Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019

Τράπεζα Πειραιώς: Προχώρησε στην απόλυση 24 εργαζομένων


Την απόλυση 24 εργαζομένων ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς απευθυνόμενη στο προσωπικό της.
Οι απολυμένοι προέρχονται από το πρώην τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU) και είναι από τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν να υποταχθούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της, δηλαδή να μεταφερθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas» η οποία ανέλαβε το RBU. Αρνήθηκαν επίσης να φύγουν «οικειοθελώς», αλλά και να μεταναστεύσουν σε υπηρεσία της τράπεζας στην επαρχία.
Η άρνηση και η αντίσταση τους στα σχέδια των τραπεζιτών οδήγησε στην απόλυση τους …«προς γνώση και συμμόρφωση». Οι συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν μαζικές απολύσεις το επόμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξουν να ισοπεδώσουν κάθε ίχνος εργασιακού δικαιώματος. 

Στο εσωτερικό έγγραφο της, η τράπεζα ισχυρίζεται προκλητικά πως «εξάντλησε όλα τα περιθώρια χειρισμού» και προχώρησε στην απόλυση των υπαλλήλων που «αρνήθηκαν να αντιληφθούν» τις …πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της εργασίας τους στην τράπεζα!

«Η τράπεζα μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 2/12/2019 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU εφαρμόζοντας τον Κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του ΔΣ της τράπεζας. Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους», υποστηρίζει προκλητικά η Τράπεζα.

Σύμφωνα με το thepressproject.gr, προ εβδομάδων η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή Intrum ή εθελούσια ή απόλυση» προσπάθησε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), για να αποδεχτούν «οικειοθελώς» τη μεταφορά τους στην εν λόγω εισπρακτική σουηδική εταιρία, την «Intrum». Όπως μάλιστα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε κάποιες περιπτώσεις «η εργοδοσία προχωρεί σε μεταθέσεις – εξόντωσης και παραδειγματισμού προς όλους τους εργαζόμενους».

Μετά από συνεχείς πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς, τη μεταπήδησή τους στη νέα εταιρεία έχουν αποδεχθεί 700 υπάλληλοι σε σύνολο 1.300 που εργάζονταν στην RBU. Παράλληλα, περίπου 250 εργαζόμενοι αποδέχθηκαν τη μεταφορά τους, με το καθεστώς δανεισμού για διάστημα από 3 έως και 12 μήνες.

Η ΟΤΟΕ μαζί με τους συλλόγους των εργαζομένων της τράπεζας καλεί την Τρίτη σε κινητοποίηση στις 7:15 το πρωί, στο κεντρικό κτήριο της διοίκησης στην οδό Αμερικής.

Ωστόσο η εξέλιξη δείχνει ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων που δεν θα δέχονταν τους σχεδιασμούς εργοδοσίας κάθε άλλο παρά διασφαλισμένα ήταν όπως διαβεβαίωναν συνδικαλιστικές δυνάμεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου