Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος σε ανοιχτή επιστολή στους υπουργούς Αμυνας τονίζει: «Ούτε ο Στρατιωτικός Κανονισμός ή οποιοσδήποτε Κανονισμός Υπηρεσίας του Στρατού προβλέπει ως στρατιωτική υπηρεσία την παροχή αναγκαστικής εργασίας των στρατευμένων σε εργασίες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης, καθαριότητας και άλλες συναφείς των κέντρων θερινής άδειας και αναψυχής των στελεχών του Στρατού».

Η εργασιακή εκμετάλλευση των στρατευσίμων το καλοκαίρι λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Οι προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας παραβιάζονται κατάφωρα αφού πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με σκλάβους φαντάρους: ωράριο και μέτρα ασφαλείας ανύπαρκτα, συνθήκες γαλέρας, εντατικοποίηση και ρυθμοί εξοντωτικοί! Στα συχνά εργατικά ατυχήματα έρχονται να προστεθούν οι μόνιμες βλάβες σε μέση, γόνατα, τενοντίτιδες...



Η εκμετάλλευση σημαντικού τμήματος των στρατευμένων ως δωρεάν εργατικού δυναμικού προκειμένου να εξασφαλιστούν τα προνόμια των στρατιωτικών, δηλαδή η προσφορά πολύ φτηνών διακοπών και ψυχαγωγίας, μεταφράζεται σε τεράστια κενά στις υπόλοιπες μονάδες. Αποτέλεσμα, οι ατελείωτες υπηρεσίες, η εξάντληση από το ξεζούμισμα της νεολαίας στα χακί, η αύξηση των ατυχημάτων και των αναβολών. Είναι μια μεθόδευση που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 2014 σε «Εκδήλωση για την Άμυνα» είχε δεσμευτεί ότι θα σταματήσει την ενασχόληση των φαντάρων με οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τη στρατιωτική εκπαίδευση, απογείωσε την εργασιακή μας εκμετάλλευση με πρόσχημα «τον κοινωνικό ρόλο του Στρατού»! Την καταστροφή θέσεων εργασίας και την κάλυψη των κενών του κρατικού μηχανισμού-ΟΤΑ από την απλήρωτη εργασία μας.


Τα Επιτελεία μεταθέτουν από την άνοιξη έως τους φθινοπωρινούς μήνες χιλιάδες φαντάρους για να καθαρίσουν, συντηρήσουν εγκαταστάσεις-οικήματα. Με την έναρξη της σεζόν αναλαμβάνουν καθήκοντα που καμιά σχέση δεν έχουν με τη στρατιωτική θητεία. Πρόκειται για μια ταξική επίθεση. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν τύχει κατ’ εξαίρεση μετάθεση γιατί αντιμετωπίζουν ακραία οικονομικά προβλήματα ή ζητήματα υγείας, έχουν υπηρετήσει στις πιο απόμακρες μονάδες της παραμεθορίου και βρίσκονται να συνυπηρετούν με βύσματα (απαλλαγμένα φυσικά από τις κακοτοπιές) που μένουν στις γύρω περιοχές και παραμένουν στα ΚΑΑΥ εκτός παραθεριστικής σεζόν.

Στρατιωτική κατασκήνωση στις Κεχριές ΚορινθίαςEUROKINISSI

Φαντάροι από το ΚΑΑΥ Πλαταμώνα γράφουν: «Δουλεία, καταναγκαστική εννοείται, με την απειλή φυλακών, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πολλές φορές μετά τις 11.00 το βράδυ που εννοείται είναι το ωράριο». Από τα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα: «Μας έχουν για “σκουπίδια” τους. Μας εκμεταλλεύονται και μας φέρονται άσχημα. Μας πασάρουν το άθλιο φαγητό τους. Το παίζουν αφεντικά και “κάντε αυτό, κάντε εκείνο”... 40 βαθμοί και έχουμε την πράσινη διμοιρία, δηλαδή καθαρίζουμε όλο το στρατόπεδο από καμένα δέντρα, από πευκοβελόνες, από κουκουνάρια, από ό,τι θα πετάξει στο πάτωμα ο αγενέστατος αξιωματικός». Συμπληρώνουν οι ναύτες: «Από όλα τα πόστα της ΝΒΝΕ η χειρότερη κατάσταση είναι μακράν στην ταβέρνα-ουζερί όπου η βάρδια ξεκινάει στις 9 με 10 το πρωί και μπορεί να τραβήξει ώς τις 2 τα ξημερώματα. 17 ώρες δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα...». Το πρόσφατο μπουρίνι στη Χαλκιδική προκάλεσε καταστροφές στα ΚΑΑΥ Ν. Φωκαίας: «Μας έχουν όλη μέρα να κουβαλάμε, να καθαρίζουμε επειδή ο διοικητής του Γ΄ Σώματος το θέλει σε 14 μέρες έτοιμο! Οπότε θα μας πεθάνουν».

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος σε ανοιχτή επιστολή στους υπουργούς Άμυνας τονίζει:

Θεωρούμε ότι ο εξαναγκασμός στρατευμένων πολιτών κατά τη διάρκεια της θητείας τους να εκτελούν εργασίες άσχετες με τις ανάγκες άμυνας της χώρας, οι οποίες τους υποχρεώνουν κατά το άρθρο 4, παρ. 6 του Συντάγματος, να συντελούν στην άμυνα της πατρίδας σύμφωνα με τον ορισμό των νόμων, συνιστά καταναγκαστική εργασία, απαγορευόμενη από το άρθρο 22, παρ. 4 του ισχύοντος Συντάγματος και αποτελεί εργασία εξυπηρέτησης των συνθηκών διαβίωσης των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού για την ανάπαυσή τους και όχι για την εκπλήρωση των υπηρεσιακών στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. 

Ούτε ο Στρατιωτικός Κανονισμός ή οποιοσδήποτε Κανονισμός Υπηρεσίας του Στρατού προβλέπει ως στρατιωτική υπηρεσία την παροχή αναγκαστικής εργασίας των στρατευμένων σε εργασίες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης, καθαριότητας και άλλες συναφείς των κέντρων θερινής άδειας και αναψυχής των στελεχών του Στρατού. 

Η διαιώνιση της υποβάθμισης των στρατευμένων πολιτών σε υπηρέτες των αξιωματικών και απλήρωτους εργάτες, οικοδόμους και καθαριστές εγκαταστάσεων που δεν εξυπηρετούν άμεσα τις ανάγκες της εθνικής άμυνας, αλλά την εκπλήρωση των αναγκών θερινής αναψυχής των οικογενειών των στελεχών του Στρατού -πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται δυστυχώς και για τον υπόλοιπο λαό- αποτελεί παρέκκλιση από τα όρια της συνταγματικής τους αποστολής και παράδειγμα απλήρωτης εργασίας και εκμετάλλευσης σε μια περίοδο έντασης των πιέσεων για εντατικοποίηση της εργασίας και μείωση των αποδοχών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι φαντάροι ρωτούν:

Γιατί να μην πάρουν εργάτες και να πληρώνονται κανονικά; Γιατί πρέπει εμείς οι φαντάροι να το κάνουμε αυτό για τα 8,60 τον μήνα;

Είμαστε άνθρωποι, έχουμε και εμείς αξιοπρέπεια.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΠΗΓΗ efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου