Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Συγκρούσεις με νεκρούς στη Βολιβία – Στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα

Συγκρούσεις με νεκρούς στη Βολιβία – Στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα
Αντιμέτωπη με κύμα διαδηλώσεων από τους υποστηρικτές του Έβο Μοράλες, που παραιτήθηκε από την προεδρία της Βολιβίας έπειτα από απαίτηση του στρατού για νοθεία στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, βρίσκεται η μεταβατική πρόεδρος της χώρας Τζανίνε Άνιες.
Η Άνιες, 52 ετών, ως τότε γερουσιαστής της δεξιάς αντιπολίτευσης, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Μοράλες και όλοι οι δυνητικοί αντικαταστάτες του στην προεδρία, ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος της Γερουσίας και ο αντιπρόεδρός της καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μετά την «προτροπή» των ενόπλων δυνάμεων προς τον Μοράλες να εγκαταλείψει την εξουσία, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.
Χθες χιλιάδες κοκαλέρος -καλλιεργητές κόκας- έκαναν πορεία για να απαιτήσουν να παραιτηθεί η Άνιες, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσκεψη που προγραμμάτιζε στην ιδιαίτερα πατρίδα της διότι δέχθηκε απειλή για τη ζωή της.
Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση απειλεί να ακυρώσει όλες τις προόδους που υπήρξαν για τη μη λευκή πλειοψηφία του πληθυσμού τα 14 χρόνια που ο Μοράλες, αυτόχθονας άλλοτε κοκαλέρο, άσκησε την εξουσία.
Η Αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να μπουν στην πόλη Κοτσαμπάμπα, ενώ ορισμένοι αγρότες πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Ο διάλογος ανάμεσα στην μεταβατική κυβέρνηση της Άνιες και το κόμμα του Μοράλες, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο Κογκρέσο, μοιάζει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες περί χρήσης ή υποκίνησης βίας.
Η κατάσταση στην περιοχή, προπύργιο του Μοράλες, είναι έκρυθμη από την περασμένη εβδομάδα, όταν άνδρες του στρατού και της Αστυνομίας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έως και 10 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Αυτό που έγινε στη Σακάβα δεν ήταν επεισόδια, ήταν στρατιωτική επέμβαση», έκρινε η Συνήγορος του Λαού Νάντια Κρους χθες σε ανάρτησή της στο Twitter και απηύθυνε έκκληση να γίνει διάλογος των πολιτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Κρους, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την παραίτηση του Μοράλες, πολύ περισσότεροι από όσους τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων των πολιτικών του αντιπάλων.
Η Άνιες σκόπευε να ταξιδέψει χθες στην επαρχία Μπένι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βολιβίας, αλλά ακύρωσε την επίσκεψή της διότι υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες περί απειλής κατά της ζωής της από μια «εγκληματική οργάνωση», σύμφωνα με τον μεταβατικό υπουργό Εσωτερικών, τον Αρτούρο Μουρίγιο.
Ο Μουρίγιο κατηγόρησε πολίτες της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Κολομβίας ότι ενέχονται στην υπόθεση αυτή, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό.
Η Κούβα και η Βενεζουέλα ήταν οι πιο στενοί σύμμαχοι του Μοράλες.
Η κυβέρνηση της Άνιες απαίτησε οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας και οι γιατροί από την Κούβα που εργάζονταν στη Βολιβία να εγκαταλείψουν την επικράτεια κατηγορώντας τους ότι υποκινούν ταραχές.
Έχει ήδη αναγνωρίσει ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο και έχει εξαγγείλει τη διακοπή των σχέσεων με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου