Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Σκληραίνει ο πόλεμος για τα πετρέλαια της Συρίας: Αμερικανικά μαχητικά χτύπησαν φάλαγγα Κούρδων;

Ρωσικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι πριν λίγες ώρες στο βόρειο τμήμα της Συρίας, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν πυραύλους σε μια φάλαγγα Κούρδων που μετέφεραν πετρέλαιο με βυτιοφόρα οχήματα.
Αναφέρεται ότι ως αποτέλεσμα του επεισοδίου, καταστράφηκαν πολλά φορτηγά με πετρέλαιο και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα, που προέρχονταν από την επικράτεια που ελέγχεται από το συριακό στρατό.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, εμφανίστηκε μια φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει τη στιγμή της καταστροφής της κουρδικής φάλαγγας.
Έγκυρες πληροφορίες για τα θύματα δεν υπάρχουν προς το παρόν, καθιστώντας δύσκολη κάθε δυνατή εκτίμηση, καθώς άλλες ανεπιβεβαίωτες πηγές μιλούν για τουλάχιστον 8 Κούρδους νεκρούς και περίπου δώδεκα τραυματίες.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη αεροπορική επίθεση, πιθανόν από λάθος, η οποία υλοποίησαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στους Κούρδους, ενώ λίγες ώρες πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα ελέγχει όλο το πετρέλαιο στη Συρία.
Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση προκλήθηκε στον συριακό εναέριο χώρο, παρά το γεγονός ότι η Δαμασκός διαθέτει σύγχρονα συστήματα αεράμυνας.
 Οι Σύροι Κούρδοι του YPG, στους οποίους δόθηκε η κυριότητα των πετρελαϊκών πεδίων στη Συρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ, φέρονται να παρέδωσαν όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του πετρελαίου σε Ισραηλινή Εταιρεία Ανάπτυξης, η οποία θα εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα και θα πουλήσει το πετρέλαιο στο εξωτερικό.
“Οι δυνάμεις του YPG, οι οποίες εξαναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη Βόρεια Συρία μετά την τουρκική εισβολή, μεταφέρθηκαν στις πετρελαϊκές περιοχές στο νότο της χώρας, με εντολή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και κατέλαβαν το πετρέλαιο του συριακού λαού.
Οι Κούρδοι κατέχουν 11 ξεχωριστές ζώνες εξόρυξης πετρελαίου / αερίου στις περιοχές Raqqa, Haseke και Deyrezor. Εκατοντάδες πετρελαιοπηγές στο Rumeylan, το Al Suveydiye, το Kebeybe, το Merkede, το Tishrin, το Al Jazeera, το Shadadi, το Al Omar, το Al Tanak, το Koniko, το Al Jefre και το Deyro”, αναφέρει μεγάλη τουρκική εφημερίδα.
Τα συνολικά αποθέματα εκτιμώνται σε 2,5 δισεκατομμύρια βαρέλια και τουλάχιστον το 75% αυτών των αποθεμάτων βρίσκονται στα πεδία γύρω από το Deir Al Zor.
Αν και δεν είναι ακόμα βέβαιο αν το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για τη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται ότι είναι διατεθειμένος να διατηρήσει 600 Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία για να «διασφαλίσει το συριακό πετρέλαιο».
Την είδηση αλιεύσαμε από Καθεστωτικά μέσα.
Αν ισχύει, αποκαλύπτει το μέγεθος του επανακαθορισμού των συμμαχιών  και των στρατηγικών προταγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου