Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Στις 31 Δεκεμβρίου ξεκινά η παραγωγή φυσικού αερίου του ισραηλινού Leviathan

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν το τεράστιο πεδίο φυσικού αερίου, Leviathan θα ξεκινήσουν την παραγωγή την Τρίτη 31/12/2019, αφού λάβει έγκριση από το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ, ανέφερε την Παρασκευή 27/12/2019 ένας από τους εταίρους του έργου. Το Leviathan υποτίθεται ότι θα άρχιζε να λειτουργεί στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά το υπουργείο, το οποίο παρακολουθεί τις εκπομπές από το έργο, ανακοίνωσε ότι χρειάζεται επιπλέον στοιχεία από τις ενεργειακές εταιρείες που λειτουργούν το πεδίο και ανέβαλε την παραγωγή.
Η Delek Drilling, η οποία είναι επικεφαλής του έργου με την Noble Energy στο Τέξας, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι είχε λάβει έγκριση από το υπουργείο και θα ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στις 31 Δεκεμβρίου. Η παραγωγή του Leviathan καθυστέρησε νωρίτερα αυτό το μήνα για μερικές ημέρες έως ότου δικαστήριο ανέστειλε προσωρινή διαταγή που είχε επιβληθεί για περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η ανακάλυψη του πεδίου το 2010 βοήθησε το Ισραήλ να γίνει ένας δυνητικός εξαγωγέας ενέργειας. Οι εταίροι του έργου έχουν ήδη υπογράψει σημαντικές εξαγωγικές συμφωνίες για πολλά εκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το Leviathan, που ανακαλύφθηκε το 2010, είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία.

Το Leviathan θα συνδεθεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού σε πλατφόρμα παραγωγής πολύ πιο κοντά στην ακτή, μόλις 10 χλμ. από μια δημοφιλή παραλία, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οικολόγους και κατοίκους. Είχαν ζητήσει, με αρκετές ανεπιτυχείς προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, η εξέδρα να τοποθετηθεί μακρύτερα στη θάλασσα.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του έργου η Noble Energy με έδρα το Τέξας, κατέχει μερίδιο 39,66%, ενώ η ισραηλινή Delek Drilling κατέχει μερίδιο 45,34%, και η Ratio Oil το υπόλοιπο 15%. Το Ισραήλ θα αυξήσει σημαντικά την ποσότητα φυσικού αερίου που σκοπεύει να εξάγει στην Αίγυπτο. Οι συνεργάτες στο Ισραήλ στα πεδία αερίου ανοικτής θάλασσας Leviathan και Tamar υπέγραψαν συμφωνία πέρυσι για την πώληση αερίου αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη συμφωνία, οι εταιρείες ανέφεραν ότι το ποσό που θα πωληθεί από τον τομέα Leviathan θα διπλασιαστεί σχεδόν στα 60 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε διάστημα 15 ετών. Οι εξαγωγές από το κοντινό πεδίο Tamar θα μειωθούν στα 25,3 bcm από τα 32 bcm κατά την ίδια περίοδο.

Αξιωματούχος της ισραηλινής ενεργειακής βιομηχανίας εκτιμά ότι η αξία του φυσικού αερίου προς εξαγωγή ανέρχεται τώρα σε 19,5 δισ. δολάρια – 14 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από το Leviathan και 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το Tamar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου