Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Διαδηλωτές πυρπόλησαν προξενείο του Ιράν στο Ιράκ


Διαδηλωτές πυρπόλησαν προξενείο του Ιράν στο Ιράκ

Διαδηλωτές στη ΒαγδάτηAP Photo/Khalid Mohammed 
efsyn.gr
Σοβαρή είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης στο Ιράκ, με τελευταίο επεισόδιο την πυρπόληση στην πόλη Νατζάφ του προξενείου του Ιράν. 
Επί δύο μήνες το Ιράκ βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή εδώ και δεκαετίας, με τους πολίτες να κατηγορούν την κυβέρνηση της χώρας ότι είναι διεφθαρμένη και πως ελέγχεται από την Τεχεράνη.
Οι διαδηλωτές που πυρπόλησαν το βράδυ της Τετάρτης το προξενείο στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ, ζητούν την ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης.
Advertisement
Ακόμη δύο νεκροί στη Βαγδάτη
Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στη Βαγδάτη δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Η ιρακινή πρωτεύουσα έχει γίνει πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών από την 1η Οκτωβρίου με τον απολογισμό των θυμάτων διαρκώς να αυξάνεται.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται πηγές στις υγειονομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 350 και οι τραυματίες τους 15.000. Είναι στην πλειονότητά τους διαδηλωτές.


AP Photo/Ali Abdul Hassan

Στη Βασόρα, την πρωτεύουσα του νοτίου Ιράκ και περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, διαδηλωτές απέτρεψαν υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών να φθάσουν στη δουλειά τους τοποθετώντας στους δρόμους τσιμεντένια οδοφράγματα ζωγραφισμένα σαν τα φέρετρα συγγενών τους που σκοτώθηκαν στις ταραχές των περασμένων εβδομάδων.

Το πετρέλαιο, μοναδική πηγή εισροής συναλλάγματος στη χώρα και που αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων μιας υπερχρεωμένης κυβέρνησης είναι η αχίλλειος πτέρνα της εξουσίας.

Η κυβέρνηση κινείται αργά στη υιοθέτηση οποιασδήποτε αλλαγής. Οι υποσχέσεις για μια εκλογική μεταρρύθμιση και για πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, και η πολιτική τάξη έχει συσπειρωθεί απέναντι σε μια μεγάλη απειλή να χάσει την εξουσία.

Επίσης στη Βαγδάτη οι διαδηλωτές έκλεισαν ξανά δρόμους, σχολεία και κυβερνητικά κτίρια με αίτημα την πλήρη αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος, το οποίο σε διάστημα 16 ετών έχει κατασπαταλήσει 410 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου