Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Απανθρωπιά: Με ρατσιστικές κραυγές η υποδοχή προσφύγων στη Σπάρτη


Απανθρωπιά: Με ρατσιστικές κραυγές η υποδοχή προσφύγων στη Σπάρτη
Οι πρώτοι 180 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν στην Λακωνία έφτασαν σήμερα, Τετάρτη 27/11 στο κέντρο της Σπάρτης, προκειμένου να φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Sparta Inn, για διάστημα 5 μηνών. Οι άνθρωποι βρήκαν απέναντί τους δεκάδες ρατσιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο για να διαμαρτυρηθούν τόσο για την έλευση των προσφύγων με ακροδεξιά συνθήματα μίσους:
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει από νωρίς την περιοχή και άνοιξαν τον δρόμο μπροστά το κατάλυμα, προκειμένου να φτάσουν τα πέντε λεωφορεία και να αποβιβάσουν τις οικογένειες.
Οι συγκεκριμένοι μισάνθρωποι καταφέρθηκαν εναντίον των προσφύγων, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων την καταγωγή τους, τη θρησκεία τους και επαναλαμβάνοντας το γνωστό ακροδεξιό αφήγημα του «πάρτε τους σπίτια σας».



Την ίδια στιγμή, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Δημήτρης Καπονικολός, πρόσφερε κάλυψη στην ξενοφοβία με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ:


«Σήμερα καταστράφηκε η πόλη μας. Είχαν πει ότι θα είναι 150 άτομα, μας έχουν φέρει 250. Δεν είναι κανένας Σύριος, το ευτύχημα είναι ότι έχουν φέρει μόνο οικογένειες. Είχαμε εχθές τον Άγιο Νίκωνα, γιορτάσαμε την πόλη μας και σήμερα θα γιορτάσουμε την άφιξή τους; Δεν το βλέπω σωστό», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, θυμίζοντας χρυσαυγίτη με… «πολιτικά».
Κατηγορηματικά αντίθετος ακόμη και στην προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων δήλωσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημ. συμβουλίο και ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας, πρώην υφυπουργός σε «γαλάζιες» κυβερνήσεις καθώς όπως είπε “τέτοιες εγκαταστάσεις, έστω και προσωρινές, προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και τριβές στις τοπικές κοινωνίες και διαταράσσουν βάναυσα τη ζωή των κατοίκων και τις κοινωνικές ισορροπίες”. Συνέχισε ρατσιστικά λέγοντας πως “τα άτομα που έχουν έρθει στη χώρα διαφέρουν κατά πολύ από εμάς σε ήθη, συμπεριφορές, έθιμα, αντιλήψεις, θρησκεία κλπ. Επιπλέον η Σπάρτη και ο δήμος στερούνται επαρκών δομών, όπως νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, τοπικές συγκοινωνίες κ.ά., ενώ καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια συνεννόησης με τους ρομά, οι σχέσεις με τους οποίους σε πολλά χωριά είναι τεταμένες”. Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος της Σπάρτης ανέφερε «πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως η χώρα βρίσκεται “σε κατάσταση πολιορκίας” και πως “η κυβέρνηση βασανίζεται να βρει λύσεις σε ένα τραγικά δύσκολο πρόβλημα”. “Αντιλαμβάνομαι τον ανθρώπινο πόνο κι ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην προσπάθεια επίλυσης τους θέματος, που μάλλον χειροτερεύει αντί να πηγαίνει σε ύφεση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου