Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Είναι οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ μια «πολύχρωμη επανάσταση» ή κάτι περισσότερο;

Από το InfoWar
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετέχουν στη κατάληψη του Διεθνούς Αερολιμένα του Χονγκ Κονγκ, υποχρεώνοντας τις αρχές να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η κατάληψη του αεροδρομίου ήταν απάντηση στην αυξανόμενη αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τη χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και κλομπ.
Το κλείσιμο του όγδοου μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο, ακολουθώντας τη γενική απεργία της προηγούμενης εβδομάδας, της πρώτης στην πόλη εδώ και δεκαετίες, σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στο Χονγκ Κονγκ. Για πρώτη φορά, η αναταραχή επηρέασε τα χρηματιστήρια, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και διεθνώς.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) είναι εξαιρετικά ανήσυχο πως οι διαδηλώσεις, και συγκεκριμένα η γενική απεργία της προηγούμενης εβδομάδας, θα πυροδοτήσουν κοινωνική και βιομηχανική αναταραχή και πέραν των συνόρων, στην Κινεζική ηπειρωτική χώρα. Εργαζόμενοι και νεολαία σε ολόκληρη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, αντιμετωπίζουν κοινωνικές συνθήκες που ολοένα χειροτερεύουν και περιορισμούς σε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.
Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στον έλεγχο της Κίνας το 1997, στη βάση της φόρμουλας «Μία χώρα, δύο συστήματα» που θα επέτρεπε σημαντική αυτονομία στην πόλη. Στην πραγματικότητα ο προβληματισμός της Βρετανίας και των κυρίαρχων ελίτ στο Χονγκ Κονγκ ήταν να προστατεύσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι τα δημοκρατικά δικαιώματα των κατοίκων. Η Κίνα έκανε μόνο επιφανειακές αλλαγές στις αντι-δημοκρατικές μεθόδους αποικιακής κυριαρχίας που χρησιμοποιούσε η Βρετανία από το 1841.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν υιοθετήσει εσκεμμένα μια προσέγγιση χαμηλών τόνων στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, παρά τις κατηγορίες της Κίνας πως η Ουάσινγκτον είναι η «μαύρη χείρα» πίσω από την πολιτική αναταραχή και προσπαθεί να υποκινήσει μια «πολύχρωμη επανάσταση».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος Τραμπ στιγμάτισε τις διαδηλώσεις ως «ταραχές» και είπε: «Το Χονγκ Κονγκ είναι κομμάτι της Κίνας, θα πρέπει να το χειριστούν εκείνοι». Τα σχόλιά του αντανακλούν τους φόβους των κυρίαρχων τάξεων στην Ουάσινγκτον και διεθνώς, πως το κίνημα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ είναι κομμάτι μιας ευρύτερης τάσης για την ενίσχυση της εργατικής τάξης παγκοσμίως.
Παρά την κριτική που δέχεται από τα μέσα ενημέρωσης και το πολιτικό κατεστημένο, και την κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα, ο Τραμπ δεν έχει υπαναχωρήσει από αυτά τα σχόλια. Όμως, καθώς η πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ κλιμακώνεται, εντείνονται οι φωνές στην Ουάσινγκτον που ζητούν από τον Τραμπ να κρατήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο σε αυτό το ζήτημα.
Σε χθεσινό του tweet, o ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποίησε την Κίνα πως οποιαδήποτε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Χνγκ Κονγκ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη». Προσποιούμενος κυνικά τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε: «Ο λαός του Χονγκ Κονγκ αντιστέκεται γενναία στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να παραβιάσει την αυτονομία και την ελευθερία τους.»
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ανώνυμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ διατήρησε τη μη παρεμβατική προσέγγιση. Ενώ παρότρυνε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία, ο αξιωματούχος είπε πως το κίνημα διαμαρτυρίας είναι ένα ζήτημα μεταξύ της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.
Η Βρετανία έχει υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση. Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γενική Διοικήτρια του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ την περασμένη Παρασκευή και ζήτησε τον τερματισμό της βίας από όλες τις πλευρές, ενώ επισήμως στήριξε το δικαίωμα για ειρηνική διαμαρτυρία. Ζήτησε πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και μια ανεξάρτητη έρευνα για τα συμβάντα.
Το Πεκίνο έσπευσε να απορρίψει τα σχόλιά του. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε πως οι μέρες που η Βρετανία είχε το Χονγκ Κονγκ υπό την κυριαρχία της έχουν «περάσει εδώ και καιρό». Άσκησε κριτική στην «ξένη ανάμειξη» στα ζητήματα του Χονγκ Κονγκκ, λέγοντας: «Είναι απλά λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης να καλεί απευθείας τη γενική διοικήτρια του Χονγκ Κονγκ για να της ασκήσει πίεση.»
Ενώ ορισμένοι από τους ηγέτες των διαμαρτυριών στο Χονγκ Κονγκ έχουν απευθυνθεί σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ζητώντας στήριξη ενάντια στην Κίνα, οποιαδήποτε ανάμειξη της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα γινόταν για να εξυπηρετήσει δικά της οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα, όχι τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και την υπόλοιπη Κίνα.
Πηγή: wsws.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου