Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Στοχοποίηση του Δικτύου Σπάρτακος


Στοχοποίηση του Δικτύου Σπάρτακος


Ακόμα μια προσπάθεια να χτυπηθεί το κίνημα αλληλεγγύης των στρατευμένων επιχειρείται το τελευταίο διάστημα μέσω νέας δίωξης κατά του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Εν ενεργεία αντισυνταγματάρχης, πρώην διοικητής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή δημοσίευμα του... 2014 στο ιστολόγιο του Δικτύου, κατέθεσε μήνυση κατά της συλλογικότητας και κατά συγκεκριμένου φυσικού προσώπου με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμησης κατ’ εξακολούθηση με δόλο».

Στις 17 Ιουνίου 2014 στο μπλογκ της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων δημοσιεύονται καταγγελίες για «βάναυση και επικίνδυνη συμπεριφορά» του τότε διοικητή του στρατοπέδου (31η ΛΑΤ) κατά νεαρής εγκύου ΕΠ.ΟΠ. και μητέρας δύο παιδιών, η οποία υπέβαλε τότε μήνυση κατά του αξιωματικού.


Ο διοικητής οδηγήθηκε στο στρατοδικείο, όπου τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, όχι γιατί δεν συνέβησαν τα όσα καταγγέλθηκαν, αλλά γιατί υπήρξαν αμφιβολίες στο αν είχε σκοπό να βλάψει τους καταγγέλλοντες («αθώος παράβασης καθήκοντος λόγω αμφιβολιών ως προς τον πρόσθετο σκοπό πρόκλησης βλάβης στην παθούσα», έγραφε η απόφαση).

Τέσσερα χρόνια αργότερα το Δίκτυο Σπάρτακος δημοσιεύει νέες καταγγελίες, κατά σύμπτωση, όπως έγινε γνωστό αργότερα, για το ίδιο άτομο, χωρίς να κατονομάζεται ο εν λόγω διοικητής. Οι καταγγελίες προέρχονταν από φαντάρους και στελέχη και σχετίζονταν μεταξύ άλλων με εκδικητικές συμπεριφορές, εξοντωτικές ποινές, αρνήσεις κανονικών, γονικών αλλά και αναρρωτικών αδειών.

Οι καταγγελίες του 2014 και του 2018 προέρχονταν από διαφορετικούς ανθρώπους, χωρίς οι καταγγέλλοντες να γνωρίζονται μεταξύ τους ή να τους συνδέει κάποια άλλη σχέση, πέρα από το γεγονός ότι απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων για να δημοσιοποιήσουν τις συνθήκες που βίωναν. Στη συνέχεια, ο εν λόγω αξιωματικός απείλησε με μηνύσεις αν δεν αποσυρόταν η παλιά ανάρτηση του 2014.

Το Δίκτυο Σπάρτακος αρνήθηκε και αντ’ αυτού συμφώνησε μέσω δικηγόρων να δημοσιευτεί απαντητική επιστολή του αξιωματικού με την απαλλακτική απόφαση του στρατοδικείου. Ομως ο αξιωματικός, που είχε στο μεταξύ προαχθεί σε αντισυνταγματάρχη, αποφάσισε να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των διαχειριστών του μπλογκ, με αποτέλεσμα να οδηγείται στο δικαστήριο ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος, στον οποίο ανήκε τυπικά το τηλέφωνο όπου γίνονται ορισμένες από τις καταγγελίες των στρατευμένων και των οικογενειών τους.

Σημειώνεται πως υπεύθυνη για τη διαχείριση του ιστολογίου παγίως είναι η συνέλευση της Επιτροπής και οι συλλογικές της αποφάσεις και όχι κάποιο φυσικό πρόσωπο.

Την άμεση παύση των διώξεων ζητούν τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, υπογραμμίζοντας πως «επιδιώκεται η καταστολή του κινήματος μέσα και έξω, ειδικά τώρα που είναι αναγκαίο όσο ποτέ».
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

2 σχόλια: