Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Παναιγαιακή ημέρα δράσης για το προσφυγικό, την Τετάρτη


Ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς της Χίου, δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην παναιγαιακή συγκέντρωση για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στις 18.00, στην πλατεία Βουνακίου.
Με ανακοίνωση του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει ζητώντας το άμεσο κλείσιμο των hot spot :
“Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές, στο ΝΑΤΟ και στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή μας. Να απαιτήσουμε να καταργηθεί η Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις που είναι ορμητήρια πολέμου και θανάτου. Να σταματήσουν οι επεμβάσεις στη Συρία και όπου αλλού.

Να εκφράσουμε αλληλεγγύη με κάθε τρόπο και πρώτα από όλα με τις διεκδικήσεις μας, στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας! Σε όσους έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους για τα κέρδη των ισχυρών. Να απομονώσουμε κάθε φωνή μίσους και ξενοφοβίας.

Απαιτούμε και διεκδικούμε: 
Να κλείσουν τώρα όλα τα hotspot! Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά, όπως κι αν ονομαστεί! 
Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα 
Μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κ.λπ. και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν. 
Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Επανενώσεις οικογενειών. Κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες. 
Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων. 
Στα νησιά να υπάρχει ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 
Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών. Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε δομές φιλοξενίας. 
Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. 
Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. 
Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού” 

Ανάλογο κάλεσμα και από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. 

“Η κινητοποίηση έχει στόχο να μεταφέρει την αγανάκτηση μας με αίτημα τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών από τα νησιά και τη χώρα. Όχι στην μετατροπή των νησιών μας σε «ΦΥΛΑΚΕΣ ΨΥΧΩΝ». Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα χειροτερέψουν το πρόβλημα αφού ετοιμάζονται νέα hot spots, πολύ μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και «κλειστά». Δηλαδή φυλακές που θα οδηγήσουν σε νέες εκρηκτικές και απάνθρωπες καταστάσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η ΠΟΒΑ.

Μαζί και ο ΣΕΣΝΟΧ στηρίζει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διαφωνώντας με τη δημιουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου, ζητώντας το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

“Λέμε όχι στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κλειστού τύπου για πρόσφυγες και μετανάστες, που μετατρέπει τα νησιά μας σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών!

Να κλείσει τώρα το HOTSPOT και να μην γίνει κανένα άλλο. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και την χώρα.

Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες για όσο καιρό παραμένουν στο νησί. Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα πρέπει να υπάρξει για τα ασυνόδευτα παιδιά”.

Και οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ ενώνουν τη φωνή τους και καλούν τα μέλη τους σε συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης.

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζει όπως και προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ την «ντροπή» , αφήνοντάς τους απομονωμένους και χωρίς προοπτική επανένωσης με τις οικογένειές τους .Οι συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας και του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην ζωή των ιδίων αλλά και των κατοίκων,όπως ζητήματα υγείας,παιδείας , φύλαξης κλπ.Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση και να δώσουμε χώρο σε ρατσιστικές διαθέσεις ορισμένων αλλά να παλέψουμε”, αναφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου