα επαναπροώθηση προσφύγων έξω από το Φαρμακονήσι


Πρόσφατα το ΔΙΚΤΥΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχε καταγγείλει ότι είτε στον Έβρος με τους κουκουλοφόρους Τραμπούκους στα ΧΑΚΙ [Οι άθλιοι ΧΑΚΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ στον Έβρο βασανίζουν-κλέβουν-Επαναπροωθούν πρόσφυγες στον Έβρο και τους στέλνουν στη θάλασσα! http://diktiospartakos.blogspot.com], είτε στο Αιγαίο με το Λιμενικό, οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ακολουθούν μια εγκληματική πολιτική έναντι των προσφύγων.
Σήμερα έρχονται στο προσκήνιο νέες καταγγελίες  για Παράνομες Επαναπροωθήσεις. 

Αριστερά: Φωτογραφία που δόθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή. 

Δεξιά: Το σκάφος του Λιμενικού από φωτογραφία μέσα από τη βάρκα την ώρα που προσεγγίζει τους πρόσφυγες.
Νέα επαναπροώθηση προσφύγων έξω από το Φαρμακονήσι
Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο, το σκάφος του Λιμενικού φαίνεται να επιτηρεί από κοντά τη βάρκα με τους πρόσφυγες, κάποια στιγμή κάνει κάποιους ελιγμούς και στη συνέχεια απομακρύνεται. Λίγη ώρα αργότερα στην ίδια περιοχή καταφθάνει σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής για να παραλάβει τους πρόσφυγες.

Τρεις εβδομάδες μετά το περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων σε περιοχή έξω από το Αγαθονήσι, νέο βίντεο-ντοκουμέντο της οργάνωσης Aegaen Boat Report δείχνει σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού να εμποδίζει την πορεία βάρκας με πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν μεσοπέλαγα και συνελήφθησαν αργότερα από την τουρκική ακτοφυλακή.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Αυγούστου στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, νοτιοανατολικά από το Φαρμακονήσι. Στη βάρκα επέβαιναν στοιβαγμένα 42 άτομα, τα 32 με καταγωγή από τη Συρία και τα 10 από την Παλαιστίνη. Ανάμεσά τους, 18 παιδιά και επτά γυναίκες.

Σύμφωνα με το βίντεο διάρκειας δύο λεπτών, που είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.», στις 6.10 το πρωί της Πέμπτης σκάφος του Λιμενικού προσεγγίζει τη βάρκα με τους πρόσφυγες, οι οποίοι μιλούν κυρίως αραβικά και φαίνονται να αγωνιούν ενώ στο οπτικό υλικό βλέπουμε τουλάχιστον δύο βρέφη κάτω του ενός έτους.

Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες ειδοποιούν τους ανθρώπους της ΜΚΟ Aegean Boat Report, δίνουν το στίγμα τους μέσω κινητού τηλεφώνου (37°15'13,3 N, 27°09'07,2 E) και βιντεοσκοπούν το συμβάν. Κάποια στιγμή ρωτούν τους Ελληνες λιμενικούς στα αγγλικά «τι θα μας κάνετε;» και ακούγεται μια απάντηση στα ελληνικά: «Οχι έτσι, όχι έτσι» και αμέσως μετά τους λένε δύο φορές για να τους καθησυχάσουν: «Other boat is coming» (έρχεται άλλη βάρκα). Η συγκεκριμένη φράση ακούγεται καθαρά από την πλευρά του Λιμενικού και η φωνή είναι ίδια με αυτή που μιλούσε ελληνικά.

Πράγματι, σε όλη τη διάρκεια του δίλεπτου βίντεο, το σκάφος του Λιμενικού φαίνεται να επιτηρεί από κοντά τη βάρκα με τους πρόσφυγες, κάποια στιγμή κάνει κάποιους ελιγμούς και στη συνέχεια απομακρύνεται. Λίγη ώρα αργότερα στην ίδια περιοχή καταφτάνει σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής για να παραλάβει τους πρόσφυγες.

Το περιστατικό επιβεβαιώνεται και από επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής την ίδια μέρα, στην οποία παρουσιάζεται και φωτογραφία από τη «διάσωση» των επιβαινόντων. Από τις φωτογραφίες και το βίντεο ταυτοποιείται πως πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα.

«Πρόκειται για παράνομη επαναπροώθηση που συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θα είναι εύκολο αυτή τη φορά ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος να αρνηθεί και αυτό το περιστατικό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την ταυτοποίηση των ατόμων που συνέλαβε τελικά η τουρκική ακτοφυλακή και των προσφύγων που ήταν μέσα στη βάρκα» αναφέρεται σε ανάρτηση της νορβηγικής οργάνωσης Aegean Boat Report, που κατήγγειλε το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά από το Αγαθονήσι σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής εμπόδισε την πορεία της βάρκας και εγκατέλειψε 34 πρόσφυγες, οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή που περίμενε σε κοντινό σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου