ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Φυσάει αδιαφορία

«Είδαμε να περνάνε πολλά πλοία. Φωνάζαμε "βοήθεια, βοήθεια!". Τους κάναμε σήματα, όμως εκείνοι μας προσπερνούσαν χωρίς να σταματάνε. Πέρασε κι ένα ελικόπτερο από πάνω μας και έφυγε». Τα λόγια είναι του Μοχάμεντ. Ο Μοχάμεντ είναι Αιθίοπας, και είναι ο μόνος που διασώθηκε τη Δευτέρα, ενώ βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση μέσα σε μια μικρή λέμβο. Είχε φύγει από τη Λιβύη 11 ημέρες νωρίτερα. 14 συνεπιβάτες του βρήκαν αργό, βασανιστικό θάνατο. Και τα πλοία περνούσαν και δεν σταματούσαν. Προσπερνούσαν! Αδιαφορούσαν!
«Ήμασταν 15 στο πλεούμενο και είμαι ο μόνος που επέζησε» είπε ο 38χρονος Μοχάμεντ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Times of Malta, από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Για 700 δολάρια επιβιβάστηκε την 1η Αυγούστου σε μια μικρή λέμβο στη Ζαούια, 45χλμ δυτικά της Τρίπολης. Μαζί του βρίσκονταν 5 Γκανέζοι, μεταξύ τους μια έγκυος γυναίκα, δύο άνδρες από την Αιθιοπία και 10 Σομαλοί.

Ο διακινητής «μας έδωσε ένα GPS και μας είπε "πηγαίνετε στη Μάλτα"».

Πρώτα, εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, κατόπιν τα τρόφιμα και το νερό.

«Αρχίσαμε να πίνουμε το νερό της θάλασσας. Στις πέντε ημέρες, δύο άνθρωποι είχαν πεθάνει. Κατόπιν, είχαμε δύο νεκρούς κάθε ημέρα», λέει ο Μοχάμεντ.

Και τα πλοία περνούσαν. Καπετάνιοι, ναύτες, επιβάτες πλοίων περνούσαν και αδιαφορούσαν.

«Είδαμε να περνάνε πολλά πλοία. Φωνάζαμε "βοήθεια, βοήθεια!". Τους κάναμε σήματα, όμως εκείνοι μας προσπερνούσαν χωρίς να σταματάνε. Πέρασε κι ένα ελικόπτερο από πάνω μας και έφυγε» καταγγέλλει ο Μοχάμεντ.

Με τη ζέστη που επικρατούσε, η οσμή από τα πτώματα έγινε αφόρητη. Ο Μοχάμεντ, μαζί με τον Ισμαήλ, έναν Σομαλό που γνώρισε στη Λιβύη πέταξαν έναν έναν τους νεκρούς στη θάλασσα εωσότου μείνουν μόνοι τους στη βάρκα.

Ο Μοχάμεντ δεν θυμάται καν που είδε τον Ισμαήλ να πεθαίνει. Δεν θυμάται καν την άφιξη των λιμενικών της Μάλτας. Ξύπνησε σε ένα νοσοκομείο της Μάλτας.

Και τα πλοία περνούν. Και οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν μαρτυρικά.

Και συνεχίζει να φυσάει αδιαφορία…

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου