Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Πάνω 235.000 οι εκτοπισμένοι από την Ιντλίμπ μέσα σε δύο εβδομάδες

Ουρές σχηματίζουν τα καραβάνια των εκτοπισμένων που προσπαθούν να διασωθούν από τις μάχεςAP Photo/Ghaith al-Sayed
Πάνω 235.000 οι εκτοπισμένοι από την Ιντλίμπ μέσα σε δύο εβδομάδες
efsyn.gr
Οι συνεχιζόμενοι και εντεινόμενοι βομβαρδισμοί στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, έγιναν η αιτία να εκτοπιστούν από τις εστίες τους περισσότεροι από 235.000 Σύροι σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Από τις 16 Δεκεμβρίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις, που ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 70% του εδάφους της Συρίας, υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία, έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις τους εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες, παρά μια κατάπαυση πυρός που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο.

Ο ΟΗΕ στη σχετική ανακοίνωσή τονίζει ότι οι μαζικοί αυτοί εκτοπισμοί, οι οποίοι καταγράφηκαν μεταξύ της 12ης και της 25ης Δεκεμβρίου, αφορούν κυρίως τη σημαντική πόλη Μάαρετ αλ Νουμάν και τα περίχωρά της, που έχουν «σχεδόν αδειάσει» από τους κατοίκους τους.


Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους διαφεύγουν προς τον βορρά για να φτάσουν στις πόλεις Αρίχα, Σαράκεμπ και Ιντλίμπ ή σε καταυλισμούς εκτοπισμένων που ήδη μαστίζονται από συνωστισμό κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Άλλοι ορισμένοι κατευθύνονται προς τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα στο βόρειο τμήμα του Χαλεπιού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επίσης, μεταξύ αυτών υπάρχουν άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Μάαρετ αλ Νουμάν για τη Σαράκεμπ και τώρα «εγκαταλείπουν εκ νέου για να πάνε βορειότερα, καθώς αναμένουν μια επιδείνωση των μαχών» στη ζώνη αυτή, αναφέρεται.

Οι ανταποκριτές του AFP που βρίσκονται στην περιοχή μεταδίδουν ότι υπάρχουν πολύ μακρές ουρές οχημάτων φορτωμένων με προσωπικά αντικείμενα στους δρόμους τις τελευταίες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου